Ті, що наближають перемогу: надійні українські волонтери, яким варто довірити кошти
Ті, що наближають перемогу: надійні українські волонтери, яким варто довірити кошти

Ті, що наближають перемогу: надійні українські волонтери, яким варто довірити кошти

Під час повномасштабної війни волонтери опинилися на лідерських позиціях серед тих, кому українці довіряють найбільше. За результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, на початку цього року довіра до волонтерів зросла з 68% до 84%.

Волонтерів зараз справді чимало, і наче всі роблять щось дуже корисне. Найбільших знає кожен, але ж мають бути альтернативи! Кого ще можна підтримати й при цьому бути впевненим, що кошти та інша допомога підуть саме тим, хто цього потребує?

Ми склали список надійних перевірених волонтерів – великих та локальних, які успішно розвивають власні благодійні проєкти й щодня наближають нашу перемогу.

Олександр Джиджора. З авіації – в допомогу школам та медикам

Авіаперевезення – одна із галузей, які найбільше постраждали в Україні через війну. З перших днів повномасштабного вторгнення Росії небо над країною закрите для цивільних рейсів. Компанія Bees Airline теж повністю припинила польоти. Тепер комерційний директор перевізника Олександр Джиджора разом із командою зосередився на волонтерстві.

"Всі наші працівники різним чином були залучені до волонтерства або благодійної діяльності, ми створили благодійний фонд Future with Bess. Це дозволило у повністю правовому полі залучати до співпраці закордонних партнерів, а також партнерів авіакомпанії в Україні", – каже про свою благодійну роботу Олександр.

Future with Bess допомагає медичному батальйону "Госпітальєри", лікарням, дитячим будинкам. Ще одна мета фонду – відновлення здоров'я наших захисників, допомога у відновленні повноцінної роботи дитячих навчальних закладів, які постраждали від дій окупантів.

"Те, що волонтери фонду – це виключно працівники авіаційної галузі, дозволило нам отримати підтримку від великої кількості авіаторів України, а також від пасажирів. Закриваємо багато потреб наших захисників. З вдячністю ставимося до кожного донату, який прискорить передачу необхідного на фронт та до лікарів", – наголошує Олександр.

Марія Кошкіна. Музичні інструменти для дітей та освітній центр на колесах

Марія Кошкіна відома публіці за ролями у фільмах "Снайпер. Білий ворон", "Із зав’язаними очима", "Забуті", також вона грає на сцені Театру імені Івана Франка. Створити благодійний фонд Марія мріяла вже давно. Війна пришвидшила це рішення: із травня минулого року акторка з однодумцями взялася за нову справу. Всіма волонтерами рухало бажання допомагати і підтримувати. Так з'явився фонд МУР – Мистецький український рух.

Команда надсилає гуманітарну допомогу багатодітним і малозабезпеченим родинам по всій Україні, проводить гуманітарні виїзди на Київщину. МУР сприяє в отриманні дітьми приладдя для творчості – всі запити закривають відповідно до побажань самих дітей. Навіть під час війни потрібно не забувати про творчість, а діткам важливо розвивати таланти.

"Нещодавно ми купили бандуру для 10-річного Романа з Фастова. У нього тепер є власна бандура, він зможе практикуватися в майстерності гри та вигравати конкурси", – наводить приклад допомоги Марія.

До речі, дітям не просто надають інструменти: взаємодія з ними не переривається просто на видачі допомоги. Діти щомісяця надсилають відеозаписи своїх робіт.

Також дівчата-волонтери ведуть проєкт МУР&КО. Це мистецько-освітній культурний центр на колесах. З творчою програмою вони їздять деокупованими селами й містами або туди, де живе багато вимушених переселенців. Діткам показують казку. Підліткам проводять майстер-класи та тренінги. Батьків також залучають: для них проводять заняття з арттерапії. Разом малюють кавою або створюють щось своїми руками.

Олександр Пуськов. Мільйони гривень на допомогу Чернігову та ЗСУ

Олександр родом із Чернігова. У березні 2022-го цей досвідчений Front-end Developer компанії Ubisoft разом з іншими волонтерами заснував благодійний фонд "Це моє місто". Тоді Чернігів блокували російські війська, в окупації ще страждали Буча, Ірпінь та численні інші міста України. За понад рік повномасштабної війни фонд зібрав близько 25 мільйонів гривень.

"Головною рушійною силою було бажання допомогти близьким друзям, які або були офіцерами, або добровольцями. З перших днів вони стали на захист країни. Найвища цінність фонду – це люди. І хоча значна частина не з Чернігова, в найважчі часи всі акумулювали зусилля, щоб допомогти саме цьому місту", – розповідає співзасновник фонду.

Один із масштабних зборів, організованих командою, дозволив акумулювати понад 2 мільйони гривень. Всі кошти пішли на потреби військових. Для цього об’єдналися з відомими людьми з різних галузей: Наталею Жижченко (ONUKA), Євгеном Клопотенком, Андрієм Ярмоленком, Вікторією Апанасенко, Віталієм Гордієнком ("Загін Кіноманів"), а також спільнотою GameDev DOU та Ukraїner.

Сьогодні Олександр пишається й тим, що компанія, де він працює, надала максимум можливостей зосередитися на волонтерській діяльності в особливо складний для Чернігова час.

"Місяців три я повністю не працював, а потім поступово повертався до проєктів. Це дозволило мені допомагати місту і людям, які цього потребують. І не зупиняємося, плануємо нові проєкти. Один з них – благодійний вечір-аукціон у Чернігові: для нього ми вже підготували спеціальні лоти", – розповідає волонтер і засновник фонду.

Географія допомоги фонду поширюється на різні ділянки фронту. Допомагають 1-й танковій Сіверській бригаді, 58 бригаді імені Виговського, ССО Чернігів, ГУР МО України, 79-й Миколаївській десантно-штурмовій бригаді та багатьом іншим.

Євген Черняк. Тонни продуктових наборів та притулок для переселенців

Євген Черняк – один із найвідоміших українських підприємців. Власник та голова наглядової ради компанії Global Spirits долучається до різноманітних проєктів, які допомагають ліками, продуктовими наборами та багатьом іншим. Не залишаються осторонь від подій в Україні й працівники компанії Global Spirits: вони активно займаються видачею гуманітарної допомоги, закуповують і завозять в Україну ліки та багато іншого, чого переселенці та інші люди потребують саме зараз.

У нелегкий для країни час Євген Черняк повністю фінансує благодійний фонд Help.zp.ua у Варшаві. Особисто контролює всі поставки гуманітарної допомоги та її отримання. Сам, разом із дітьми, бере участь у завантаженні допомоги.

Зокрема, за рік було відвантажено 315 тонн гуманітарної допомоги, закуплено 80 водонагрівачів, 760 комплектів матраців та подушок, понад 15 000 упаковок медикаментів. Допомогу надали понад 20 000 постраждалим від війни. В Україну привезли по 50 генераторів та павербанків, близько 20 тонн дитячого харчування та засобів гігієни. А тимчасовий притулок надали більш ніж 3000 переселенцям.

Сергій Москалюк. "Привид Києва" та допомога дітям військових

Більшу частину життя Сергій Москалюк займався бізнесом. Також долучався до збереження архітектури Києва. Зокрема, опікувався відомим будинком Балабухи на столичному Подолі. Після початку великої війни у квітні 2022 року Сергій Москалюк разом з іншим підприємцем з Києва, Євгеном Душкіним, створили благодійний фонд.

Сергій Москалюк став волонтером Червоного Хреста. Займався евакуацією людей з Ірпеня, Бучі, Олександрівки та інших населених пунктів Київської області. В перші дні вторгнення організував у Києву видачу гуманітарної допомоги – завдяки цьому мешканці міста змогли щодня отримувати продуктові набори. Згодом стали допомагати військовим і переселенцям, людям з інвалідністю та дітям, які залишилися без батьків. Співпрацює з військовими госпіталями, поліклініками.

Після 24 лютого весь світ облетіли новини про легендарний "Привид Києва" – групу пілотів, які мужньо захищали наше небо. Для 40-ї бригади тактичної авіації, льотчики якої і є прообразами "Привида", Сергій подав заявку на реєстрацію торгової марки "Нічний привид", щоб захистити інтереси пілотів. Фонду також вдалося випустити марку Укрпошти, присвячену легендарним захисникам українського неба.

Яскравий патріотичний мурал "Привид Києва" у серці Подолу – це також ідея фонду "Для моєї України". А завдяки українській художниці Соні Морозюк з'явився ще один мурал на вулиці Мечникова в Києві. Cпільно з агенцією Charity Hub унікальні мурали планують створювати й надалі.

Зараз пріоритет фонду Сергія Москалюка – психологічна реабілітація дітей, які втратили одного з батьків у цій війні. Діток вже возили на психологічну реабілітацію до грузинського міста Батумі та Буковелю в Україні. Попереду ще багато роботи, і зараз вкрай важливо опікуватися дітьми наших героїв. Адже саме вони будуватимуть наше майбутнє після перемоги, переконаний Сергій.

Святослав Потєєнко. Сотні Starlink для військових

Війна на фронті – це ще й війна технологій. І технології у цій війні – на нашому боці, переконаний Святослав Потєєнко. Він програміст та керівник команди розробників у великій міжнародній компанії з 20-річним досвідом, і саме це знадобилося йому у волонтерстві.

