20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
ДБР повідомило про нову підозру олігарху Жеваго у справі банку «Фінанси та Кредит»
ДБР повідомило про нову підозру олігарху Жеваго у справі банку «Фінанси та Кредит»

ДБР повідомило про нову підозру олігарху Жеваго у справі банку «Фінанси та Кредит»

ДБР повідомило про нову підозру олігарху Жеваго у справі банку «Фінанси та Кредит»

Також про підозри оголошено трьом колишнім посадовцям банку

Державне бюро розслідувань 9 травня повідомило, що оголосило нову підозру олігарху Константину Жеваго у справі про виведення 519 млн гривень з його банку «Фінанси та Кредит». Також підозри оголошені трьом колишнім посадовцям цього банку – голові правління та двом його заступникам. 

Встановлено, що Жеваго у травні 2007 року – жовтні 2010 року сформував злочинну організацію, до складу якої увійшли голова, члени правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит» та інші наближені до нього особи. Підконтрольна Жеваго українська компанія отримала кредит в АТ Банк «Фінанси та Кредит», що було зроблено в порушення правил кредитування. Ці гроші надалі були виведені на інші офшорні компанії олігарха», – йдеться у повідомленні ДБР.

У Бюро зазначають, що учасники схеми у 2010-2015 роках, «заради приховування незаконного походження грошей», уклали кредитний договір та понад 100 додаткових угод до нього між підконтрольною компанією та банком. Ці додаткові угоди дозволяли збільшувати кредитний ліміт, що видавався банком на підконтрольну олігарху компанію без будь-якої ліквідної застави. Це призвело до ввиведення 519 млн грн з банку. 

ДБР зазначають, що загальні збитки банку склали 1,4 млрд грн.

Бізнесмен Костянтин Жеваго підозрюється у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Колишній голова правління банку та його два заступники підозрюються в участі у злочинній організації, привласненні та розтраті майна в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України).

Максимальна санкція серед зазначених статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Нагадаємо, що раніше ДБР повідомило про підозру Жеваго та низці керівників банку за фактом організації розтрати 113 млн доларів банку «Фінанси та Кредит».

Це історія про «людей, що забороняють нам колупатися в носі», на очах у яких Жеваго вибудував класичний кишеньковий банк, а потім поклав його в могилу, і жодна найкраща європейська практика не допомогла. Голова правління StateWatch Олександр Лємєнов нагадує, що зло слід карати, а не випускати під заставу у статті «Жеваго показав Європі «найкращі українські бізнес-практики», а йому за це нічого не було» на ZN.UA. 

Источник материала
Поделиться сюжетом