Нав’язування громадянства РФ жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини – Комітет ООН
Нав’язування громадянства РФ жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини – Комітет ООН

Нав’язування громадянства РФ жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини – Комітет ООН

У відомстві визнали, що РФ дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є.

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram повідомив, що Комітет Організації Об’єднаних Націй визнав нав’язування громадянства РФ жителям тимчасово окупованого Криму є порушенням прав людини.

“Комітет ООН розглянув індивідуальні скарги від трьох українських громадян. Один з них був затриманий ще до окупації півострова і потім засуджений за російським законодавством. Інші двоє були засуджені до окупації Криму, згодом їм змінили вироки на підставі російського Кримінального кодексу. Усім трьом навʼязали російське громадянство і відправили відбувати покарання на території РФ”, – зазначив Лубінець.

Також, каже омбудсмен, Комітет встановив, що РФ незаконно переміщує громадян України з Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини.

Комітет ООН визнав, що РФ дійсно порушила права людини відповідно до Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, учасницею якого вона є. Зокрема:

– Затримання РФ українських громадян є свавільним, оскільки вони були засуджені за дії, вчинені до того, як РФ поширила своє кримінальне законодавство на Крим.

– Переведення громадян України до РФ для відбування там покарання було незаконним;

– Примусове надання російського громадянства також порушило права українських громадян і є дискримінацією за національною ознакою.

За його словами, Комітет вважає, що громадянство особи є важливим компонентом її ідентичності і що захист від свавільного або незаконного втручання в особисте життя включає захист від примусового нав’язування іноземного громадянства.

“Висновок Комітету ООН з прав людини можна назвати без перебільшення історичним. Адже формується серйозне підґрунтя для подальших рішень Європейського суду з прав людини в подібних кримських справах. Цей висновок є прецедентом на міжнародній арені та створює підстави для подальшої відповідальності РФ за всі порушення”, – додав він.

Раніше постійна представниця президента в АРК Таміла Ташева під час обговорення ключових підходів до засад та процедур проведення перевірок щодо осіб, які співпрацювали з Російською Федерацію, у якому брали участь представники державних органів влади, народні депутати України та експерти, заявляла, що Україна не притягуватиме до відповідальності людей лише за фактом проживання на ТОТ. // Дзеркало тижня

Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом