Вирішальний крок збірної Реброва: перемогти Італію і потрапити на Євро
Вирішальний крок збірної Реброва: перемогти Італію і потрапити на Євро

Вирішальний крок збірної Реброва: перемогти Італію і потрапити на Євро

У матчі зі "Скуадрою адзуррою" українська команда може отримати пряму путівку на Євро

У понеділок, 20 листопада, збірна України з футболу проведе заключний і вирішальний матч відбіркового турніру Євро-2024. У Леверкузені (Німеччина) на "БайАрені" українці прийматимуть чинних чемпіонів Європи команду Італії. Перемога в цій грі забезпечить команді Реброва потрапляння до двійки найкращих команд Групи у відбірковому турнірі та прямий вихід до фінальної частини Євро.

Втім, навіть у разі невдачі є завжди запасний варіант. Цього разу ним будуть стикові матчі плей-офф, в яких українці напевно отримають право участі, навіть якщо не посядуть 2-ге місце в групі основного відбору.

Турнірні розклади перед останнім туром

Перед останнім туром відбіркового турніру Євро-2024 наша команда посідає третє місце в Групі С. У турнірній таблиці у збірної Англії 19 очок (команда вже гарантувала собі поїздку наступного літа в Німеччину, де й відбудеться Євро-2024); Італії та України - по 13, Північної Македонії - 7, Мальти - 0.

В останньому турі Англія зіграє з Північною Македонією, а Україна номінально на власному полі - у Леверкузені (Німеччина), прийме італійську команду. Для того, щоб посісти 2-ге місце, українцям потрібна тільки перемога, адже в матчі першого кола в Мілані на "Сан-Сіро" перемогу здобула команда Італії і має перевагу за особистими зустрічами.

Згідно з регламентом відбіркового турніру на Євро напряму потрапляють по дві найкращі команди з кожної з 10 відбіркових груп - 20 збірних. Ще одна путівка автоматично дісталася господарям турніру, збірній Німеччини, а три останні навесні наступного року, в березні, будуть розіграні в плей-офф.

При цьому в плей-офф команди потрапляють за результатами Ліги націй-2022 і ще незрозуміло, чи зможе збірна України потрапити в цей самий плей-офф. Але, поки що шанси у команди Реброва дуже великі. Втім, навіщо заздалегідь думати про погане, якщо зараз можна помріяти про хороше - перемогу над Італією і вихід на Євро вже в найближчий понеділок, за підсумками основного відбіркового турніру.

У бойовому складі

Збірна України розпочала збір у польському Гданську в понеділок, 13 листопада. Перший день тренувального збору - це завжди той час, коли синьо-жовті з'їжджаються в табір головної команди країни.

13 листопада рано вранці гравці "Шахтаря" і "Дніпра-1", які ще напередодні протистояли один одному на полі "Арени Львів", виїхали зі столиці Галичини в аеропорт Ряшева, де зустрілися з адміністративним і медичним штабом збірної, щоб вилетіти до Гданська.  Тим часом, основна група збірників уже зібралася в столиці Поморського воєводства. У терміналі аеродрому Гданська на пасажирів чартеру з Ряшева вже чекали "англійці" - Олександр Зінченко, Віталій Миколенко, Михайло Мудрик та Ілля Забарний, а також "бельгієць" Сергій Сидорчук. Буквально на 40 хвилин пізніше прибули лідери іспанської Ла Ліги - Артем Довбик і Віктор Циганков, за ними приїхали Анатолій Трубін, Руслан Маліновський і дебютант збірної Максим Таловеров. Поступово в готелі, де синьо-жовті облаштувалися на цей тиждень, зібралися всі українські легіонери - трохи пізніше прибув Роман Яремчук.

Перше тренування відбулося на старій арені "Лехії", відомій у народі як "Стадіон на Траугутті" (за назвою вулиці генерала Ромуальда Траугутта, на якій вона розташована). Тут місцевий клуб проводив свої матчі цілих 66 років - з 1945-го до 2011-го, аж до зведення "Арени Гданськ" з нагоди Євро-2012. Стадіон бачив легендарні матчі, зокрема, єврокубкове протистояння "Лехії" з туринським "Ювентусом", на яке зібралася рекордна на той час аудиторія в 40 тисяч глядачів (за умови, що стадіон офіційно вміщає не більше 12 тисяч). Нині "Траугутт" є частиною Міського центру спорту та відпочинку й одночасно одним із полів клубної інфраструктури "Лехії".

Наступного дня після обіду київські динамівці, загалом провівши в дорозі 22 години, прибули в розташування синьо-жовтих, розширивши склад команди до повного. Разом із гравцями прибув і тренер із фізпідготовки Віталій Кулиба, тому розминку на стадіоні "На Траугутта" провів саме він, як і зазвичай. Напередодні цю місію взяв на себе асистент Реброва Альберто Босх.

Після пробіжки гравці розділилися на дві групи: хлопці з українських клубів, що грали в неділю, продовжили намотувати кола довкола поля, а легіонери разом із Єгором Назариною та Дмитром Резніком провели розминку з м'ячами, зокрема на точність передач, після чого виконували різноманітні завдання тренерів.

