19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Папу Римського вже покликали, Путіна – не будуть: 7 питань про "Саміт миру" у Швейцарії
Папу Римського вже покликали, Путіна – не будуть: 7 питань про "Саміт миру" у Швейцарії

Папу Римського вже покликали, Путіна – не будуть: 7 питань про "Саміт миру" у Швейцарії

15 та 16 червня у Швейцарії на курорті Бюргеншток пройде « Саміт миру », або дводенна конференція високого рівня з врегулювання війни в Україні. Київ робить все можливе, щоб залучити до нього якнайбільше учасників. При цьому Росію на цю зустріч навіть не запрошують. Ми дізнавалися всі подробиці про майбутню конференцію.

Навіщо потрібний цей саміт

Завдання цієї представницької міжнародної конференції – виробити механізми досягнення миру у нашій країні. А головна мета – знайти шлях до справедливого завершення війни Росії проти України та змусити Москву припинити агресію. Ініціатива процесу йшла від України, а організацією займеться Федеральний департамент закордонних справ Швейцарії.

В основі конференції лежить мирний план президента Володимира Зеленського, чию «Формулу миру» підтримала Генеральна асамблея ООН, а також глави держав та урядів 80 країн.

Якої конкретики варто очікувати від першого саміту

Київ вважає, що саміт стане платформою, яка "зафіксує конкретні частини комплексного плану".

- Така платформа дозволить розпочати розробку детальних дорожніх карт для кожного з пунктів «формули». Країни, які стануть лідерами відповідних напрямів «формули», могли б організувати тематичні конференції і там фіналізувати реалізацію рішень, - заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

При цьому президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна не погодиться на жодну форму замороженого конфлікту чи територіальні втрати. Жодних уступлених територій!

Хто братиме участь

У роботі саміту очікується участь лідерів із 80-100 країн. Президент Володимир Зеленський заявив, що на "Саміт миру" у Швейцарії запрошено глав держав і урядів з усіх континентів.

Надзвичайно важливо, що учасниками саміту стануть не лише представники Заходу, а й країни "Глобального півдня". Україна вже провела переговори з низкою країн G7, а також з Індією, Південною Африкою, Бразилією, Ефіопією та Саудівською Аравією.

Не виключено, що президент США Джо Байден може взяти участь у конференції Глобального саміту миру. Остаточне рішення щодо цього ухвалюватиметься після того, як Швейцарія розішле офіційні запрошення. Шанси на приїзд американського президента високі ще й тому, що він має взяти участь у саміті G7 в Італії, який відбудеться буквально напередодні "Саміту миру" у Швейцарії. Також очікується приїзд інших лідерів "Великої сімки".

До речі, уряд Швейцарії вже розпочав процес розсилки запрошень. Одне із них отримав Папа Римський Франциск. ЗМІ повідомляють, що у Ватикані воно було сприйнято позитивно.

Чому не хочуть запрошувати Росію

Россії на першому "Саміті миру" не буде. За словами Володимира Зеленського, її не запрошують, щоб Москва не зірвала і не заблокувала сам цей захід. Він же заявив, що Кремль спробує зірвати саміт. "Маємо також розуміти і те, що Путін спробує і різними маніпуляціями, і силою ударів своїх терористів зірвати цю роботу, наші зусилля, спробує послабити українські позиції", - пояснив глава української держави. За даними української розвідки, у Кремлі вже мають конкретний план, як зменшити участь країн, щоб миру не було якнайдовше.

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скибицький в інтерв'ю The Economist розповів про російський "тришаровий" план дестабілізації України. У межах цього Москва намагатиметься проводити кампанію з міжнародної ізоляції України: "Вони розхитуватимуть ситуацію будь-яким способом", - сказав він. І це стосується також і "Саміту миру".

За словами Володимира Зеленського, спочатку учасники розроблять план розв'язання кожної із криз, принесених війною, а потім на його основі підготують документ, який передадуть Росії. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба пояснив, що Росія зможе стати учасником мирних переговорів лише після того, як зазнає поразки на полі бою або після того, як учасники "Саміту миру" об'єднаються та напрацюють концепцію подальшого розвитку подій.

Чи можуть розпочатися переговори з РФ після саміту

Малоймовірно. У МЗС Росії заявили, що РФ взагалі не збирається брати участь у "Саміті миру" у Швейцарії та в інших заходах. «Росія не братиме участі у швейцарських самітах ні на першому, ні на наступних етапах, незалежно від того, отримає запрошення чи ні», – заявила речниця МЗС РФ Марія Захарова.

Яким бачить світ Росія

Російське МЗС виклало своє бачення «досягнення сталого миру», в якому від України вимагають:

  • повернутися до позаблокового статусу та закріпити без'ядерний статус;
  • визнати «нові територіальні реалії» – окупацію території чотирьох українських областей та півострова Крим;
  • провести «демілітаризацію» та «денацифікацію»;
  • усунути «всі загрози, що походять з її території»;
  • зафіксувати «гарантії дотримання прав російськомовного населення» та національних меншин.

Чи буде присутній на саміті Китай

Українська сторона робить все можливе, щоб залучити до саміту цю країну. Чи прибуде до швейцарських Альп китайський лідер Сі Цзіньпін чи хоча б офіційна делегація – питання відкрите. Не виключено, що воно остаточно вирішуватиметься саме цими днями, під час візиту лідера Китаю до Європи. Хоча б тому, що Пекін висуває одну умову. Перемовини про припинення війни повинні обов'язково відбуватися за участю Росії, тобто вона також має брати участь у "Саміті миру". Спецпредставник Китаю з мирного врегулювання Лі Хуей після консультацій у Москві заявив, що "будь-яке обговорення політико-дипломатичного врегулювання неможливе без участі Росії та врахування її інтересів у сфері безпеки".

Проросійські наративи Пекіна підтверджуються і тим, що з початку повномасштабної війни РФ проти України Китай та Росія розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, а стратегічне партнерство двох країн лише зміцнилося. Пекін не засудив вторгнення РФ, хоча в офіційних повідомленнях заявляє, що необхідно поважати суверенітет та територіальну цілісність усіх країн.

У США також звертають на це увагу. Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що поки що не бачить готовності Китаю як одного з ключових факторів впливу на Росію схвалити українську "Формулу миру".

Хоча офіційно посол Китаю у Швейцарії Ван Шитінг заявив, що Пекін розглядає можливість взяти участь у мирній конференції щодо України, яку планує провести Швейцарія. Він сказав, що Китай уважно стежить за планами перемовин та "розглядає можливість участі в них".

Теги по теме
Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом