Справу про держзраду Кузьміна передали до суду
Справу про держзраду Кузьміна передали до суду

Справу про держзраду Кузьміна передали до суду

Справу про держзраду Кузьміна передали до суду

Йому загрожує 15 років тюрми.

Державне бюро розслідувань за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора закінчило досудове розслідування у справі про державну зраду колишнього народного депутата, ексзаступника генерального прокурора  України Рената Кузьміна та направило в суд обвинувальний акт.

У межах досудового розслідування працівники ДБР встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення Росії розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

Зокрема, з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення Росії до України Ренат Кузьмін під час виступів, у соціальних мережах та на власному сайті поширював інформацію, яка мала пропагандистський характер. В ДБР зазначають, що він мав на меті сформувати у суспільстві антиукраїнські настої та нанести інформаційної шкоди  суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави.

«Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Передбачте статтею покарання — позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна», - зазначили в бюро.

Нагадаємо, 10 січня 2023 року парламент позбавив Кузьміна мандату народного депутата. Разом з ним статус депутата втратили того дня Віктор Медведчук, Тарас Козак та Андрій Деркач.

Ще під час Революції Гідності Ренат Кузьмін втік з України. В часи президентства Віктора Януковича він був заступником генерального прокурора. У 2014 році проти Кузьміна було відкрито кримінальне провадження через незаконне затримання Юрія Луценка у 2010 році. Однак це звинувачення зняли одразу ж після того, як в 2019 його обрали народним депутатом згідно із списком уже забороненої ОПЗЖ.

У 2021 році проти нього ініційовували ще одне кримінальне розслідування, оскільки Ренат Кузьмін назвав Революцію Гідності "державним переворотом".

Під час свого депутатства Кузьмін неодноразово заявляв в ефірах телеканалів, що українська влада «є інструментом у руках західних кураторів», а 22 лютого 2022 року заявив, що Росія швидко захопить Київ, буде створена нова держава, а західні області, відмовляться від вступу до нового союзу і вирушать у «самостійне плавання».

Источник материала
Поделиться сюжетом