ЄС потроїть гуманітарну допомогу Сектору Гази після неоднозначних заяв щодо ескалації в Ізраїлі — Politico
ЄС потроїть гуманітарну допомогу Сектору Гази після неоднозначних заяв щодо ескалації в Ізраїлі — Politico

ЄС потроїть гуманітарну допомогу Сектору Гази після неоднозначних заяв щодо ескалації в Ізраїлі — Politico

ЄС потроїть гуманітарну допомогу Сектору Гази після неоднозначних заяв щодо ескалації в Ізраїлі — Politico

Блок намагається сформувати єдиний фронт щодо конфлікту на Близькому Сході.

Єврокомісія потроїть гуманітарну допомогу Сектору Гази, оскільки блок перебуває під зростанням тиску з вимогою представити узгоджену політику щодо ескалації палестино-ізраїльського конфлікту. Про це повідомляє Politico.

Виконавчий орган ЄС збільшить гуманітарне фінансування Сектору Гази з 25 мільйонів євро до 75 мільйонів євро. Оголошення було зроблено після телефонної розмови в суботу, 14 жовтня, між главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, який був одним з провідних міжнародних діячів, що закликали Ізраїль до стриманості у відповідь на атаку бойовиків ХАМАС.

Фон дер Ляєн і глава Європейського парламенту Роберта Метсола відвідали Ізраїль у п'ятницю, 13 жовтня, щоб віддати данину пам'яті жертвам нападу ХАМАС. Але вони зіштовхнулися з критикою за те, що не змогли публічно закликати Ізраїль до стриманості, коли він розпочав атаки на Сектор Гази. На противагу цьому, міністри закордонних справ ЄС на початку тижня наголосили на необхідності стриманості і закликали дозволити доступ жителям Сектору Гази до їжі, води і медикаментів, а також засудили напад ХАМАС на Ізраїль. 

Голова Євроради Шарль Мішель скликав на вівторок, 17 жовтня, віртуальну зустріч лідерів ЄС для пошуку чіткого єдиного курсу дій, який відображає складність ситуації, що розгортається.

"Ми повністю солідарні з народом Ізраїлю і жертвами терористичних атак", - сказав Мішель, але додав, що "трагічні події, що розгортаються в Секторі Гази в результаті облоги і відсутності базових потреб у поєднанні з руйнуваннями, спричиненими значними обстрілами, викликають тривогу в міжнародному співтоваристві".

Ці заяви з'явилися після тижня суперечливих повідомлень з боку ЄС щодо кризи на Близькому Сході. Комісар ЄС, відповідальний за розширення, оголосив у понеділок, 9 жовтня що вся допомога палестинцям буде призупинена, але пізніше блок уточнив, що насправді допомога не буде припинена, а переглянута. 

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель також розходився із заявами Єврокомісії з початку кризи, займаючи більш критичну позицію щодо діяльності ізраїльського уряду, ніж фон дер Ляєн або Метсола.

В одному випадку представник Єврокомісії зазначив, що цивільне населення повинно бути попереджено про майбутні військові операції, щоб дати йому час покинути територію. 

"Це те, що зробив Ізраїль", - сказав речник Єврокомісії у п'ятницю, відповідаючи на запитання про реакцію ЄС на кризу після того, як Ізраїль закликав до евакуації понад мільйона людей з півночі анклаву.

Але через деякий час Боррель заявив, що попередження "повинні бути реалістичними", додавши, що "абсолютно нереально, аби мільйон людей могли переїхати за 24 години". 

Кілька лідерів ЄС закликали Ізраїль забезпечити дотримання міжнародного права у відповідь на атаку ХАМАС. Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо сказав, що Ізраїль має право захищатися, але повинен поважати міжнародне право. Іспанський лідер Педро Санчес заявив, що евакуація палестинців з Сектору Гази не схвалена міжнародним правом, і закликав до вирішення конфлікту на основі принципу двох держав. 

Раніше Politico писало, що ескалація в Ізраїлі показала безсилля ЄС, через розгублену реакцію блоку на події. 

Детальніше про різке загострення палестино-ізраїльського конфлікту і те, як драматичні події на Близькому Сході відобразяться на Україні, — в статті В’ячеслава Ліхачова «Атака на Ізраїль. Як таке взагалі могло статися?».

Источник материала
Поделиться сюжетом