13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: у Києві готують до відкриття виставку церковних розписів
«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: у Києві готують до відкриття виставку церковних розписів

«ХРАМ. Українська самоідентифікація»: у Києві готують до відкриття виставку церковних розписів

20 квітня у Київській галереї мистецтв «Лавра» починається виставка «ХРАМ. Українська самоідентифікація», яка буде діяти до 25 червня.

У селі Липівка Макарівського району Київської області на місці Покровської церкви, яку зруйнувала радянська влада, завдяки зусиллям мецената Богдана Батруха було збудовано новий храм Покрови Пресвятої Богородиці. Під час повномасштабної війни росії проти України Липівка була окупована, а храм став бомбосховищем для людей.

«На території церкви йшли запеклі бої, під час яких церкву розстріляли. Особливо постраждала баня, в якій вже були змонтовані архангели, серафими та пантократор. У архангелів повиривало груди, у серафимів відірвало крила, пантократора було посічено уламками», - повідомив куратор проекту Юрій Комельков.

За словами куратора проекту, разом із меценатом Богданом Батрухом було ухвалене рішення все ж таки завершити розписи й організувати виставку. Під час заходу також буде презентована фотовиставка, присвячена розстрілу церкви. Художниками проекту стали Анатолій Криволап й Ігор Ступаченко.

«У 2015 році Анатолій Криволап разом з Ігорем Ступаченком приймають несподіване, а для мене сенсаційне рішення – створити розписи для церкви Покрова. Я спостерігав за роботою з самого початку. Але в тісних приміщеннях художнього комбінату неможливо було осягнути цей величезний масштаб», - заявив Юрій Комельков.

Як наголосила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, цей проект стане символом відродження України, продемонструє всьому світу, що українці створюють такі культурні продукти, яких немає ніде у світі.

Як писала раніше Politeka, Олесь Доній заявив, що комплекс цінностей повинен нас об’єднувати, незалежно від того, ходимо ми до церкви чи не ходимо.

Також Politeka повідомляла, що Олесь Доній пояснив, наскільки широка українська культура і наш історичний пантеон.

Источник материала
Поделиться сюжетом