Ядерна зброя Росії в космосі може зробити навколоземну орбіту непридатною, — Пентагон
Ядерна зброя Росії в космосі може зробити навколоземну орбіту непридатною, — Пентагон

Ядерна зброя Росії в космосі може зробити навколоземну орбіту непридатною, — Пентагон

На думку представника Міноборони США Джона Пламба, мета супутника, що розробляється РФ, — знищення інших орбітальних об'єктів, що може загрожувати, зокрема, польотам у космос.

Помічник міністра оборони США Джон Пламб заявив на слуханнях у Палаті представників Конгресу, що російська космічна ядерна зброя може зробити низьку навколоземну орбіту непридатною для використання на рік. Про це 1 травня пише Defense One.

За словами Пламба, який відповідає за космічну політику в Пентагоні, Росія зараз зосереджена на розробці нового супутника, оснащеного ядерною зброєю. Мета цього супутника, на думку Пламба, — знищення інших орбітальних об'єктів, що може загрожувати більшості супутників, якими керують інші країни і компанії по всьому світу, а також тим супутникам, які необхідні для життєво важливих сфер життєдіяльності на Землі — телекомунікаційних, наукових, метеорологічних, сільськогосподарських потреб, національних служб безпеки.

"Також це поставить хрест на пілотованих польотах у космос, принаймні, на рік", — наголосив Пламб.

Він додав, що особливу стурбованість викликало вето РФ на резолюцію ООН, яка забороняє розміщення ядерної зброї в космічному просторі.

Така оцінка представника оборонного відомства США корелюється із заявою, зробленою минулого тижня радником з національної безпеки адміністрації США Джейком Салліваном, про те, що Росія справді розробляє новий супутник, що несе ядерний пристрій.

На слуханнях у Конгресі цим питанням серйозно зацікавився член Палати представників, голова комітету з розвідки Майк Тернер, який уже писав про іноземний військовий потенціал, що дестабілізує, та уточнив, що така дестабілізація можлива не менше ніж на рік.

Водночас Пламб наголосив, що наразі загроза не є "безпосередньою", однак назвав Росію "лицемірною" та "неймовірною" через її заяви про те, що вона не розміщуватиме зброю в космосі з одночасною відмовою підписати резолюцію ООН.

"У нас щойно була резолюція Ради Безпеки ООН, на яку Росія наклала вето, що насправді може зіграти їй на руку", — акцентував Пламб.

Він повторив думки, висловлені Салліваном про те, що якби РФ не мала наміру розміщувати в космосі ядерну зброю, вона не наклала б вето на резолюцію Радбезу ООН.

Источник материала
Поделиться сюжетом