Докторка Едвіна Радж, керівниця відділу клінічного харчування та дієтології лікарні Aster CMI у Бенгалурі розповіла про тих, кому вживання грейпфрута таки слід обмежити.
Дієтологиня визнає, що узагалі цей фрукт дуже навіть корисний, адже одна його порція здатна забезпечити 100% щоденної потреби у вітаміні С.
Грейпфрут може перетворити ліки на отруту
А ось людям, які приймають певні ліки на постійній основі – зокрема, статини і препарати від артеріального тиску чи від хвороб нирок, від споживання цього соковитого фрукту слід відмовитись.
"Грейпфрут містить сполуки, які перешкоджають печінковим ферментам і це впливає на метаболізм ліків", – зазначає Радж.
Як наслідок, може виникнути підвищення або зниження рівня ліків у крові, що потенційно може спровокувати шкідливі побічні ефекти, як-от токсичність, або зрозуміло – знизити ефективність ліків.
Причому, як свідчать дослідження, для цього ефекту не потрібно багато грейпфрутового соку, досить одного-двох ковтків.
Які ліки не поєднуються з грейпфрутом
Управління з харчових продуктів і медикаментів США ще у 2011 році опублікувало застереження щодо того які ліки не можна поєднувати з грейпфрутом чи грейпфрутовим соком. І список препаратів досить великий.
Крім того, не менший перелік і захворювань, при яких протипоказане споживання грейпфрута. За словами лікарки Радж, від нього слід відмовитися, якщо ви страждаєте на алергію чи захворювання нирок.
У випадку алергії – у людей можуть виникнути кропив'янка, свербіж або набряк. А щодо хвороб нирок, то тут діє обмеження через ліки, які призначають при цих захворюваннях.