Фісташки впродовж сотень тисяч років є нашим гастрономічним супутником, і на це є причини, які виходять за межі звичайних смакових вподобань і впливають на наше здоров'я.
На тлі безлічі горіхів та інших апетитних закусок фісташки виділяються не тільки своїм смаком, а й вражаючим набором корисних властивостей. Ці маленькі горішки входять до раціону людини вже 300 000 років і залишаються улюбленою закускою в усьому світі. І це чудово, адже вони є неймовірно корисними для нашого організму, пише Health.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Фісташки — це міцний фундамент здоров'я нашої травної системи. Вони багаті як нерозчинною, так і розчинною клітковиною, що сприяє його регулярному випорожненню та збільшенню кількості кишкових бактерій. Ця харчова клітковина не тільки допомагає налагодити роботу кишківника, а й стимулює вироблення коротколанцюгових жирних кислот (КЦЖК) у кишківнику. КЖК вкрай важливі для підтримання здоров'я травної системи: вони підживлюють клітини, підтримують вироблення слизу та зменшують запалення.
Якщо говорити про здоров'я серця, то фісташки — це маленький своєрідний енергетик, сповнений речовинами, що допомагають регулювати кров'яний тиск і покращують рівень ліпідів у крові без побічних ефектів. Вони є чудовим джерелом калію і мононенасичених жирів. Дослідження засвідчили, що включення фісташок до раціону може призвести до значного зниження кров'яного тиску і рівня холестерину, що робить їх безпечним для серця вибором.
Ще одна корисна їхня властивість — їхня здатність захищати від зниження когнітивних здібностей. Ці горіхи містять велику кількість флавоноїдних антиоксидантів, які можуть зменшити пошкодження клітин і запалення в мозку. Дослідження показують, що підвищене споживання флавоноїдів, особливо тих, що містяться у фісташках, пов'язане зі зменшенням ризику зниження когнітивних здібностей.
Фісташки також чудово підходять для підтримки здорового контролю цукру в крові. Завдяки вмісту білка, клітковини і низькому вмісту вуглеводів вони є розумним вибором для підтримки стабільного рівня цукру в крові. Флавоноїди, що містяться у фісташках, пригнічують ферменти, які розщеплюють вуглеводи, запобігаючи стрибкам рівня цукру.
З точки зору харчування, фісташки — це джерело необхідних корисних речовин. Вони містять білок, корисні жири, клітковину, вітаміни групи В, вітамін Е і деякі мінерали, такі як мідь і залізо. Ці поживні речовини сприяють різним аспектам здоров'я, включно з імунною функцією, виробленням енергії та когнітивним розвитком.
Незважаючи на численні переваги фісташок, важливо пам'ятати про потенційні ризики, пов'язані з їхнім вживанням, особливо тим, хто стежить за кількістю споживаних калорій або страждає на алергію на горіхи. Віддавайте перевагу несолоним сортам, щоб контролювати споживання натрію, а контроль порцій допоможе уникнути переїдання.
Включити фісташки у свій раціон досить легко. Ці горіхи можна їсти як закуску, додавати в салати або використовувати у випічці, вони покращують смак і поживну цінність багатьох страв. Зберегти їхню свіжість дуже просто: їх можна зберігати в холодильнику або морозильній камері протягом тривалого часу.
Від підтримки травлення і здоров'я серця до захисту когнітивних функцій і контролю рівня цукру в крові — фісташки мають цілу низку позитивних впливів на здоров'я. Однак, як і будь-який інший продукт, їх слід вживати в міру, особливо тим, у кого є особливі проблеми з харчуванням.
Раніше Фокус писав про мускатний горіх. Насправді — він зовсім не горіх, і може бути досить небезпечним для здоров'я.
А також Фокус розповідав про те, чим може бути небезпечний волоський горіх. Не завжди постачальники дотримуються санітарних норм, а це призводить до проблем зі здоров'ям.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.