19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Рабовласницька філософія та люди поза радаром": як нардепи коментують законопроєкт про мобілізацію
"Рабовласницька філософія та люди поза радаром": як нардепи коментують законопроєкт про мобілізацію

"Рабовласницька філософія та люди поза радаром": як нардепи коментують законопроєкт про мобілізацію

Як народні депутати України коментують оновлену версію законопроєкту про мобілізацію.

Кабінет міністрів ввечері 30 січня вніс до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту №10449 про мобілізацію

ТСН.ua зібрав реакцію народних депутатів на законопроєкт. 

Закон вступить в силу не раніше березня 2024 року 

Народний депутат Ярослав Железняк описав один із найбільш ймовірних сценаріїв ухвалення законопроєкту про мобілізацію.

За його словами, з урахуванням навантаження і графіку Верховної Ради – раніше ніж кінець лютого законопроєкт не буде винесений на голосування до другого читання.

"Нагадаю, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися (як було з законом про реєстр). Але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання. Потім дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокувальну постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру (Руслану Стефанчуку - ред.) підписати закон і відправити президенту. Потім президент має підписати закон", - пояснив він.

Проте, на думку Железняка, вже очевидно, що раніше березня закон не вступить в силу. Плюс ще є перехідний період – місяць.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Оновлені умови мобілізації! Нововведення торкнеться кожного!

Народний депутат також звернув увагу, що у тексті версії нового законопроєкту про мобілізацію, є пункт про вилучення транспортних засобів і обмеження їх використання.

"Звичайно може це мова йде про невеликий перелік транспорту (тут бачу і трактори, сх та будівельна техніка попадає), але виглядає не дуже. Шановний бізнес, зверніть увагу. Особливо логістика, будівництво та агропромисловість", - прокоментував він.

Як йдеться у тексті законопроєкту: військово-транспортний обов'язок установлюється з метою задоволення  потреб ЗСУ, інших військових формувань на особливий період транспортними засобами і технікою і поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи… а також на громадян – власників транспортних засобів.

Постраждають банківська система та права українців

Народний депутат Дмитро Разумков зауважив, що новою редакцією законопроєкту про мобілізацію держава в односторонньому порядку обмежує права українців. За його словами, у законопроєкті №10449 чітко закладені антиконституційні норми, які серйозно вдарять по банківській і судовій системі України.

"Це призведе до того, що найближчим часом українці масово підуть до банків, почнуть знімати готівку або виводити свої збереження у сіру, а це серйозний удар по економіці держави", – підкреслив нардеп.

Разумков також додав, що саме під електронні повістки ухвалювався законопроєкт №10062, який дозволяє використання інформації про громадян з різних баз даних, зокрема, навіть про здоров’я людини, що теж суперечить Конституції. Враховуючи це, у парламенті очікується серйозна дискусія і протидія цьому проєкту.

"Наша команда вже готує альтернативний законопроєкт, будемо намагатися прибрати всі ці антиконституційні норми… Чи будуть голосувати за законопроєкт у монобільшості? Сказати поки важко, але минулого разу, наскільки мені відомо, ці норми вони відмовилися підтримувати", – додав Разумков.

"Понад 1,5 млн людей поза радаром"

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія каже, що мобілізація – це те, без чого не обійтися. 

"Не робити мобілізації не можна, ми всі це розуміємо. У такому разі ми повернемось на півтора року тому, коли російські війська будуть під Києвом. Тоді ми всі знову будемо готові мобілізуватися, але може бути запізно", - зазначив він.

Арахамія також прокоментував диджиталізацію й умовний сертифікат захисника.

"Буде багато вереску, я попереджаю. Пам’ятаєте, були ковід-сертифікати? Кожна людина мобілізаційного віку має робити сертифікат захисника, де буде написано: Арахамія Давид Георгійович, 44 роки, піхотинець, рядовий, заброньований (тому що я народний депутат). QR-код просканували — і все. Це робиться для того, щоб ми розуміли, який у нас узагалі мобресурс, як планувати хвилі мобілізації на майбутнє і робити так звану смартмобілізацію. Зараз більш ніж півтора мільйона людей поза радаром, держава взагалі не знає про них нічого: де вони, що вони", – Давид резюмував Арахамія.

Захищати країну мають всі – і депутати і силовики

Нардеп Сергій Нагорняк (фракція "Слуга народу") наголосив, що люди мають побачити, що захищати країну треба всім – від найвищих чиновників до сільських голів та селищних депутатів. В тому числі мова про пенсіонерів з-поміж силовиків, які вміють поводитись зі зброєю і зазвичай рано йшли на пенсію. Прокурори, судді, народні депутати. 

"Я вважаю, що нардепи також повинні своїм прикладом показати, що ця мобілізація починається не знизу, а зверху. Що мобілізуються всі категорії населення, і якихось захищених каст в нас немає. Тільки в такому випадку мобілізація може спрацювати. У людей є шалений запит на справедливість, і влада повинна його забезпечити", - зауважив він.

За його словами, законопроєкт йде з великим запізненням, але його потрібно ухвалювати. На його думку, потрібно в обов'язковому порядку переглянути всі документи, які дозволяють чоловікам отримати відстрочку від мобілізації й були видані після 24 лютого 2022 року. 

"Ні для кого не секрет, що тут нерідко є корупційна складова, цифри відкриті й гуляють в Інтернеті", - прокоментував Сергій Нагорняк.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Оновлений законопроєкт про мобілізацію вже у ВР. Що зміниться?

"Совковість та рабовласницька філософія" – Мазурашу

Георгій Мазурашу – нардеп від "Слуги народу" – розкритикував оновлений законопроєкт про мобілізацію і заявив, що не голосуватиме за нього, назвавши його "рабовласницьким".

"За такий законопроект я, звісно, голосувати не збираюсь. Відомо чому – тому що, по-перше, не підтримую рабовласництво у будь-яких формах і проявах. І тому, що переконаний: намагання притиснути громадян, додатковими повноваженнями для держорганів заганяти погрозами і примусом до Армії – це виключно знижує обороноздатність країни і зменшує кількість людей, які вже готові або потенційно можуть "дозріти" до необхідного для захисту Вітчизни набору фізичних та морально-вольових якостей. Бо державу, яка демонструє ставлення до громадян "як до рабів", звісно, менше людей вмотивовані захищати", - написав він у Facebook.

Георгій Мазурашу також додав, що постарається знову підготувати і подати альтернативний законопроєкт. 

"Шанси у нього, мʼяко кажучи, малі. Бо у нашого військового керівництва (яке, думаю, й підготувало основу цього "рабовласницького" законопроєкту Міноборони на підпис) і владної верхівки панують "совковість" та "рабовласницька філософія":(
А отже мої прагматичні і реалістичні пропозиції, спрямовані на реальне зміцнення обороноздатності (через зміцнення економіки, підвищення мотивації та соцзахисту для Воїнів та їх сімей), звісно, не підтримуються…", - резюмував він.

Читайте також провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом