Більше третини благодійників перебувають на стадії професійного вигорання
Більше третини благодійників перебувають на стадії професійного вигорання

Більше третини благодійників перебувають на стадії професійного вигорання

Про це свідчать результати дослідження Zagoriy Foundation.

За час повномасштабного вторгнення благодійний сектор в Україні отримав величезний поштовх для розвитку і став однією з найпопулярніших ніш у суспільстві. Такі висновки можна зробити з соціологічного дослідження «Благодійність під час війни», проведеного у 2022 році українським благодійним фондом Zagoriy Foundation.

Водночас рік активної роботи громадських та неприбуткових організацій засвідчив: відбувається певне падіння рівня мотивації їхніх працівників, намітився брак натхнення та стали проявлятися ознаки виснаження. Все це випливає з аналізу результатів нового дослідження Zagoriy Foundation, яке так і називається — «Професійне вигорання працівників благодійного сектору».

Дослідження проводилося фондом спільно з дослідницькою агенцією «Соціоінформ» в період з 16 грудня 2022 року по 16 січня 2023 року, і в його основу було покладено методику діагностики рівня емоційного вигорання професора Віктора Бойка. Похибка репрезентативності — від 4,9% (для значень, близьких до 50%) до 0,97% (для значень, близьких до 1% або 99%).

«Більшість учасників/-ць дослідження переконані, що професійне вигорання у сфері благодійності доволі поширене (більшою мірою, ніж у інших сферах). Основні причини: велике емоційне навантаження, низька матеріальна мотивація, перевантаженість завданнями. Опоненти цієї позиції стверджують, що вигорання властиве всім професіям, де є робота з людьми, високі навантаження та низька оплата праці», — йдеться у самому дослідженні. Воно цікаве тим, що не тільки розкриває причини та наслідки вигорання, а й показує, якими засобами можна зменшити відсоток вигорівших працівників. 

Що цікавого ми дізнались з дослідження?

  • Наявність професійного вигорання спостерігається у понад третини (36%) опитаних працівників/-ць благодійної сфери. Ще третина (35%) — на стадії його формування.

  • Частіше з вигоранням стикаються працівники, що займаються менеджерською та організаційною роботу.

  • Професійне вигорання у сфері благодійності поширене більшою мірою, ніж у інших сферах.

  • Основний мотив роботи у благодійному секторі — можливість творити добро, що дає відчуття корисності, сенсу життя, самоповаги.  

  •  Ключові фактори, що можуть провокувати вигорання — невдячність бенефіціарів, токсичний менеджмент, корупція та відсутність результату.

  • Жінки частіше за чоловіків стикаються з вигоранням.

  • Плинність кадрів є нижчою там, де є згуртований колектив однодумців, спільні цінності та цілі та ефективне управління.   

Дослідження складалося з кількісної та якісної частини. Серед респондентів кожного етапу дослідження порівну присутні працівники/-ці локальних та загальнонаціональних організацій. Кількісний етап проводився на основі аналізу заповнених анкет 400 респондентів, якісний — на основі 20 глибинних інтерв’ю з представниками/-цями благодійних організацій різних напрямів діяльності. 

Більше фактів та даних можна побачити у повному дослідженні «Професійне вигорання працівників благодійного сектору», а також у презентації дослідження, де експерти відповідають на питання, які цікавлять аудиторію. 

Фото: Karolina Grabowska: Pexels

Теги по теме
исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны