Арешт активів Коломойського: Шабунін пояснив, чим відзначився суддя ВАКС Ткаченко
Арешт активів Коломойського: Шабунін пояснив, чим відзначився суддя ВАКС Ткаченко

Арешт активів Коломойського: Шабунін пояснив, чим відзначився суддя ВАКС Ткаченко

Арешт активів Коломойського: Шабунін пояснив, чим відзначився суддя ВАКС Ткаченко

 СБУ та БЕБ нашвидкуруч готуючи підозру забули ініціювати арешт майна, за них це зробило НАБУ.

Національне антикорупційне бюро 7 вересня повідомило Ігорю Коломойському про підозру в незаконному заволодінні 9,2 млрд грн «ПриватБанку». Згодом НАБУ наклало арешт на майно олігарха. Які «цікаві» події відбулися з арештом цього майна пише глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін у статті для ZN.UA «Врятувати (не)рядового Коломойського».

Мова йде проарешт часток Коломойського чи підконтрольних йому компаній у статутному капіталі 307 юридичних осіб вартістю понад 3 млрд грн, а також про майже тисячу об’єктів нерухомості та понад 1600 транспортних засобів і суден.

«СБУ та БЕБ, похапцем готуючи підозру Коломойському, банально забули ініціювати арешт активів. Тому 8 вересня тимчасовий арешт на майно наклали НАБУ і САП. Закон дозволяє такий механізм, але лише на 48 годин. Після цього детективи подали кілька клопотань до ВАКС про накладення повноцінного арешту», – зазначив Шабунін.

Він додав, що клопотання потрапили до судді Вищого антикорупційного суду Олега Ткаченка, який призначив їхній розгляд лише на 12 вересня. Тобто 48-годинний строк до того моменту уже минув. Але того дня через відводи та самовідводи суддя Ткаченко клопотання не розглянув.

У відводах відмовили, і Ткаченко після цього відмовився розглядати клопотання НАБУ. Повного тексту рішень щодо арешту поки немає, але, найімовірніше, суддя обґрунтує свою відмову тим, що строк розслідування закінчився.

«До речі, 11 вересня Ткаченко подав до Вищої ради правосуддя і генпрокурору повідомлення про втручання в його діяльність. Каже, що мої та Центру протидії корупції дописи у Telegram є «прямим неприкритим втручанням, поєднаним з відвертим публічним морально-психологічним тиском». Усе нібито для того, щоб змусити його швидко накласти арешт на майно Коломойського», – додав Шабунін.

Віталій Шабунін впевнений, що справу Коломойського за підозрою НАБУ можуть поховати ще на старті,  якщо апеляційна палата ВАКС не виправить помилки того ж судді Ткаченка.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід Ігорю Коломойському у вигляді тримання під вартою протягом двох місяців з альтернативою внесення застави розміром 509 мільйонів гривень. Тоді олігарх відмовився вносити заставу.

Згодом НАБУ вручило Коломойському нову підозру у заволодінні 9,2 млрд грн «Приватбанку». За даними ZN.UA, це лише один з епізодів з виведення коштів з «ПриватБанку», над якими працює НАБУ. Зазначимо, що НАБУ підозрює колишнього голову правління «ПриватБанку» Олександра Дубілета за двома епізодами розтрати коштів установи – майже 137 млн ​​та 8,2 млрд гривень.

Источник материала
Поделиться сюжетом