Чимало уваги вже з перших днів збору приділялося тактичній роботі. Футболісти робили вправи на пас із завершальним ударом, відпрацьовували дії під час пресингу, виконували роботу у відборі. Також команда працювала у форматі серій. Після вирівнювання функціонального стану гравців уся команда працює у форматі єдиного тренування вже з середи, 15 листопада.

"Матч з Італією буде матчем нашого життя"

Півзахисник збірної України та лондонського "Арсеналу" Олександр Зінченко поділився очікуваннями від матчу відбору до Євро-2024 проти національної команди Італії: "Це буде велика гра. Звичайно, це буде матч нашого життя. Особливо зараз, у найскладніший час для незалежності нашої країни. Нам важливо принести українцям позитивні новини. Грати на Євро - велике досягнення.

Ми знаємо, що одягати футболки збірної України - це найбільша честь у нашому житті. Будучи дітьми, ми завжди мріяли грати за національну команду, але зараз ми ще більше розуміємо, що кожна гра, навіть товариська, є важливою для України, адже дає людям позитивні емоції. Чи важко бути футболістом, коли ти знаєш, що відбувається в Україні? Чи важко людям на фронті, які віддають своє життя за нашу незалежність, наших людей? Що важче? Я думаю, що ви знаєте відповідь".

Підтримав партнера по збірній України і захисник "Дніпра-1" Олександр Сваток: "В італійців завжди дуже сильна команда, з індивідуально сильними гравцями, тактично підкована. Не хочеться говорити про фаворита майбутнього матчу - все буде зрозуміло на футбольному полі. Думаю, з мотивацією у нас усе буде добре.

Що стосується останнього матчу в УПЛ, то не можу сказати, як вдалося перемогти "Шахтар". Напевно, за рахунок командної гри, можливо, нам пощастило. Добре, що хлопці зуміли забити такі красиві м'ячі з дальньої дистанції...

Зі Львова дісталися добре, переночували в готелі біля аеропорту, поснідали перед перельотом до Гданська".

А захисник англійського "Евертона" та збірної України Віталій Миколенко зауважує: "Усі приїхали з гарним настроєм, позитивні емоції дуже важливі для нас. Хоча байдуже, як ми грали в клубах, які були результати, адже в національну команду завжди приїжджаєш із хорошими емоціями. Поки що про нещодавні досягнення не було жартів, але, гадаю, в наступні дні вони будуть.

Слава Богу, що всі здорові. Серед легіонерів, мабуть, не викликали тільки Сергія Кривцова. Я дуже радий тим гравцям, які останнім часом показують клас у Європі. Вітаю всіх футболістів.

Мої голи в останніх матчах? Я не знаю, як це сталося. Я вже говорив в інтерв'ю клубу, що в кожному поєдинку намагаюся показати свій максимум. Як бачите, виходить забивати, є моменти, намагаюся їх використовувати".

Розминка в закритому режимі 

А в четвер, 16 листопада, у Гданську відбувся товариський матч між "Лехією" та збірною України, який завершився перемогою нашої команди - 0:2. Команди грали на новій арені Polsat Plus Arena, побудованій до Євро-2012. Цікаво, що матч проходив за зачиненими дверима, і відеотрансляція не проводилася. Тренерський штаб синьо-жовтих ухвалив таке рішення, щоб не видавати секрети тактичної підготовки італійцям.

У спарингу було дозволено по 10 замін для кожної команди, і тренерський штаб синьо-жовтих під керівництвом Сергія Реброва зміг перевірити в справі майже всіх футболістів. Цікаво, що троє українських футболістів - Богдан Сарнавський, Іван Желізко та Максим Хлань - вийшли на поле в основному складі "Лехії".

Українська збірна забила по голу в кожному таймі. На 24-й хвилині Олександр Пихальонок відкрив рахунок, а після перерви, на 58-й хвилині, Єгор Назарина подвоїв перевагу синьо-жовтих.

У звіті про матч від Української асоціації футболу йдеться: "Спаринг із "Лехією" став частиною підготовки до вирішального протистояння з Італією. У цій грі головний тренер Сергій Ребров дав можливість зіграти майже всім присутнім у таборі команди гравцям, а капітанську пов'язку одягали впродовж гри одразу троє досвідчених виконавців - Сергій Сидорчук, Олександр Зінченко та Тарас Степаненко.

Додаткове навантаження футболістам влаштувала пізня осінь: після холодного, але без опадів ранку та обіду, дощ почав іти, щойно команди вийшли на розминку, майже одразу перетворившись на потужну зливу, яка тривала до фінального свистка. Температура повітря на початок матчу становила 2 градуси, а протягом зустрічі, що доволі цікаво, піднялася ще на 2 градуси. Однак тепліше аж ніяк не стало: холод проникав у кістки.