Знаючи, наскільки важливий зв'язок на фронті, під час війни Святослав Потєєнко заснував благодійний фонд "Зоряні Котики" і разом з командою завіз в Україну вже понад 400 терміналів Starlink на потреби військових. У певний період часу це було непростим завданням: щоб пришвидшити доставку терміналів, до ланцюжка замовлень були залучені волонтери як в Україні, так і за кордоном.

Крім доставки Starlink, "Зоряні Котики" допомагають із обслуговуванням та налаштуванням критично важливого засобу зв'язку. Також волонтери розробили й створюють засоби маскування для терміналів Starlink, щоб їх не було помітно ворогу на фронті. Кожен пристрій випромінює тепло, тож потребує засобів, які його "розсіюють" і роблять Starlink невидимим для ворожих тепловізорів та розвідувальних фото. Окрім прямих завдань на фронті, термінали супутникового зв'язку допомагають доносити правду про війну.

"А ще – завдяки зв'язку і відео з фронту військові віддячують тим, хто в тилу і хто продовжує донатити на армію, щоб наближати нашу перемогу", – впевнений Святослав Потєєнко.

Назар Озерянський. Обстеження пацієнтів та пікапи для ЗСУ

Кардіохірург Назар Озерянський волонтерить ще з часів Майдану. У розпал Революції Гідності створив громадську організацію "Дія в Україні". Зараз це об’єднання волонтерів, яке веде діяльність із розбудови громадянського суспільства в Україні і допомагає військовим та цивільним під час війни Росії проти України – на фронті та в тилу.

"Ми переконані, що чекати змін не варто – треба самим ставати їх ініціатором. Події в Україні останніх років та багатовікова історія доводять: жага до змін – саме той драйвер, який рухає суспільство вперед. Лише об’єднавшись, ми можемо досягти спільної мети: успішна, економічно сильна країна, де кожен може долучитися до розбудови держави, як на локальному рівні у своєму будинку та дворі, так і на рівні України", – переконаний лікар і волонтер.

Один із напрямів роботи – "Медичний Десант": безкоштовні обстеження пацієнтів проводять у різних регіонах країни. Другий напрям – допомога військовим. Волонтери виїздили на фронт безліч разів: щоразу везли військовим дрони, генератори та інші необхідні речі.

"Кілька разів ми успішно з'їздили у саме пекло, фортецю Бахмут. Привезли для наших хлопців та дівчат 251-го батальйону крутий дрон Matric 30-t. Одну з подорожей провели саме під Великдень, щоби влаштувати хлопцям свято. Привезли кілька мавіків, відремонтоване авто та багато різних солодощів від школярів та вчителів 48-ї гімназії Києва", – згадує волонтер.

Однією з перших в Україні організація розробила аптечки для військових за стандартами НАТО. Також почали надавати турнікети замість звичних раніше джгутів Есмарка – військовим, водіям швидких, цивільним. Під час пандемії COVID-19 виготовляли захисні екрани для медиків, конектори та додаткові деталі для медичного обладнання.

Маючи багато контактів за кордоном – у Литві, Польщі, Норвегії та багатьох інших країнах, – залучаємо закордонну допомогу, каже Назар Озерянський. Саме таким чином вдалося завезти військовим багато пікапів, дронів тощо.

Сергій Чайковський. Евакуація та допомога в найгарячіших точках фронту

Сергій Чайковський заснував громадську організацію "Набуток" 1 березня минулого року, об'єднавши команду волонтерів, які допомагають військовим та цивільним з екіпіруванням, технікою, харчами, засобами гігієни. Також вони евакуюють цивільних із прифронтових територій.

Сам волонтер описує свою роботу так: "Наша суперсила – діставатися туди, куди інші не доїжджають. Декілька разів на місяць завозимо допомогу у Вугледар, Бахмут, Авдіївку та інші прифронтові населені пункти, про які не почуєте у новинах, але які потребують допомоги не менше".

Окрема складність – евакуація, яка і дуже небезпечна, і складна логістично, кажуть в організації. Адже нерідко вона відбувається прямо під час ворожих артилерійських атак. А в один із виїздів їм довелося евакуювати... лебедя, який жив у водоймі.

Втім, найбільша складність у процесі такої роботи – забезпечити безпеку команди, кажуть самі волонтери.

"Ми рухаємося вздовж "червоних ліній", де прильоти артилерії – це звичне явище. Минулої поїздки безпосередньо перед нашою колоною було влучання чотирьох ракет, а під час видачі гуманітарної допомоги над головами літали два російських бомбардувальники. Попри це, ми дотримуємося свого кредо: "Головне – не зупинятися", – переконаний Сергій Чайковський.

Источник материала
Поделиться сюжетом