13 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Використання ліфтів може зменшити тривалість вашого життя, - дослідження
Використання ліфтів може зменшити тривалість вашого життя, - дослідження

Використання ліфтів може зменшити тривалість вашого життя, - дослідження

Нове дослідження показало, що користування ліфтом ніяк не впливає на довголіття людини. Проте вчені з'ясували, що краще обирати сходи, адже завдяки ходьбі це значно продовжить вам життя. Про це пише StudyFinds

За словами дослідників, якщо кожного дня ходити сходами, то це знижує ризик серцево-судинних захворювань та смерті, навіть якщо ви вже мали проблеми з серцем в анамнезі. 

"Якщо у вас є вибір: піднятися сходами чи ліфтом, обирайте сходи, оскільки це допоможе вашому серцю. Навіть короткі спалахи фізичної активності позитивно впливають на здоров'я, і короткі підйоми по сходах повинні стати досяжною метою, яку можна інтегрувати в повсякденний розпорядок дня", - зазначила автор дослідження, доктор Софі Педдок. 

Попри те, що серцево-судинні захворювання досі залишаються основною причиною смертності в США, вчені запевняють, що регулярні фізичні вправи можуть допомогти їм запобігти. Нове дослідження, яке було представлене на ESC Preventive Cardiology 2024, показує, що кожен четвертий дорослий у світі не відповідає рекомендованому рівню фізичної активності.

Водночас у Центрі контролю та профілактики захворювань США зазначають, що дорослі мають виконувати фізичні вправи помірної інтенсивності близько 150 хвилин щотижня, тобто приблизно 30 хвилин швидкої ходьби на день впродовж 5 днів. 

Доктор Педдок наголосила, що підйом по сходах є легкою і широко доступною формою вправ, які люди можуть виконувати будь-де - від свого будинку до міського парку. 

Тому нове дослідження вирішило розглянути вплив підйому по сходах на тривалість життя та здоров'я серця. Команді вчених вдалося зібрати 9 попередніх досліджень про підйом по сходах, в яких взяло участь понад 480 тисяч людей. 

"У цих дослідженнях вивчався широкий спектр обставин і не проводилася дискримінація за кількістю прольотів сходів, які подолали учасники, або за швидкістю, з якою люди підіймалися по цих сходах. У цих дев'яти дослідженнях брали участь як здорові люди, так і ті, хто мав захворювання периферичних артерій або серцеві напади в анамнезі. Вік учасників коливався від 35 до 84 років", - зазначили у матеріалі.

Загалом нове дослідження показало, що підйом по сходах пов'язаний з 24% зниженням ризику смерті з будь-якої причини. Також учасники мали на 39% нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Ба більше, підйом сходами допоміг цим учасникам позбавитися деяких основних ускладнень серцево-судинних захворювань, серед яких серцевий напад, серцева недостатність та інсульт. 

"Ґрунтуючись на цих результатах, ми заохочуємо людей включати підйом по сходах у своє повсякденне життя. Наше дослідження показало, що чим більше підйомів по сходах, тим більша користь - але це потребує підтвердження. Тож, на роботі, вдома чи деінде - підіймайтеся сходами", - підсумувала доктор Паддок.

Користь ходьби для людини

Раніше дослідники з'ясували, скільки треба ходити, щоб бути здоровим. За даними вчених, мінімум 5000 кроків можуть бути корисними для фізичної форми людини, проте 8000 кроків можуть знизити ризик хронічних захворювань.

Своєю чергою тренер розповіла про правильну техніку ходьби для схуднення. Деніз Міклас порекомендувала додавати 30-60-секундні інтервали швидшої ходьби кожні 3-5 хвилин, а потім 30-секундну прогулянку для відновлення. Завдяки цьому ви зможете худнути на півкілограма на тиждень.

"Інтервальне тренування продовжить спалювати більше калорій після тренування через фізіологічний ефект, званий надлишковим споживанням кисню після тренування або EPOC", - зазначила Міклас.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом