Мир для України шукатимуть на одному із найдорожчих курортів Європи
Мир для України шукатимуть на одному із найдорожчих курортів Європи

Мир для України шукатимуть на одному із найдорожчих курортів Європи

Швейцарія, курорт Бюргеншток, 15-16 червня – визначились із місцем та датами проведення дводенної конференції з врегулювання війни в Україні. Про конференцію вже кілька місяців говорить президент України Володимир Зеленський, називаючи цю зустріч якщо не доленосною, то вже точно важливою, бо повинна вирішити майбутнє України. Запрошення на участь надсилаються керівництву близько 100 держав. Географія присутності – Європа, Азія, Африка, Південна та Північна Америка. Ймовірно, у саміті візьмуть участь Китай, Бразилія та Індія, що є важливим. Точно не буде Росії, що зрозуміло.

І місце для конференції обрали також гідне. Мабуть, навіть заради можливості там побувати представники країн-учасниць могли б збирати валізи. Розповідаємо, де і в яких умовах їм доведеться провести два календарні вихідні дні (суботу та неділю) – 15 та 16 червня 2024 року.

Вікові традиції елітного відпочинку

Знаменитий фунікулер Бургеншток працює з кінця 19-го століття. Фото: myswitzerland.com

Швейцарський цілорічний курорт Бюргеншток – це не банальні Карлові Вари чи попсова Ніцца. Бюргеншток називають найстарішим і найдорожчим курортом у Європі. Він розташований у самому центрі Швейцарії на висоті 950 метрів над рівнем моря. Знаходиться на березі Люцернського озера, за 16 кілометрів від Люцерна, неподалік Цюріха, Берна і Базеля.
Це камерне місце для сильних світу цього. Яким і було практично з моменту свого заснування у 1873 році. Унікальність курорту саме в тому, що тут з нуля будували готелі та підганяли під них потрібну інфраструктуру. А оскільки за первісним задумом відпочивати сюди мають приїжджати представники вищих верств суспільства, то й рівень зручностей одразу ж планувався відповідний. Так, ще наприкінці ХІХ століття тут з'явилася гідроелектростанція, збудовано фунікулер (працюючий і досі). 1888 року до курорту провели гілку залізниці, а перші готелі обладнали водопроводом та забезпечили електрикою. На той час це було неймовірно, на межі фантастики.

Що являє собою курорт сьогодні? Це чотири першокласних готелі, велнес- і спа-центри найвищого рівня, ресторани здебільшого мають зірки Мішлен, бутіки елітних світових брендів. До послуг постояльців – мережа полів для гри в гольф та тенісні корти з покриттям на будь-який смак (від ґрунту до штучної трави). Що ще потрібно для гідного відпочинку?

Фішка курорту - численні поля для гольфу. Фото: booking.com

Одрі Хепберн вийшла заміж, а Джавахарлал Неру проводив важливі зустрічі

Представники світового істеблішменту уподобали затишний швейцарський куточок з моменту його появи та вірні йому протягом усього існування курорту. Водночас політики запросто уживаються в одних готелях із зірками Голлівуду, а члени королівських сімей можуть перетнутися на тенісному корті зі знаменитими спортсменами.

Так, наприклад, канцлер Німеччини Конрад Аденауер провів тут літо 1950 року. І не лише відпочивав, а вів державні справи. Любив бувати на швейцарському курорті і лідер Індії Джавахарлал Неру. Приїжджав він сюди три роки поспіль з 1951 по 1953 рік. Компанію батькові складала дочка – Індіра Ганді. Він теж не просто насолоджувався краєвидами, а й проводив ділові зустрічі. Трохи раніше, у 40-х, неодноразово відвідувала ці місця королева Данії Інгрід.

Одними з найвідоміших завсідників Бюргенштока називають кінодів Софі Лорен та Одрі Хепберн. Перша взагалі жила тут сім років поспіль із чоловіком Карлом Понті. Друга шукала усамітнення з коханим Мелом Феррером. Вони навіть зіграли весілля у місцевій каплиці. Список відомих людей, які побували на курорті, значний і може бути продовжений. Адже йдеться лише про тих, хто не приховував своїх візитів. За чутками, інкогніто у Бюргенштоку побувала чи не вся світова еліта. Конфіденційність зберігати тут вміють, так само як і піклуватися про безпеку гостей.

«Ікона стилю» Одрі Хепберн не лише любила відпочивати у Бургенштоку, а й вийшла заміж за Мела Феррера. Фото: wikibrief.org

Ціни відповідають статусу

Ціни на номери в готелях Бюргенштока передбачувано високі. Вищі, ніж у середньому на будь-яких інших курортах недешевої Швейцарії.

Найдешевший номер, який нам вдалося знайти, обійдеться в 36 тисяч гривень за ніч. Фото: booking.com

Спроба забронювати бюджетні апартаменти закінчилася пропозицією зняти 40-метровий «делюкс» (звичних «стандартів» тут просто немає) «всього» за 36,5 тисячі гривень за ніч. З плюсів номера – величезне двоспальне ліжко, безкоштовні безалкогольні напої, балкон з видом на озеро та тропічний душ у ванній кімнаті. З мінусів – розташування на першому поверсі. В описі наголошується, якщо зняти апартаменти на верхніх поверхах, то панорамний вид на озеро буде кращим, але й ціна за це суттєво підніметься.

Номери дорожчі розходяться швидше, попит на них вищий. На перші дні травня пропонують простору люкс-резиденцію 130 кв. метрів за ціною 176 тисяч гривень на добу. Радять поспішити, бо в цій ніші залишився лише один вільний номер. Переваги перераховувати безглуздо. У ній є все: від новомодної мінібані, декоративного каміна на терасі (все з тим же шикарним видом на озеро) до незрозуміло навіщо потрібних – радіоточки та посудомийної машини.

У середньому пропоновані номери тут коштують від 50 до 80 тисяч на добу. Стандартно в ціну входить сніданок (у відгуках пишуть - чудовий), безкоштовне користування фунікулером і корабликом, що курсує до Люцерна. Кожен постоялець може замовити собі і гелікоптер, здатний доставити його до будь-якої точки Швейцарії. Але це вже за додаткову плату.

До речі, забронювати номер у дні проведення саміту, як і в два попередні дні, вже неможливо. Курорт повністю закритий.

За такі шикарні види, та ще й на своїй терасі з декоративним каміном, клієнти не шкодують нечуваних грошей. Фото: booking.com

Теги по теме
Швейцария История
Источник материала
Поделиться сюжетом