Німецькі та українські медики адаптували співпрацю до воєнного часу
Німецькі та українські медики адаптували співпрацю до воєнного часу

Німецькі та українські медики адаптували співпрацю до воєнного часу

Допомога Україні для лікарів і пацієнтів на місцях, а також через лікування українців у Німеччині буде залишатися одним із пріоритетів німецького уряду.

Про це заявив міністр охорони здоров’я ФРН Карл Лаутербах під час українсько-німецької конференції з питань психічного здоров’я, психосоціальної підтримки та реабілітації, яка відбулася 2 лютого в Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Бути з українцями – залишається нашим топпріоритетом», - сказав міністр.

Він зазначив, що між лікарнями двох країн налагоджена мережа співпраці, німецькі лікарі співпрацюють з українськими, зокрема, в режимі «телемедицини». Українські фахівці, таким чином, мають гнучкий доступ для експертизи, де б вони не перебували. Лаутербах при цьому зізнався, що був вражений рівнем українських лікарів, з яких німецькі подекуди можуть брати приклад.

Після початку повномасштабної війни клініка «Шаріте» розповсюдила на Україну «механізм солідарності» (який працював у Німеччині під час пандемії коронавірусу). Це означає можливість евакуації ургентного пацієнта в потрібну клініку. Лаутербах назвав це «медичною репатріацією».

Повний доступ до послуг німецької медицини мають і понад 1 млн українців, які знайшли притулок у Німеччині. Серед них – невелика група тих, хто пережив Голокост, повідомив глава німецького МОЗ. Він підкреслив трагічність «іронії історії», що ті, кого в 1945 році з Аушвіцу врятували солдати Червоної армії, наразі змушені рятуватися від росіян у Німеччині.

ФРН, за словами міністра, взяла на лікування 980 пацієнтів, які зазнали поранень - це найбільша кількість порівняно з іншими країнами.

З огляду на те, що незабаром виповниться друга річниця початку повномасштабної війни, під час якої, за його словами, було зафіксовано 1500 атак на об’єкти охорони здоров’я, німецький політик заявив: «Це найбільш огидне, що може статися під час будь-якої війни».

Те, що, попри все, надання медичної допомоги залишається можливим великою мірою по всій території України, Лаутербах назвав заслугою українців і Мінохорони здоров’я. Політик заявив, що захоплюється тим, як його колега Віктор Ляшко, попри війну, продовжує проводити реформи та просувати інновації у своїй сфері на шляху інтеграції в ЄС.

Того ж дня міністри охорони здоров'я України та Німеччини підписали спільну декларацію про наміри щодо співробітництва у сфері охорони здоров'я між міністерствами.

У конференції взяли участь перші леді двох країн – Олена Зеленська та Ельке Бюденбендер.

Теги по теме
Украина Германия Министерство здравоохранения
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader