20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Китай почав будувати SkyNet — мережу інтернет-супутників із глобальним покриттям
Китай почав будувати SkyNet — мережу інтернет-супутників із глобальним покриттям

Китай почав будувати SkyNet — мережу інтернет-супутників із глобальним покриттям

9 травня з космодрому Січан на південному заході Китаю о 09:43 за пекінським часом ракета-носій «Чанчжен-3Б» підняла в космос експериментальний китайський супутник Zhihui Tianwang-01 (Smart SkyNet-0) створення космічної інтернет-мережі SkyNet Надалі в космос буде виведено 16 або 32 подібних супутників для створення глобальної мережі. Висота базування супутників SkyNet складе 20 тис. км або в 40 разів вище за апарати Starlink.

Перший супутник майбутньої мережі стане експериментальною платформою для перевірки роботи технологій зв’язку від радіочастотної до космічної лазерної, щоб транслювати дані в космосі променем від супутника до супутника. Вища орбіта угруповання SkyNet збільшить затримки сигналу в порівнянні з мережею Starlink компанії SpaceX, але пропускна здатність не повинна сильно постраждати.

Паралельно мережі SkyNet Китай розгортатиме в космосі два інші угруповання супутників зв’язку: GuoWang і G60 Starlink — обидві по 12 тис. супутників у кожному. Це будуть мережі на низькій навколоземній орбіті, повністю подібні до Starlink. Надалі мережі SkyNet на середній орбіті будуть об’єднані з мережами на низькій орбіті. Цікаво відзначити, що наземна система стеження за громадянами Китаю з розпізнаванням осіб також має назву SkyNet, але про зв’язок наземної системи відеоспостереження та мережі космічного інтернету на сьогодні невідомо.

Мережа SkyNet розміститься трохи нижче мереж GPS і BeiDou, супутники яких знаходяться на орбітах заввишки 20 200 км і, відповідно, 21 500 км. Розробляє апарати та мережу SkyNet Китайська аерокосмічна науково-технічна корпорація (CASC) – китайська державна ракетно-космічна корпорація. Згідно з розрахунками розробників, майбутня мережа космічного базування забезпечить доступ до Інтернету всім типам користувачів у всіх сценаріях та в усіх доменах.

«Після завершення будівництва мережа надаватиме персоналізовані послуги широкосмугової мережі без ”сліпих зон” по всьому світу», — заявив представник CASC після повідомлення про вдалий запуск супутника.

Источник материала
Поделиться сюжетом