19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Підсумки 08.02: Відставка Залужного і и помощь СШАСюжет
Підсумки 08.02: Відставка Залужного і и помощь СШАСюжет

Підсумки 08.02: Відставка Залужного і и помощь СШАСюжет


Зеленський змінив Залужного на посту головнокомандувача ЗСУ; Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив про ухвалення рішення щодо необхідності зміни керівництва Збройних сил України. За його словами, війна в Україні продовжує змінюватись та потребує нових підходів і стратегій. Перед цим президент Володимир Зеленський провів зустріч з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним і обговорив, якого оновлення потребують Збройні сили України. Зеленський зазначив, що запропонував Залужному й надалі бути в команді. У свою чергу Валерій Залужний написав у Telegram, що “завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року”. “Тому усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій також. Щоб перемогти теж разом. Щойно ми зустрілись з верховним головнокомандувачем. Важлива та серйозна розмова. Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії”, – написав він. Згодом Зеленський заявив, що призначив новим головнокомандувачем генерал-полковника Олександра Сирського, який до цього командував Сухопутними військами.

Сенат повторно переглянув законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без угоди про міграційну реформу і безпеку кордону. Законопроєкт набрав 67 голосів сенаторів (потрібно було подолати поріг у 60). Пакет передбачає загалом 95 мільярдів доларів допомоги для ключових союзників США, і зокрема – 61 мільярд доларів для України. “За” проголосували усі сенатори-демократи та 17 з 49 республіканців. Далі законопроєкт після внесення правок має бути ще раз проголосований у Сенаті, після чого відправиться на розгляд Конгресу.

Україна повернула з російського полону ще 100 захисників, чимало з них перебували в полоні майже два роки. Серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців. Усі визволені – рядового та сержантського складу. 84 врятованих воїнів захищали Маріуполь (в т.ч. 82 -оборонці Азовсталі), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках. Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Українські військовослужбовці заявили, що у російських окупантів з’явився Starlink з ліцензованими акаунтами. Про це повідомив український військовий кореспондент Андрій Цаплієнко. Журналіст показав скриншот з соцмережі Х, де військові повідомляють, що росіянам через Дубай “почали масово поставляти” Starlink. Вони також підтверджують, що вже фіксують у російських інтервентів на фронті цей вид супутників зв’язку.

На війні 7 лютого загинув льотчик Повітряних сил ЗСУ Владислав Риков, на рахунку якого було 385 бойових вильотів. Про смерть військового повідомила бригада тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова.

У місті Нікополь Дніпропетровської області невідомий розстріляв автомобіль заступника міського голови Нікополя. Чиновник загинув на місці. Поліцейські встановили прикмети нападника. Зараз триває збір та аналіз речових доказів, проводяться оперативно-розшукові заходи для затримання підозрюваного. На розшук підозрюваного орієнтовано весь особовий склад поліції регіону.

Українські військові 7 лютого на авдіївському напрямку знищили російський ударний вертоліт Ка-52. Про це повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський. За його словами, ворожий Алігатор з екіпажем був уражений із ПЗРК.

Україна розпочала детальні переговори з Данією щодо укладення двосторонніх безпекових зобов’язань. Про це повідомив Офіс президента. “Переговори розпочалися в межах реалізації Спільної декларації G7 про підтримку України, до якої Данія разом із країнами Північної Європи приєдналася однією з перших”, – йдеться у повідомленні. Як відомо, зараз Україна веде переговори з низкою країн щодо безпекових угод. Серед них США, Канада, Франція, Німеччині, Італія та інші.

Прийнято рішення розформувати полк особливого призначення ГУНП в Дніпропетровській області, в якому спецпризначенці раніше відмовились вступати в штурмову бригаду Лють. Про це повідомив заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич. За словами Фацевича, з початку повномасштабної війни поліцейські різних служб, у тому ж числі й підрозділів особливого призначення, встали до оборони й захисту України. Через це було прийнято рішення розформувати полк особливого призначення ГУНП в Дніпропетровській області; перевести усіх спецпризначенців полку до штурмової бригади Національної поліції Лють в порядку ст. 65 Закону України Про Національну поліцію України. “Ті особи, поліцейські, які відмовлятимуться – будуть звільненні з врученням повісток”, – додав Фацевич.

Велика Британія та Україна продовжили безмитну торгівлю більшістю товарів ще на п’ять років – до 2029 року. Уточнюється, що нова угода передбачає продовження безмитної торгівлі всіма товарами за винятком яєць і птиці, термін дії нульових мит щодо яких буде продовжено на два роки. Термін дії попередньої угоди про безмитну торгівлю, підписаної в травні 2022 року, мав закінчитися 31 березня 2024 року.

Путин дал интервью Карлсону
 
Президент РФ Владимир Такеру Карлсону, в котором повторил набор своих традиционных заявлений о том, что украинцев якобы придумали австрийцы и поляки, Россия не начинала войну в 2022 году, но Путин открыт к переговорам, проблема, мол, в Зеленском. Из нового было разве что заявление о “гражданской войне”, которое сейчас, по словам Путина, продолжается в Украине. По мнению главы Кремля, украинцы чувствуют себя “россиянами”, а то, что в Украине происходит – “элемент гражданской войны”.



Теги по теме
США Владимир Зеленский
Источник материала
Поделиться сюжетом