Команда другого за силою польського дивізіону гідно протистояла збірній України, хоча перевага синьо-жовтих відчувалася впродовж усього матчу. У першому таймі вдало зіграв на добиванні Олександр Піхальонок, після того як з меж штрафного пробив Сергій Сидорчук, а Богдан Сарнавський відбив м'яч перед собою.

У другому таймі до результативної атаки призвів стрімкий прохід флангом Віктора Циганкова, який відкинув м'яч Олександру Тимчику, а той віддав пас під удар Єгору Назарині. Постріл останнього був сильним і точним. Моменти відзначитися також виникали у Михайла Мудрика та Тараса Степаненка. Зокрема, капітан тричі класно пробивав із різних позицій, однак або м'яч влучав у поперечину, або голкіперу вдавалося парирувати підступний удар, або допомагали захисники. Після гри партнери по команді жартували, що в наступному матчі Степаненку точно пощастить.

Тепер "синьо-жовта" збірна готується до матчу проти Італії - 20 листопада в Леверкузені - переможець якого отримає путівку до фінального раунду Євро-2024. У разі поразки команда Реброва майже напевно отримає резервний шанс і зіграє в плей-офф кваліфікації в березні 2024 року.

Суперники - з проблемами, але в хорошому тонусі

Своєю чергою гравці збірної Італії перед грою з українською командою мають досить напружену кадрову ситуацію. Так, захисник "Інтера" Алессандро Бастоні через травму, найімовірніше, пропустить ключові матчі збірної Італії у кваліфікації Євро-2024. У гравця виникли проблеми з литковим м'язом правої ноги.

Це погані новини для тренера італійців Лучано Спаллетті напередодні матчу зі збірною України. Фактично, Бастоні зупинився під час тренування в середу. Пізніше пройде медичне обстеження, яке визначить ступінь складності травми та чи залишиться він у команді. Клуб "Інтер" також із напруженням слідкує за новинами, адже після паузи на матчі збірних на "нерадзуррі" в боротьбі за Скудетто очікує важливий виклик - гра проти "Ювентуса" в Турині. І тренер Сімоне Індзагі сподівається на одужання захисника до великого італійського дербі.

Раніше збірна Італії через травми втратила кількох ключових футболістів - Мануеля Локателлі, Алекса Мерета, Рафаеля Толоя і Давіде Калабрії.

Проте в матчі з командою Північної Македонії, який відбувся в п'ятницю, 17 листопада, знекровлена італійська команда показала, що в неї "все гаразд" і з мотивацією, і з настроєм, і з реалізацією гольових моментів.  У першій половині гри футболісти італійської збірної володіли переважною перевагою. І зуміли відправити у ворота команди Північної Македонії три м'ячі - голи забивали Дарміан і К'єза (дубль). Крім того, ще й Жоржиньо вкотре не зумів реалізувати пенальті.

І за другому таймі дружині Спаллетті потрібно було дуже постаратися для того, щоб таку перевагу розбазарити. Втім, у них це майже вийшло. "Скуадра адзурра" явно скинула оберти і навіть перший пропущений гол після красивого удару Атанасова не спонукав господарів грати активніше. А потім Атанасов забив другий гол, що обіцяло "спекотну" кінцівку гри.

Проте Джакомо Распадорі забив четвертий гол, а вже в доданий арбітром час Ель-Шараві забив сьомий гол у матчі - 5:2, більш ніж упевнена перемога господарів поля на "Стадіо Олімпіко" в Римі. І до гри з українцями команда Спаллетті, щонайменше, підходить у хорошому психологічному тонусі.

Букмекери - за Італію

На думку букмекерів, фаворитами матчу є підопічні Лучано Спаллетті. На перемогу збірної Італії приймають ставки з коефіцієнтом 2.18. Успіх українців оцінюють у 3.45. Нічийний результат зустрічі в основний час - 3.55.

У процентному співвідношенні це 45-27-28

Імовірність того, що обидві команди заб'ють гол оцінюють у 1.75.

Коефіцієнт на вихід збірної України на Євро-2024 з другого місця - 3.00, тоді як шанси Італії - 1.36. Відповідно, у відсотковому співвідношенні це виглядає як 30 на 70.

Де дивитися

У цифровому мовленні T2 матч збірної України покажуть у прямому ефірі регіональні телеканали "Суспільне" ("Суспільне Київ", "Суспільне Тернопіль" тощо). Трансляція національного мовника буде доступна і клієнтам кабельного ТБ. У мережі ексклюзивним транслятором поєдинку буде сервіс MEGOGO.

Передматчева студія там розпочнеться о 20:30. Трансляція зустрічі "синьо-жовтих" проти італійців буде доступна на каналі "Футбол Перший" і в розділі "Спорт" за передплатами "Максимальная" і "Спорт". Коментуватимуть матч Віталій Кравченко та Роберто Моралес.

Нагадаємо, вирішальний для збірної України матч відбудеться 20 листопада в німецькому Леверкузені на стадіоні "Бай-Арена". Початок матчу о 21:45 за Києвом.

Источник материала
Поделиться сюжетом