“Неможливо отримувати послуги від держави, сидячи за кордоном” – пояснення рішення Кулеби щодо чоловіків за межами країни
“Неможливо отримувати послуги від держави, сидячи за кордоном” – пояснення рішення Кулеби щодо чоловіків за межами країни

“Неможливо отримувати послуги від держави, сидячи за кордоном” – пояснення рішення Кулеби щодо чоловіків за межами країни

Незабаром українським чоловікам за кордоном можуть припинити видавати документи.

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву, у якій зазначило, що в умовах повномасштабної російської агресії головним пріоритетом є захист Батьківщини від знищення.

МЗС планує надати уточнені роз’яснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку за кордоном.

“Чоловік призовного віку виїхав за кордон, але при цьому хоче отримати від держави послуги. У нас в країні війна”, – підкреслив голова МЗС Дмитро Кулеба.

Міністр зауважив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Батьківщиною.

“Тому я доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном”, – додав Кулеба.

Закордонні підрозділи ДП “Документ” вже призупинили роботу. Про це повідомили на сайті відомства, зауваживши, що це сталося з технічних причин.

Раніше влада визнавала, що за кордон з 24 лютого виїхали близько 650 тисяч чоловіків призовного віку. За офіційними даними ЄС, там перебуває понад 800 тисяч чоловіків від 18 до 60 років.

Консульські установи за кордоном надають широкий спектр послуг, серед яких переважають рішення документальних питань. Це включає отримання готового паспорта, доставку паспортів, продовження терміну дії закордонного паспорта та внесення інформації про неповнолітню дитину.

Також у консульських установах можна скористатися послугами нотаріуса: посвідчення довіреностей, отримання дозволу на перетин кордону неповнолітньому, подання заяви про прийняття або відмову від спадщини, посвідчення заповіту, засвідчення достовірності копій документів, отримання довідки про підтвердження персональних даних та посвідчення особи для повернення в Україну.

У зв’язку з режимом воєнного стану в Україні, правительство має право обмежувати вільний рух громадян (відповідно до пунктів 6 та 16 статті 8 Закону України про воєнний стан).

Відомий колишній заступник міністра юстиції Сергій Петухов вважає, що припинення видавання паспортів чоловікам віком від 18 до 60 років за кордоном може мати лише моральне обґрунтування, проте фактично це буде неефективним кроком. Це не змусить їх повертатися в Україну, але може викликати масове звернення за статусом біженця у інших країнах.

Таке рішення може засудити Україну до порівняння з Білоруссю, де подібна практика призвела до проблем з легальним статусом для емігрантів.

Нещодавно Володимир Зеленський підписав закон про посилення мобілізації, який, за словами української влади, є критично важливим для протистояння російській агресії, але отримав критику з боку опозиції.

Теги по теме
Дмитрий Кулеба
Источник материала
Поделиться сюжетом