Кешбек за українські товари, авіаудари РФ та спротив Шольца поставляти Україні Taurus: головні новини 26 лютого
Кешбек за українські товари, авіаудари РФ та спротив Шольца поставляти Україні Taurus: головні новини 26 лютого

Кешбек за українські товари, авіаудари РФ та спротив Шольца поставляти Україні Taurus: головні новини 26 лютого

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виступає проти передачі Україні крилатих ракет Taurus, оскільки боїться втягнення Німеччини у війну.

Паралельно із цим російські окупанти збільшили кількість авіаударів на Таврійському напрямку.

Що відбулося в Україні та світі за добу 26 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться
  • Шольц проти поставок Taurus
  • Зеленський підписав закон про демобілізацію
  • Утилізація українського зерна в Польщі
  • Запобіжний захід Пашинському
  • Кешбек за українські товари
  • Окупанти посилили авіаудари на Таврійському напрямку
  • Україна виробляє стільки ж аналогів Shahed, як і РФ

Шольц проти поставок Taurus

Канцлер Німеччини Олаф Шольц категорично проти постачання Україні крилатих ракет Taurus.

Як пише видання RND, свою причину відмови від обґрунтував “ризиком втягування Німеччини у війну”.

— Ми не повинні бути пов’язані з цілями, яких досягає ця система, в жодному випадку і в жодному місці. Ця ясність також необхідна. Я здивований, що деякі люди не хвилюються, що вони навіть не замислюються про те, чи може те, що ми робимо, у якомусь сенсі призвести до участі у війні, – сказав Шольц.

Канцлер додав, що ця зброя дуже далекої дії і нібито з Taurus неможливо встановити керування цілями, як це відбувається з ракетами Storm Shadow та SCALP від Британії та Франції.

— Це зброя дуже далекої дії. І те, що роблять британці і французи з точки зору контролю над цілями і супровідного контролю над цілями, не може бути зроблено у Німеччині. Це знає кожен, хто мав справу з цією системою, – заявив він.

Зеленський підписав закон про демобілізацію

Президент України Володимир Зеленський поставив підпис на законі №11035 про демобілізацію, що передбачає звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, в яких завершився термін служби під час воєнного стану. Відповідна інформація оприлюднена в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради України.

Так, 26 лютого законопроєкт про демобілізацію був повернутий до Ради із підписом президента України.

Утилізація українського зерна в Польщі

Українське зерно, висипане із товарного поїзда на станції Котомеж Куявсько-Поморського воєводства, буде частково утилізовано.

Це 30 тонн кукурудзи з понад 160 тонн, які опинилися на землі внаслідок диверсій на території Польщі, пише PAP, посилаючись на коменданта Головного управління муніципальної поліції в Бидгощі Лідію Ковальські.

— Вісім вагонів із сорока було відкрито. Очевидно, що вагони були розкриті третіми особами. 8-мм митні троси було перерізано. Бокові двері вагонів відчинилися, і 160 тонн вмісту висипалося на ходу. 30 тонн забруднено і залишилося на землі, – пояснила вона.

Ковальські додала, що українське зерно прямувало на корабель, який мав доставити його на ринок у Марокко.

Запобіжний захід Пашинському

Колишньому народному депутату Сергію Пашинському призначено запобіжний захід за підозрою в незаконному привласненні та продажі 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів.

Згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду, якщо Пашинський не внесе заставу на 272 млн грн, тоді залишиться під вартою до 25 квітня. Екснардепа хотіли взяти на поруки офіцери ЗСУ Милослав Гай, Ігор Лапін та Іван Лісовий.

Під час судового засідання прокурор просив призначити Пашинському 60 діб тримання під вартою з альтернативою застави на суму майже 300 млн грн. Запобіжний захід обирали протягом трьох днів.

Деталі про справу Пашинського та рішення суду – читайте на Фактах ICTV.

Кешбек за українські товари

Українці зможуть отримати компенсацію частини оплати товарів і послуг, вироблених в Україні, у межах нової державної програми кешбеку Купуй українське, заявив президент Володимир Зеленський.

За його словами, платформа Зроблено в Україні, де був презентований новий механізм, має стати майданчиком постійного прямого діалогу держави і підприємців.

– Розробляється програма українського кешбеку Купуй українське, коли за купівлю певних типів зроблених в Україні товарів і послуг громадяни зможуть отримати повернення частини коштів на спеціальну картку, – сказав глава держави.

Зеленський зауважив, що наше завдання – щоб українські гроші залишились в Україні та працювали.

– Це податки, це зарплати наших воїнів, це можливості нашої держави, зокрема і оборонні. Вже готуються параметри українського кешбеку – фінансові та технічні, і ми маємо постаратися, щоб ця програма почала працювати цього року, – додав президент.

Окупанти посилили авіаудари на Таврійському напрямку

Російська армія нарощує кількість авіаударів та штурмових дій на Таврійському напрямку. На Авдіївському напрямку українські війська посилюють лінію оборони, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський у Telegram-каналі.

— Противник нарощує кількість авіаударів (за минулу добу — 45) та штурмових дій (72 бойові зіткнення — найбільше за останні два тижні). Також агресор здійснив 897 артилерійських обстрілів та 83 удари дронами-камікадзе, – йдеться у повідомленні.

Детальніше про ситуацію за напрямками, які коментує Тарнавський, читайте на Фактах ICTV.

Україна виробляє стільки ж аналогів Shahed, як і РФ

Цьогоріч Україна наздогнала Росію у кількості виробництва ударних дронів – аналогів до Shahed-131 та Shahed-136, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Він зауважив, що як воюють Повітряні сили України, напевне, жодні інші повітряні сили не воювали.

Щодо ударних дронів, то в Україні виробляються аналоги іранських Shahed-131/136. Українські дрони мають і таку саму дальність, і кількість вибухівки, яку можуть нести, а також інші технічні параметри.

– І коли в Росії щось палає – це вироблені в Україні дрони, – наголосив Камишін.

Водночас міністр зауважив, що на цей рік спроможності виготовляти такі дрони в Україні вже нічим не поступаються Росії.

Теги по теме
Владимир Зеленский Вооруженные силы Украины
Источник материала
Поделиться сюжетом