Науковці наблизилися до розуміння природи блискавок зробивши важливе відкриття
Науковці наблизилися до розуміння природи блискавок зробивши важливе відкриття

Науковці наблизилися до розуміння природи блискавок зробивши важливе відкриття

Чим особливі висхідні блискавки

На відміну від традиційних блискавок, які виникають у хмарах і б'ють униз, висхідні позитивні спалахи починаються з негативно заряджених каналів на великій висоті. Ці канали поступово піднімаються вгору, перш ніж з'єднатися з грозовою хмарою і перенести позитивний заряд на землю.

Ці спалахи відрізняються від інших тим, що в них можна виявити і виміряти рентгенівське випромінювання, що дає цінну інформацію, яка може допомогти пом'якшити руйнівний вплив блискавки в усьому світі.

Чому це важливо

За словами Орегель-Шомон, виявлення рентгенівського випромінювання під час висхідної блискавки є особливо важливим через її потенційну можливість завдати більшої шкоди порівняно з традиційними низхідними ударами блискавки. Це пояснюється тривалим контактом між блискавкою і структурами під час висхідних спалахів, що забезпечує більш значну передачу електричного заряду.

Хоча рентгенівські промені раніше були виявлені в різних формах блискавок, включаючи низхідні удари з хмари в землю і висхідні негативні блискавки, їх спостереження під час фази каналу стріли висхідної позитивної блискавки є новим досягненням.

Дослідники наголошують на важливості цього відкриття для розгадки таємниць, пов'язаних з ініціюванням і поширенням блискавки.

Детальніше про дослідження

Дослідження, проведене на вежі Зентіс у Швейцарії, виграло від її стратегічного розташування на вершині гори Зентіс в Аппенцелльських Альпах. Слугуючи одночасно телекомунікаційною вежею і метеорологічною станцією, вежа зазнає частих ударів блискавок, що створює ідеальні умови для наукових спостережень.


Вежа Зентіс в Аппенцелльських Альпах / Фото EPFL

Високошвидкісні камери, встановлені дослідниками, зафіксували рідкісні висхідні спалахи, що дозволило провести детальний аналіз з безпрецедентною швидкістю.

Ключові результати дослідження виявили чіткі характеристики висхідних позитивних спалахів, що генерують рентгенівське випромінювання, включаючи їхню коротку тривалість і кореляцію зі швидкими змінами в електричному полі. Ці знання мають важливе значення для інженерної практики, зокрема для проєктування конструкцій, вразливих до ударів блискавки.

Ореґель-Шомон наголошує на важливості поєднання наукового розуміння з практичним застосуванням, особливо в контексті сучасних конструкцій, таких як вітрові турбіни та літаки, які все частіше будуються з непровідних матеріалів. Розуміючи динаміку висхідної блискавки та пов'язані з нею ризики, дослідники прагнуть розробити стратегії захисту цих конструкцій від потенційних пошкоджень.

Теги по теме
исследование Техно
Источник материала
Поделиться сюжетом