Верховна Рада звільнила з посади міністрів Сергія Шкарлета та Михайла Федорова
Верховна Рада звільнила з посади міністрів Сергія Шкарлета та Михайла Федорова

Верховна Рада звільнила з посади міністрів Сергія Шкарлета та Михайла Федорова

Михайла Федорова планують призначити віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій. У відставку відправили також міністра стратегічної промисловості Павла Рябікіна.

Верховна Рада 20 березня проголосувала за відставку трьох міністрів — міністра освіти й науки Сергія Шкарлета, віце-прем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, а також міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Відставку Сергія Шкарлета підтримали 295 народних депутатів.

Напередодні перестановки в уряді анонсував прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, Михайло Федоров відтепер опікуватиметься ще кількома напрямками, окрім діджиталізації. Його майбутня посада — віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України.

Міністром освіти планують призначити директора Малої академії наук і добровольця 95-ї бригади Десантно-штурмових військ Оксена Лісового. У 2012 році Лісовий отримав ступінь кандидата філософських наук (філософська антропологія, філософія культури), а у 2015 році — звання доцента. У 2021 році отримав звання «Заслужений працівник освіти України».

Посаду міністра стратегічних галузей промисловості обійме ексголова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін.

Про те, що Сергій Шкарлет подасть у відставку, ще 17 березня  повідомила «Українська правда» з посиланням на трьох співрозмовників в органах влади.

Зранку 20 березня Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій підтримав відставку міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, повідомила секретарка комітету Наталія Піпа

Перед голосуванням у Раді 20 березня Сергій Шкарлет підтвердив у своєму телеграм-каналі, що йде у відставку.

Сергій Шкарлет очолював Міністерство освіти і науки з грудня 2020 року (з червня 2020-го у статусі т.в.о.). Тоді ж, у червні 2020-го, етичний комітет Національного агентства із забезпечення якості освіти виявив плагіат у чотирьох наукових публікаціях Сергія Шкарлета — запозичення без посилання на джерело. Наявність плагіату підтвердили також незалежні міжнародні експерти.

Міністр на це заявляв, що у нього є чимало запитань до Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, зокрема й до складу комітету, методів і принципів його ухвалення.

У квітні 2021-го Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії Нацагентства, яке встановило в наукових роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета плагіат.

Фото: А. Нестеренко / пресслужба Верховної Ради

Теги по теме
Верховная Рада отставка
Источник материала
Поделиться сюжетом