Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»
Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»

Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»

До яких методів вдаються росіяни, щоб потрапити на світові спортивні арени? У чому небезпека участі так званих «нейтральних» спортсменів Росії у міжнародних змаганнях? Чому важлива присутність українських спортсменів на великих спортивних майданчиках?

Про це йшлося під час презентації шостого епізоду фільму Суспільного «Велика російська брехня», яка відбулася 16 квітня у просторі Urban Space 500. Проєкт створено командою ФОП Андрія Єрьоміна на замовлення та у співпраці з телеканалом «Суспільне Культура».

Символічно захід проходив у день запалення олімпійського вогню, що знаменує собою 100 днів до початку літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі. 

  • Читайте також: «Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»

У документальному фільмі йдеться про те, як російські гроші та лобі впливають на великий спорт. Деякі спортивні функціонери й організації протягом багатьох років воліють не помічати брехню та маніпуляції росіян. І навіть після повномасштабного вторгнення зв’язки та гроші дозволили російським спортсменам у якості «нейтральних» повернутися на майданчики.

 Під час перегляду епізоду циклу «Велика російська брехня»

Прикладом є ситуація, у якій опинилась українська спортсменка Ольга Харлан. Через відмову протокольного потискання руки «нейтральній» російській фехтувальниці на чемпіонаті світу вона отримала дискваліфікацію, що ледь не коштувало українській чемпіонці виступу на Олімпіаді-2024.

За словами виконавчого продюсера проєкту від Суспільного мовлення Лук’яна Галкіна, в епізоді йдеться про ті методи впливу, завдяки яким Росія досягає своїх цілей і продовжує просувати свої наративи у спортивній сфері, хоча її давно мали б усунути з неї.

 Лук’ян Галкін

«Ми не ставимо на меті якихось простих методів розв’язання цього, бо їх просто немає. Існує просто можливість розуміння, усвідомлення і системного протистояння. Як кожен наш голос стає зброєю, кожен наш спортсмен на світовій арені представляє нас і стає голосом і зброєю України — так і можливість Росії бути присутньою у цивілізованому товаристві — це ті можливості, яких вони не випускають задля своїх загарбницьких цілей», — сказав Лук’ян Галкін.

Співавторка сценарію та презентерка проєкту Анна Данильчук пояснила, що спорт є тією платформою, яка допомагає привернути увагу до небезпеки російської пропаганди, адже і через цю сферу росіяни транслюють свої наративи.

  Анна Данильчук

«У фільмі звучить фраза відомого хокеїста Домініка Гашека, який є сильним голосом підтримки України у цій війні. Він сказав дуже просто: “Допускати росіян і білорусів на Олімпійські ігри, які будуть цьогоріч у Парижі, навіть у статусі “нейтральних” — це все одно, що надсилати тисячі танків Росії від європейських країн, від Міжнародного Олімпійського комітету”. Якщо глянути на прізвища їхніх спортсменів, які фігурують у фільмі, більшість із них є прапорщиками або активно підтримують так звану СВО. Вони використовують російські перемоги на спортивній арені для підтримки духу загарбницьких кампаній», — пояснила Анна Данильчук.

 

Такі дії росіян мають свої причини, які ґрунтуються на зв’язках, грошах і маніпуляціях. Над цим у фільмі розмірковують залучені спікери. Серед них олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан; хокеїст, олімпійський чемпіон Домінік Гашек; тенісист Сергій Стаховський; спортивний кореспондент видання The Guardian Нік Еймс; режисер і продюсер спортивних документальних фільмів Алекс Гейл; в.о. президента Федерації легкої атлетики України (2021–2023 рр.) Євген Пронін; головний редактор телеканалу «Суспільне Спорт» Олексій Мандзій; спортивний журналіст Валентин Щербачов.

«Цей фільм дуже важливий, бо, як ми побачили, Росія нав’язує свої наративи у різний спосіб. Нам дуже важливо, щоб це бачили не лише в Україні, а й у всьому світі, про те, як варто їм протидіяти. Цей фільм насправді орієнтований не на тих, хто сильно розбирається у спорті, а тих, кому в принципі цікава ця тема. Дуже важливо доступною мовою розповідати про дійсний стан речей», — розповів Олексій Мандзій.

  Олексій Мандзій

Після перегляду епізоду глядачі обговорили, як мінімізувати вплив пропаганди росіян на світову спортивну спільноту, як досягти того, щоб росіяни були видалені з міжнародних спортивних змагань і як зробити так, щоб на них були українські спортсмени.

Як сказав модератор дискусії, головний редактор телеканалу «Суспільне Спорт» Олексій Мандзій, питання є актуальними, бо попереду спортивне літо, зокрема й Олімпіада-2024.

У обговоренні взяли участь т.в.о. міністра молоді та спорту Матвій Бідний, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, український скелетоніст Владислав Гераскевич і спортивний коментатор Віталій Волочай.

  Учасники обговорення

  • Читайте також: «Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації

У березні 2022 року Україні вдалося домогтися, що росіян і білорусів відсторонили від участі у Паралімпіаді, яка проходила в Пекіні. Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич сказав, що докладає зусиль, щоб так сталось і цього року.

«Ви знаєте, яка домінанта мені звучала після фільму? Мовчання — це співучасть. Влучно та потужно прозвучала фраза відомого хокеїста Домініка Гашека про те, що допускати росіян і білорусів на Олімпіаду — це все одно, що надсилати тисячі танків від МОК. Я вважаю, що ми повинні не допустити, аби держава-вбивця окупувала Паралімпіаду й Олімпіаду. На міжнародному рівні ми робимо все, аби інші країні розплющили очі. Так само наші паралімпійці змагатимуться за перемогу, говоритимуть про Україну на весь світ і не дадуть окупувати п’єдестал пошани»,розповів Валерій Сушкевич.

 Валерій Сушкевич

Про проблему корупції у міжнародних спортивних організаціях розповів т.в.о. міністра молоді та спорту Матвій Бідний.

«У фільмі дуже чітко була порушена тема щодо корупції у міжнародних спортивних організаціях. Ніхто насправді не звертає уваги на те, як впливають на ці організації та що стоїть за їхніми рішеннями. Це актуальне питання, а відповідь лежить на поверхні. Країна-агресорка Росія всіляко намагається розповсюдити свій вплив, тож наша відповідь очевидна — боротьба на всіх рівнях. Світовий спорт — це арена, де ми маємо доносити світу наші меседжі. Якщо Росія просочила весь світовий спорт своєю отрутою, то українська команда сьогодні діє як протиотрута»,пояснив Матвій Бідний.

 Матвій Бідний

Він також сказав, що дуже важливою є участь українських спортсменів у міжнародних змаганнях, адже їхні дії, слова та перемоги є потужним повідомленням до світової спільноти.

Український скелетоніст Владислав Гераскевич розповів, що спорт відіграє важливу роль у відновленні ветеранів війни, людей з інвалідністю, для розвитку молодого покоління. Це стосується і спортивних трансляцій, адже це і перепочинок, і можливість порадіти за перемоги українців.

 Владислав Гераскевич

«Трансляції спортивних подій — є певною відтулиною для українців. Щоразу ми бачимо багато коментарів, коли наші футболісти виграють матчі. Згадаємо виступ і жест фехтувальниці Ольги Харлан, який дуже вмотивував українців. Думаю, що для наших військових це теж важливо, й за можливості вони стежать за українськими спортсменами»,розповів Владислав Гераскевич.

Підтримав його у цьому питанні й спортивний коментатор Віталій Волочай.

  Віталій Волочай

«Ми всі бачили, що відбувалося, коли Ярослава Магучих виграла золоту нагороду. Ми пам’ятаємо, як у Белграді Марина Бех-Романчук виграла “золото”, а сталося це через два тижні після повномасштабного вторгнення. Це була перша новина, яка дала хоч трішки позитиву українському народу. Тому трансляції, досягнення й великі перемоги наших спортсменів, присутність України у світі — це те, що має бути обов’язково. І українські медіа, безперечно, мають підтримувати спортсменів — це теж дуже важливо»,сказав Віталій Волочай.

 

Показ епізоду про спорт з циклу «Велика російська брехня» відбудеться 21 квітня о 21:00 на телеканалі «Суспільне Культура» та о 13:00 на ютуб-каналі «Суспільне Культура».

Фото: Максим Поліщук «Детектор медіа»; Анастасія Мантач, Суспільне

Читайте також
Русифікація: передчуття, прогноз і страх повернення
«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації
«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»
Боротьба триває: «Суспільне Крим» презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»
Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
Долучитись
Теги по теме
Спорт
Источник материала
Поделиться сюжетом