19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Здається красивою й оптимістичною: що не так із заявою Шольца про заморожені активи Росії
Здається красивою й оптимістичною: що не так із заявою Шольца про заморожені активи Росії

Здається красивою й оптимістичною: що не так із заявою Шольца про заморожені активи Росії

Про це 24 Каналу розповів народний депутат партії "Слуга Народу" Олег Дунда, зауваживши, що заява Шольца видається досить красивою та оптимістичною. Але насправді це не так.

Доходи від заморожених російських активів становлять близько 4 мільярдів доларів на рік. Ця сума є досить невеликою в контексті повномасштабної війни Росії проти України.

Є ідея, як використати заморожені російські активи

Як наголосив Дунда, зараз у Європейського Союзу фактично "напіврозібраний" військово-проми словий комплекс. Все відрізняється залежно від країни, але загалом європейський ВПК потребує глибокої модернізації та перероблення. Для цього потрібні буквально сотні мільярдів євро.

Також європейський ВПК не може поки повністю покрити потреби України. Вони не здатні виробити стільки боєприпасів, щоб Україна змогла досягти паритету за кількістю на полі бою.

Тому зараз Чехія, Франція, Німеччина бігають по світу та шукають снаряди. Але не можна залежати від інших країн. Потрібно виробляти самому. Для цього потрібні сотні мільярдів, яких недостатньо за схемою, яку пропонує Шольц. Але є джерело, яке може це профінансувати – конфіскація заморожених активів Росії. В Європі їх обліковують десь на 300 мільярдів,
– сказав Дунда.

Наразі Париж та Берлін скептично ставляться до цієї ідеї, побоюючись саме конфіскації. Але можливо провернути інший варіант. Цілком реально за рішенням Єврокомісії вкласти ці активи у військові облігації ЄС. Право власності на них буде російське, але гроші, отримані від них, підуть на фінансування ВПК України та ЄС. А після перемоги України однією з умов капітуляції Росії буде списання цих облігацій.

Зараз, щоб Шольц та Макрон профінансували ВПК, їм потрібно зрізати соціальні видатки. Тоді вони можуть і не виграти вибори. Ми пропонуємо інакше: взяти російські гроші та вкласти їх у виробництво. Це – створення робочих місць, вкладання в економіку та зростання рейтингів. Друга пропозиція – щоб допомога Україні враховувалася у витратах 2% ВВП країн НАТО. Це влаштує абсолютно всіх,
– зауважив Дунда.

Україна працюватиме над тим, аби просунути цю ідею на Заході. Десь у найближчий місяць можна буде побачити, як до цього ставляться міжнародні партнери.

Введення військ до України: коротко

  • Президент Франції Еммануель Макрон не виключає введення наземних військ до України. Але це можливо лише за певних умов.
  • В Росії обурювалися через заяву Макрона. Але він на це не зважає. Така реакція, навпаки, є доказом, що політика стратегічної невизначеності працює.
  • Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск наголосив, що повномасштабного нападу Росії на Україну можна було б уникнути. Він назвав умову, за якої країна-агресорка не напала б на Україну.
Теги по теме
Украина – Россия
Источник материала
Поделиться сюжетом