Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot нададуть партнери
Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot нададуть партнери

Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot нададуть партнери

Україні потрібно більше систем ППО і ракет до них. Щодня росіяни завдають все нові і нові ракетні і дронові удари по Україні, зокрема по її мирних мешканцях.

Українців нарешті почули! Вже зовсім скоро партнери нададуть Україні 7 установок Patriot — це саме стільки, скільки просив Київ. Крім того, на підході до України також новий зенітний ракетний комплекс IRIS-T — це пообіцяв його виробник. 

Чому партнери раптово прокинулися, на які ще системи може розраховувати Україна, скільки установок Patriot уже в дорозі і яку несподівану заяву зробили в Нідерландах? Подробиці розповів в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналіст Артем Зябкін. 

Україні потрібна ППО

Україні потрібно більше систем ППО і ракет до них. Щодня росіяни завдають все нові і нові ракетні і дронові удари по Україні, зокрема по її мирних мешканцях. 19 квітня Дніпро та Дніпропетровщина, 18 квітня — Дніпро, 17 квітня — Чернігів, а ще незліченна кількість атак на Харків, Одесу, Запоріжжя, Київ, Донеччину, Сумщину та Херсонщину. І цей список тільки розширюватиметься кожного дня, якщо партнери не передадуть Україні додаткові системи ППО. І схоже, вони це нарешті зрозуміли.

18 квітня важливу, але неочікувану заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Саме його країна одна з тих, хто найбільше допоміг укріпити українську ППО. На варті неба України вже є Patriot, який передав саме Берлін, а також надсучасні системи IRIS-T. На жаль, цього недостатньо. Шольц відверто звернувся до партнерів. Європейці можуть закрити потребу України в ППО.

“Ми сподіваємось, що ще шість Patriot будуть знайдені в контексті НАТО, і я також скористався нагодою тут, в Брюсселі, щоб відстоювати це під час багатьох дискусій”.

Не варто забувати, що одну батарею Німеччина уже пообіцяла Україні зовсім нещодавно. Про деталі угоди 13 квітня розповідав Зеленський:

“Є дуже хороший результат у нашої міжнародної роботи: Німеччина надасть нам додатковий Patriot — сьогодні з канцлером Шольцом про це домовились. Також працюємо з Німеччиною над додатковою системою IRIS-T — це теж сильна ППО — і над ракетами для наявних у нас систем захисту неба. Лідерство Німеччини дійсно відчувається, і завдяки такому лідерству ми зможемо зберегти тисячі життів та зможемо дати Україні більше захисту від російського терору”.

Чергова IRIS-T вже найближчими тижнями буде в Україні. Про це 18 квітня у Києві заявив керівник компанії Diehl Defence, яка виробляє ЗРК, Гельмут Раух, який прибув до України разом із віцеканцлером Німеччини Робертом Хабеком і зустрічався з Зеленським.

“Три наші системи вже в Україні і ще більше буде поставлено цього року. Наступна — лише за кілька тижнів”.

Шольц вступив у гру

Тож канцлер серйозно налаштований закрити українське небо — принаймні настільки, наскільки просить сам Київ. Раніше президент Зеленський заявив, що 26 Patriot закриють українське небо раз і назавжди. Але поки завдання отримати меншу кількість. В інтерв’ю Washington Post Міністр закордонних справ Кулеба назвав потрібну цифру:

“Зеленський сказав, що Україні потрібно 26 “Patriot”, щоб створити повний повітряний щит над Україною, але Кулеба спочатку зосереджений на отриманні семи і якомога швидше. Вони охопили б найбільші міста України і один би залишився вільним, щоб бути ближче до поля бою, де російська авіація б’є по українських військах керованими авіабомби”.

До того, 15 квітня в інтерв’ю Аллі Мазур Дмитро Кулеба заявив, що тоді велись активні перемовини щодо передачі Україні 2 Patriot і одного ЗРК SAMP-T. Це італо-французький аналог американського ЗРК, який зарекомендував себе в Україні і має схожі характеристики з Patriot, зокрема, теж ефективно збиває балістику. 

Цей жест розчулив українців

Але трапилося ще дещо, що розчулило українців. Не можуть передати, але можуть купити: таку неочікувану, але дуже важливу заяву зробили в Нідерландах. Прем’єр-міністр країни Марк Рютте публічно запропонував країнам купити їхні ЗРК, щоб потім передати Україні. Якщо ті країни, які мають системи, але не хочуть передавати їх напряму — чи то “злити Росію”, чи не можуть, бо забороняє законодавство — нехай продадуть Нідерландам, які самі ж організують логістику.

“Ми знаємо, що багато країн мають великі запаси систем Patriot, можливо, не бажаючи постачати їх напряму. Ми можемо купити їх у них, ми можемо доставити їх в Україну, у нас є гроші. Це має вирішальне значення”.

Насправді ж, багато країн у Європі мають свої Patriot. Серед них Німеччина, Іспанія, Греція, Румунія та Швеція. Також ці американські ЗРК чергують в Ізраїлі, Саудівській Аравії, ОАЕ, Єгипті, Бахрейні, Йорданії, Катарі, Кувейті, Тайвані, Південній Кореї та Японії. 

Чому так важко передати Patriot?

Скільки систем може отримати Україна?

Раніше в МЗС заявили, що знайшли по світу аж 100 систем Patriot, які дублюють один одну — двійками захищають порти та аеропорти по світу, що є перебором. Ці “зайві” могли б рятувати життя українців від рашистів.

F-16 будуть вже в травні?

Скоро будуть в Україні! Мова йде про винищувачі F-16. За словами прем’єр-міністра Бельгії Александра де Кроо, українці побачать перший американський літак у себе в небі раніше запланованого — ще до початку літа 2024 року. Принаймні Бельгія зробить все для цього. Не треба забувати, що саме винищувачі є основною ланкою сил ППО у доктрині військ НАТО. Тож, чекаємо і на них.

Український ОПК набирає оберти

Є й інша шикарна звісточка: Данія стала першою країною, яка вирішила не просто купити зброю Україні, а купити її напряму в українського виробника. Як раніше заявляв міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, український ВПК настільки зріс, що зараз Україна не має змоги задовольнити увесь його потенціал замовленнями — не вистачає бюджету.

16 квітня Королівство Данія оголосило про виділення 200 млн данських крон ($28,5 млн) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників. Ці кошти передбачені в рамках нового пакету допомоги Україні. Загалом було виділено приблизно 2,2 мільярда данських крон.

Це перше й поки що безпрецедентне рішення — коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються в українських виробників за кошти іншої держави. 

Таке рішення надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки. Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету.

“Спроможність українського ОПК становить близько $20 млрд. При цьому Україна має лише $6 млрд на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в країні — бо грошей не вистачає, щоб забезпечити замовленнями решту”, — пояснив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

Дуже гарні новини

А це дуже гарні новини, адже це дає можливість українським виробникам працювати на повну потужність, заробляти собі гроші і допомагати країні, а ще робить Україну більш незалежною у військовому плані, а також розвиває цілий сектор економіки. Це допоможе Україні стати на ноги, коли війна нарешті закінчиться.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ЦЕ ЩОСЬ НЕЙМОВІРНЕ! Україна закриє небо: стало відомо, скільки Patriot дадуть партнери!

Читайте провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом