«Знання про ВІЛ рятують життя»: В Україні запустили кампанію, в якій українські зірки розповідають про власний досвід тестування на ВІЛ
«Знання про ВІЛ рятують життя»: В Україні запустили кампанію, в якій українські зірки розповідають про власний досвід тестування на ВІЛ

«Знання про ВІЛ рятують життя»: В Україні запустили кампанію, в якій українські зірки розповідають про власний досвід тестування на ВІЛ

В освітній кампанії БО «100% Життя» взяли участь дизайнер одягу Іван Фролов, телеведуча Олена Кравець, лідерка гурту Onuka Ната Жижченко, олімпійський чемпіон Жан Беленюк та блогер Олег Машуковський.

Найбільша пацієнтська організація БО «100% Життя» у Всесвітній день боротьби з ВІЛ, 1 грудня, запустила освітню кампанію «Знання про ВІЛ рятують життя». Показ роликів, в яких знялись дизайнер одягу Іван Фролов, телеведуча Олена Кравець, лідерка гурту Onuka Ната Жижченко, олімпійський чемпіон Жан Беленюк та блогер Олег Машуковський, стартував у соціальних мережах, на телебаченні та стримінгових платформах. Про це повідомила пресслужба БО «100% Життя». 

Ініціатори проєкту мають на меті привернути увагу українців до важливості регулярного тестування на ВІЛ, застосування доконтактної профілактики та нагадування, що це хронічне захворювання, з яким можна мати повноцінне життя, регулярно приймаючи препарати. 

«Понад двадцять років тому я почав приймати АРВ-терапію. Сьогодні я живу, маю родину, керую найбільшою пацієнтською організацією саме завдяки лікам. За двадцять років змінилось багато: сьогодні ВІЛ — це кероване хронічне захворювання, яке не обмежує вас у прагненні досягати власних цілей. Єдине, що обмежує — це незнання. Коли ви не знаєте про хворобу, ви дозволяєте їй керувати власним життям. Тому цей проєкт — це нагадування, що навіть в умовах повномасштабної війни, ми маємо можливість дбати про власне здоров’я та здоров’я близьких», — розповів голова БО «100% Життя» Дмитро Шерембей.

Герої роликів розповіли про власний досвід тестування на ВІЛ та закликали турбуватись про здоров'я.

Зокрема, Іван Фролов вважає, що освіченість та регулярне тестування є головними інструментами у боротьбі та захищеності від вірусу: «Я постійно тестуюсь на ВІЛ, адже це питання не тільки мого здоров`я. Важливо також говорити про те, що ВІЛ — це не вирок, з ним можна жити нормальне життя, якщо вчасно його виявити та вживати медикаменти».

Олена Кравець також поділилась, що робила останній тест на ВІЛ коли була вагітною двійнею. 

«На жаль, я не належу до типу людей, які регулярно роблять тест на ВІЛ, але я розумію, що це важливо робити. Цей проєкт змушує задуматись мене про важливість регулярного тестування, адже це стосується не тільки моєї безпеки, а й безпеки близьких. Я сподіваюсь, це змусить задуматись і нашу авдиторію», — сказала вона.

Про власний досвід тестування таокж розповіла солістка гурту Onuka Наталя Жижченко: «Колись я була донором і, згідно з процедурою, здавала кров для тестування на ВІЛ. Можу сказати, що це був неприємний досвід. Доки очікувала на результати тестування, я ледь не зомліла через атмосферу в лікарні.

Я отримала негативний результат, однак, всю процедуру я пам`ятаю досі, хоча з того часу пройшло приблизно 15 років. Я сподіваюсь, зараз ситуація із тестуванням і підходом до людей, які здають свою кров змінилась. Бо я часто спостерігаю, що медицина розвивається швидше, ніж наше уявлення про хворобу».

Проєкт реалізував кліпмейкер та режисер Юрій Двіжон у партнерстві із пацієнтською організацією БО «100% Життя». 

Як зауважила команда організації, Україна посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних, утім, напередодні повномасштабного вторгнення Росії наша країна демонструвала прогрес у боротьбі з епідемією. Водночас кожна третя ВІЛ-позитивна людина або не знала свій ВІЛ-статус, або не отримувала лікування (АРВ-терапію).

Попри виклики воєнного часу, тестування та лікування ВІЛ, профілактика та сервіси є доступними в Україні. Знайти найближчий до вас пункт тестування або замовити оральний тест на ВІЛ додому поштою можна на сайті prozdorovia.in.ua.

Після початку повномасштабної війни Росії в Україні виник ризик катастрофічного дефіциту ліків для пацієнтів із ВІЛ. На екстрений запит Центру громадського здоров'я та найбільшої пацієнтської організації БО «100% Життя», програма PEPFAR інвестувала 13 мільйонів доларів на екстрену закупівлю ліків. Наразі фінансування на закупівлю ліків вже погодили на наступні два роки. 

  • Читайте також: Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення

Фото: БО «100% Життя» 

Читайте також
«Донать на бойовий турнікет». Триває збір UA First Aid на складники для 500 аптечок для бійців
Команда «100% Життя» створила образ переможниці ВІЛ/СНІДу за допомогою штучного інтелекту
БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР
Сімейних лікарів в Україні навчають, як виявляти та повідомляти про сексуальне насильство
Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення
«Під час війни ми можемо спостерігати, як фонди й організації показують своє справжнє обличчя»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Медицина Образование
Источник материала
Поделиться сюжетом