19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
5 способів, щоб позбутись надокучливої гикавки
5 способів, щоб позбутись надокучливої гикавки

5 способів, щоб позбутись надокучливої гикавки

Сімейна лікарка поліклініки Оболонського району Києва Людмила Сердюк назвала 5 ефективних способів, які у цьому допоможуть. А також пояснила, чому власне гикавка виникає.

Передусім вона розповіла, що відбувається з організмом під час гикавки.

"Гикавка – це ритмічний короткий вдих, який виникає через різке скороченням діафрагми з подальшим звуженням голосової щілини", – пояснює терапевтка.

За її словами, запобігти появі гикавки практично неможливо: вона з'являється несподівано і на це можуть бути абсолютно різні причини. Цікаво, що і зникає гикавка так само несподвівано.

Що каже наука

Є версія, що гикавка – це не що інше, як нагадування природи про те, що колись у наших дуже далеких предків були зябра, за допомогою яких вони дихали. Мовляв, про це свідчить мимовільне і різке скорочення м'язів, які використовуються для вдиху.

Також учені розглядали гіпотезу, що гикавка походить від вродженого інстинкту смоктання молока матері.

Іноді гикавка є ознакою нервового тику, який провокує діафрагмальний нерв, що змушує різко скорочуватися діафрагмальні м'язи.

А ось психологи пояснюють виникнення гикавки сильним стресом або страхом. Мовляв, так людина нібито намагається неусвідомлено захиститися від негативних зовнішніх чинників.

Як зупинити гикавку

Людмила Сердюк каже, що хоч гикавка – це самовільне явище, є кілька справді ефективних способів, які допоможуть його зупинити.

Спробуйте:

  • натиснути двома пальцями на язик так, наче хочете спровокувати блювання. Спазм стравоходу, що виникає під час такої маніпуляції, зніме спазм діафрагмальний;
  • потягнути язик назовні і вниз;
  • вдихнути кілька разів поспіль і затримати дихання;
  • повільно випити велику склянку води;
  • покласти в рот невеликий шматочок чогось з яскраво вираженим смаком, наприклад, шматочок лимона, або посипати язик цукром.

Коли гикавка – тривожний сигнал

Гикавка все ж може свідчити про серйозні патології. Серед них – запалення легень, грижа харчового отвору діафрагми, онкологічні пухлини.

Буває, що гикавка триває добу і навіть більше. Це доводить людину до нервового виснаження, викликаючи печію у шлунку або біль у грудній клітці. При такиї станах обов'язково зверніться по медичну допомогу.

Теги по теме
Здоровье Профилактика заболеваний
Источник материала
Поделиться сюжетом