СБУ викрила у Києві соратника пропагандистки Тетяни Монтян
СБУ викрила у Києві соратника пропагандистки Тетяни Монтян

СБУ викрила у Києві соратника пропагандистки Тетяни Монтян

СБУ: Зловмисник заперечував причетність російських окупантів до повітряних ударів по цивільних об’єктах України і розповсюджував фейки про ситуацію на фронті.

Служба безпеки України повідомила про викриття у Києві соратника проросійської пропагандистки Тетяни Монтян, який адміністрував її телеграм-канал.

Як повідомляє пресслужба СБУ,  зловмисником  виявився 46-річний мешканець Києва, який особисто знайомий з Монтян з 2014 року.  Згодом  чоловік балотувався до Київської міськради 8-го скликання від її політсили. 

В СБУ не називають прізвище соратника Монтян. Джерело hromadske у правоохоронних органах повідомляє, що йдеться про Дениса Філіпова, який балотувався до міськради 8 скликання від її політичної партії «Спільна дія — команда Тетяна Монтян».

«Після початку повномасштабного вторгнення він активно допомагав колаборантці "розкручувати" її проросійський телеграм-канал, який нараховує майже пів мільйона підписників. Встановлено, що зловмисник "модерував" дискусії у коментарях і блокував користувачів серед українських патріотів. Також він "фільтрував" дописи, які не відповідають "критеріям" кремлівських наративів або не підтримують злочинної діяльності Монтян. Крім того, фігурант активно поширював деструктивний контент і на власних сторінках популярних соцмереж», — повідомляє СБУ.

У своїх «публікаціях» зловмисник заперечував причетність російських окупантів до повітряних ударів по цивільних об’єктах України і розповсюджував фейки про ситуацію на фронті. 

Під час обшуків за адресою його проживання виявлено комп’ютери та мобільні телефони із доказами незаконної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ в Україні, глорифікація її учасників). Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

  • Читайте також: Тетяна Монтян на засіданні Ради безпеки ООН озвучила меседжі кремлівської пропаганди

В минулому Тетяна Монтян була учасницею Помаранчевої революції, активісткою, просувала в Україні ідею об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, однак за часів президентства Віктора Януковича почала співпрацювати з Партією регіонів. Монтян виступила проти Революції гідності, назвавши її державним переворотом, і відтоді посідає відверто проросійську позицію.

У 2021 році Монтян виїхала до Росії. Відтоді вона постійно відвідує тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей для підготовки пропагандистських сюжетів.

У лютому 2022 року Росія залучила Монтян до участі у засіданні Ради безпеки Організації Об’єднаних націй, присвяченому ситуації в Україні. Тези, які озвучила Монтян у своєму виступі, були співзвучними з кремлівською пропагандою.

10 лютого 2023 року СБУ повідомила про підозру Монтян за чотирма статтями Кримінального кодексу України.

Фото: пресслужба СБУ 

Теги по теме
СБУ
Источник материала
Поделиться сюжетом