19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Страх не виправдати очікування: як подолати синдром самозванця та підвищити самооцінку
Страх не виправдати очікування: як подолати синдром самозванця та підвищити самооцінку

Страх не виправдати очікування: як подолати синдром самозванця та підвищити самооцінку

Експерти в галузі психотерапії сформулювали основні поради щодо того, як подолати синдром самозванця та підвищити самооцінку.

Що це таке

За словами фахівців, синдром самозванця – досить поширене явище, яке не вважають психічним розладом. Воно супроводжується почуттям невпевненості в собі і виникає через нездатність визнати свої успіхи. Людина при цьому почувається шарлатаном, обман якого ось-ось розкриють.

Щоб процвітати, люди із синдромом самозванця зазвичай працюють понаднормово або вдаються до різних компенсаторних механізмів, що зрештою призводить до шкідливих наслідків для здоров’я, виливаючись у тривогу чи депресію.

Зараз дивляться

Психологи радять: якщо є відчуття, що синдром сильніший за вас, варто звернутися по професійну допомогу. Але є кілька підходів, які можуть допомогти впоратися з проблемою.

Визнайте проблему

Одна з головних проблем полягає в тому, що ми не знаходимо час на себе – щоб зрозуміти, що з нами відбувається, налагодити зв’язок із собою й осмислити це.

– Ви маєте усвідомити, що не цінуєте себе, не знаєте, як похвалити або підтримати себе. І не вважаєте, що заслуговуєте на успіх, – пояснюють експерти.

За їхніми словами, важливо також, як і що ми зазвичай говоримо самі собі. Критичний, надто вимогливий голос, що постійно вимагає робити більше, з’явився в якийсь момент нашого життя, як інструмент, який допоміг нам вижити.

Можливо, він навіть зробив нас ефективнішими в деяких сферах, але якщо він не дає змоги нам рухатися вперед, потрібно змінювати підхід.

Згадайте про свої успіхи

У момент сильного занепокоєння або пригніченості подивіться на ситуацію з боку. Це знизить напругу і допоможе оцінити себе більш конструктивно.

Відзначайте кожен успіх

– Досягнувши однієї мети, ви зазвичай одразу ж переходите до наступної, не даючи собі змоги відсвяткувати свій успіх, оцінити його та подякувати собі за всі витрачені зусилля, – каже експерт.

Ось чому, на думку фахівця, важливо святкувати і згадувати кожне досягнення, незалежно від того, велике воно чи мале.

Як вас бачать інші

Однією з особливостей синдрому самозванця є розрив між тим, що ви думаєте про себе, і тим, що інші думають про вас. Ось чому може бути корисно подивитися на себе очима інших.

Експертка рекомендує вести список того, що інші говорять про вас: записувати, коли вас хвалять, що саме люди говорять про вашу роботу.

Скоригуйте очікування

Коли справа доходить до синдрому самозванця, ваші очікування можуть збігатися не з тим, чого ви очікуєте від своєї роботи, а з тим, чого ви очікуєте від себе. І це потрібно збалансувати.

Фахівці пропонують виконати вправу, щоб перевірити, чи не ставимо ми перед собою нереалістичні цілі. Ось простий приклад: неможливо очікувати, що ви скоро зможете пробігти марафон, якщо тільки почали тренуватися.

Турбота про себе

Щоб усвідомлювати, що з нами відбувається, регулювати свої емоції та легше переносити неприємні моменти, важливо, на думку експертів, піклуватися про себе.

При цьому може допомогти спорт як важливий емоційний саморегулятор. І не обов’язково ходити в спортзал, це може бути будь-яка активність: ходьба або танці. Важливо знайти те, що допомагає триматися на плаву і заспокоює.

Важливо змінювати фокус, адже життя – це не тільки робота. Є ще друзі, сім’я, хобі. Це те, що підтримує нас і підвищує самооцінку, резюмують експерти.

Теги по теме
Психология
Источник материала
Поделиться сюжетом