Ризикувати чи ні: як обирати та обробляти ранні овочі, щоб не отруїтися, — дієтологиня
Ризикувати чи ні: як обирати та обробляти ранні овочі, щоб не отруїтися, — дієтологиня

Ризикувати чи ні: як обирати та обробляти ранні овочі, щоб не отруїтися, — дієтологиня

Полиці супермаркетів та прилавки ринків рясніють першими весняними овочами та зеленню: рання капуста, редиска, огірки. Ексклюзивно для Фокусу дієтологиня Тетяна Кіхтєва розповідає про те, які овочі купити, аби отримати лише користь для здоров'я, а не отруєння.

Перші овочі дуже привабливі, адже після довгої зими хочеться свіжих хрумких салатів та більше кольору на тарілці. Весною перелік свіжих овочів та фруктів починає розширюватись, поступово з'являються перші сезонні продукти та чи безпечно їх їсти. Як обрати максимально натуральні овочі та бути впевненими в тому, що вони не містять нітратів, пестицидів та інших шкідливих речовин. Фокус запитав у дієтологині, сімейної лікарки, президентки Асоціації професіоналів фітнесу та нутриціологів України Тетяни Кіхтєвої про те, як правильно обробляти ранні овочі та фрукти, щоб убезпечити себе від потрапляння в організм пестицидів та нітратів.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Де купувати перші овочі

Фото: pexels.com

За словами дієтологині, отруєння овочами трапляється доволі рідко, але все ж буває, особливо коли йдеться про ранні овочі. Забруднення може статися на кількох етапах: під час вирощування овочів, під час збору урожаю, під час переробки, і навіть під час розповсюдження, тому перше правило — купувати продукти лише у перевірених місцях.

"Це мають бути перевірені постачальники: фермери та магазини, які відомі своїми стандартами безпеки, які мають сертифікати якості", — радить Тетяна Кіхтєва. "Якщо це фермерські ринки, то потрібно запитувати у фермерів, чи борються вони зі шкідниками, як саме, чи використовують хімікати, чи ні. Ну і тут потрібно сподіватися лише на їхню чесну відповідь".

Як обрати безпечні продукти

Фото: Pixabay

Перше, на що варто звертати увагу під час вибору ранніх овочів, це на їхній зовнішній вигляд. Потрібно купувати ті, які виглядають свіжими, яскравими, а уникати в'ялих, побитих та пошкоджених, тому що вони можуть містити шкідливі бактерії.

"Варто обов'язково звертати увагу на те, щоб були відсутні ознаки гниття, бо якщо є ознаки гниття або пліснява, яка часто буває, наприклад, на листовій зелені, то такі овочі можуть бути середовищем для розмноження різних бактерій", — наголошує дієтологиня.

Серед основних правил варто зазначити наступні:

  • овочі повинні бути твердими, а не м'якими на дотик;
  • листова зелень має добре стояти, а не поникнути;
  • мати приємний запах.

"Свіжі овочі зазвичай мають приємний землистий запах і будь-які кислі або сторонні запахи свідчать про те, що вони вже несвіжі", — наголошує Тетяна Кіхтєва.

Обирайте органічне

Фото: pexels.com

Першим правилом має бути купівля органічних продуктів, адже вони вирощуються без використання синтетичних пестицидів, хоча все одно можуть містити їхні сліди, які вже зумовлені факторами навколишнього середовища.

Якщо напис "органічне" є не просто маркетинговим ходом, а ви впевнені у походженні цих фруктів та овочів, то ви будете мати гарантії, що продукти вирощені без використання синтетичних пестицидів, синтетичних мінеральних добрий, регуляторів росту та інших речовин.

Як позбутись шкідливих речовин у овочах

Фото: Freepik

Звісно існують способи. які допоможуть зменшити вміст пестицидів в продуктах та убезпечити себе від потрапляння шкідливих речовин в організм.

Тетяна Кіхтєва радить: "В першу чергу потрібно урізноманітнити свій раціон та вживати різноманітні овочі й фрукти. Це може допомогти знизити ризик високого впливу якогось одного типу пестициду, який інтенсивно використовується на певному типі сільськогосподарської культури".

Крім цього лікарка радить обов'язково ретельно промивати та замочувати свіжі овочі фрукти та зелень у спеціальних дезінфікуючих розчинах, які здатні знищити шкідливі речовини.

"Промивання овочів під проточною холодною водою від 30 секунд до хвилини вже видаляє деякі залишки пестицидів. Також можна додатково використовувати спеціальну м'яку щітку для твердих продуктів, таких як огірки, морква, адже щітка буде змивати більше пестицидів", — радить дієтологиня.

Для обробки свіжих овочів та фруктів можна використовувати оцтовий розчин: продукти миють у розчині оцту і води 1:3. Це буде видаляти бактерії та пестициди, але може залишити не дуже приємний смак. Крім того, для цих ціле чудово підійде і харчова сода.

"Наприклад, якщо замочити яблука у содовому розчині на 12-15 хвилин, то можна позбутися більшості пестицидів. Можна також почистити овочі — зняти зовнішній шар, що також буде зменшувати залишки пестицидів", — каже Тетяна Кіхтєва.

Як працює озонатор

Крім вищезазначених методів обробки, можна придбати озонатор — спеціальний пристрій, який генерує озон.

"Озонатор є потужним окислювачем, який використовується саме для дезінфекції та очищення, тому за допомогою нього можна дезінфікувати фрукти та овочі. Озонатор буде ефективно знищувати бактерії, віруси та грибки на поверхні овочів", — каже дієтологиня. "Це відбувається без хімікатів, бо озон — це природній дезінфікуючий засіб, він не залишає хімічних залишків, на відміну від інших дезінфектантів".

Озонатор розкладає певні пестициди та хімічні залишки, зменшує їх рівень, усуває запахи та продовжує термін зберігання продуктів.

"Якщо ви хочете купувати свіжі овочі, то робіть це у перевірених місцях, віддавайте перевагу органічній продукції, перевіряйте кількість пестицидів та нітратів за допомогою спеціальних домашніх пристроїв та ретельно обробляйте фрукти й овочі, замочуючи їх, або використовуючи дезінфікуючі розчини та озонатор", — радить дієтологиня.

Не варто позбавляти себе можливості їсти свіжі салати та зелень, просто користуйтесь цими порадами аби убезпечити себе від отруєння та отримати лише користь.

Нагадаємо, нутриціологиня назвала5 причин додати зелень у раціон.

Раніше Фокусписав про те, що овочі є чудовим джерелом гідратації, оскільки багато хто з них багатий на воду, а також на необхідні вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом