13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Бойовий генерал: що відомо про Олександра Павлюка, який очолив Сухопутні війська ЗСУ
Бойовий генерал: що відомо про Олександра Павлюка, який очолив Сухопутні війська ЗСУ

Бойовий генерал: що відомо про Олександра Павлюка, який очолив Сухопутні війська ЗСУ

Заступник міністра оборони Олександр Павлюк став новим командувачем Сухопутних військ ЗСУ замість Олександра Сирського.

Факти ICTV розповідають, хто такий Олександр Павлюк та на яких керівних посадах він був.

Що відомо про Олександра Павлюка

Він народився на Житомирщині, у Новоград-Волинському 20 серпня 1970 року.

Зараз дивляться
  • Освіта

У 1991 році закінчив Харківське гвардійське вище танкове командне училище, а у 2004 році – Національну академію оборони України.

Олександр Павлюк є кандидатом військових наук.

  • Військова кар’єра

Він був командиром танкового взводу у Гіллерслебені (Німеччина) із 1991 до 1993 року. Потім став командиром танкової роти у Новоград-Волинському, командиром танкового батальйону, а згодом і заступником командира 30 окремої механізованої бригади (Новоград-Волинський, нині – Звягель, Житомирська область).

У 2006–2007 командував українськими миротворчими силами у Косово.

— Забезпечували мир на території Косово після нестабільної ситуації, коли між сербами і албанцями відбувся збройний конфлікт. Ми впоралися чудово. На рівні всіх інших країн український контингент виглядав досить потужно, зокрема в питаннях підготовки особового складу, — запевняє офіцер.

Надалі до 2010 року проходив службу на посаді начальника штабу 30-ї окремої механізованої бригади. Упродовж п’яти років з 2010 року був командиром 24-ї окремої механізованої бригади у місті Яворів Львівської області.

  • Бойові заслуги

Олександр Павлюк із березня 2014 року брав активну участь у відбитті збройної агресії РФ проти України. Під його командуванням бригада відзначилась в ході звільнення Слов’янська, Краматорська, Сіверська та Лисичанська. Зокрема у серпні того року бригада під командуванням Павлюка з боями здійснила успішне просування на Луганському напрямку та забезпечила деблокування Луганського аеропорту.

З 2015 до березеня 2017 року Павлюк був начальником штабу та першим заступником командувача військ оперативного командування Захід Сухопутних військ ЗСУ.

У 2017-2020 роках Павлюк був командувачем військ оперативного угруповання Захід.

Фото: Facebook/Олександр Павлюк

У 2015 році йому присвоїли звання генерал-майора, а у 2018 році – генерал-лейтенанта. З літа 2020 до липня 2021 року – командувач підготовки командування Сухопутних військ ЗСУ.

У липні 2021 року Павлюк став командувачем Операції Об’єднаних сил (до березня 2022 року). На цій посаді він організовував підготовку підрозділів у зоні ООС до відбиття повномасштабного вторгнення військ РФ. Напередодні наступу окупантів за наказом Павлюка було проведено переміщення та перегрупування українських підрозділів на Сході, розосереджено матеріально-технічне забезпечення та боєприпаси. Проходило тренування резервів.

15 березня 2022 року Олександра Павлюка призначили головою Київської ОВА. На цій посаді він працював до 21 травня. Він займався організацією оборони Києва та області під час відбиття повномасштабного вторгнення РФ.

У травні 2022 року Павлюк отримав призначення начальника штабу — заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ, і водночас був командувачем Угруповання сил і засобів оборони Києва.

21 лютого 2023 року міністра оборони.

  • Нагороди

Олександр Павлюк у березні 2022 року був нагороджений званням Герой України з врученням ордена Золота Зірка. Також серед його нагород: ордени Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, медаль За військову службу Україні тощо.

Теги по теме
ООС
Источник материала
Поделиться сюжетом