Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в жовтні 2023 року
Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в жовтні 2023 року

Обличчя телемарафону «FreeДом»: кому найчастіше давали слово в жовтні 2023 року

Кого, як часто та з яких країн кликали в марафон іномовлення.

З початку липня 2023 року «Детектор медіа» збирає дані про людей в ефірі телемарафону «FreeДом», який транслюється на однойменному каналі іномовлення на супутнику й онлайн (липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень, червень, липень 2023 року). Цей марафон почався в березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Іномовлення» з’являються підсумки ефіру попереднього дня.

У жовтні українське іномовлення провело 867 розмов із гостями, унікальних спікерів було 330. Тобто глядачам показували в середньому 28 діалогів на день.

Представлення жінок на «FreeДом» навіює сумні думки: 12,4% від загальної кількості розмов. Серед унікальних гостей жінок було 14,8%. 49 появ унікальних спікерок на «FreeДом» за місяць — це менше, ніж появ Наталі Гуменюк у «Єдиних новинах» у жовтні (54).

Серед одинадцяти найпопулярніших гостей «FreeДом» — військові коментатори, речники та двоє російських політичних коментаторів. Найпопулярніша росіянка на каналі — все ще Ольга Курносова, цього місяця вона була в ефірі 14 разів, це — друге місце. 17 разів протягом жовтня ефіри відвідував військовий коментатор Олександр Коваленко. Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента, посідає третє місце із 12 появами в ефірі.

Очікувано, що саме Михайло Подоляк — найпопулярніший політик жовтня на «FreeДом». А от друге місце посідає… ще один радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко. Разом ці двоє відвідали більше ефірів, ніж усі представники парламенту разом узяті.

До речі, у жовтні сталося щось дивне й найпопулярнішим народним депутатом в ефірі українського іномовлення виявився представник «Європейської солідарності» — Олексій Гончаренко. Йому давали слово п’ять разів. Тим часом у «Єдиних новинах» усіх членів цієї партії сумарно за жовтень показували п’ять разів. Ще один раз «FreeДом» давав слово Іванні Климпуш-Цинцадзе, колезі Гончаренко. Двічі — Михайлу Цимбалюку з «Батьківщини». Всі інші рази в ефірі були «Слуги народу».

Росіяни у жовтні мали 18,6% усіх розмов із гостями. Вкотре підкреслимо: в ефірі українського іномовлення більше росіян, ніж жінок. Жодних змін у російській «збірній» не помітно: Ольга Курносова (14), Ігор Яковенко (10), Дмитро Гудков (8), Ольга Романова (8). Цих політичних коментаторів «FreeДом» статистично показує глядачам раз на два-чотири дні.

Українців українське іномовлення запрошує у 66,3% випадків. На третє місце у жовтні зі зрозумілих причин вийшов Ізраїль — 51 ефір (чи 6% від усіх ввімкнень). Представництва інших держав перебували на рівні 1–2%. Унікальним для «FreeДом» було включення кубинського письменника та члена Асамблеї спротиву Орландо Гутьєрреса Бороната

На першому місці в ефірі іномовлення  — 32,9% розмов — була міжнародна політика. Серед коментаторів цієї теми на третьому місці, після України та Росії, виявилися представники Ізраїлю. На другому місці —  28% розмов — були воєнні дії. Тут представники Ізраїлю посідали вже друге місце після українців. У суспільних темах — 24,2% розмов — все ще переважають росіяни, але їх уже не набагато більше, ніж українців (109 гостей проти 79 гостей відповідно). Внутрішню політику України всі п’ять разів коментували українці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Источник материала
Поделиться сюжетом