Майже досяг важливої позначки: офіційний курс долара встановив історичний рекорд
Майже досяг важливої позначки: офіційний курс долара встановив історичний рекорд

Майже досяг важливої позначки: офіційний курс долара встановив історичний рекорд

Національний банк оновив офіційний курс долара до чергового історичного рекорду – наблизивши його до позначки 40 грн/долар. На 24 травня той розрахований на рівні 39,92 грн, що на 9 коп. перевищує поточний курс. Який також є рекордним. Втім, хвилюватись через дії Нацбанку не варто, адже прогнозний курс, "записаний" урядом у бюджеті-2024, складає 40,7 грн/долар. А МВФ очікує, що середній курс американської в Україні у 2024 році становитиме рекордні 41 грн.

Про встановлення нового рекорду повідомили в самому НБУ. Який оновлює історичний рекорд американської валюти вже третій день поспіль.

Втім, через це також не варто переживати, адже таке траплялося й раніше. І після цього курс відкочувався на нижчі позиції. Наприклад, після оновлення рекорду наприкінці квітня до рівня 39,79 грн вже на початку травня офіційний курс складав 39,3 грн./долар.

Водночас, заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук раніше вже пояснював: за режиму керованої гнучкост зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. "Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація покращується", – сказав Ніколайчук.

У банках не бачать причин для паніки

Зі свого боку, начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий розповів OBOZ.UA, що до кінця травня ситуація на валютному ринку залишатиметься цілком прогнозованою. Він пояснив:

  • будь-які зміни легко прораховуються;
  • не тривають довше 4 днів поспіль.

"Звісно курсові коливання до деякої міри можуть "непокоїти" громадян заголовками в ЗМІ. Ппроте в підсумку курси "триматимуться берега" й не створять справжню, об’єктивну сенсацію", – пояснив банкір.

Як повідомляв OBOZ.UA, за словами фінансового експерта Сергія Фурси, найближчим часом Національний банк намагатиметься повільно привести курс гривні в діапазон 40-41 грн/долар. Однак у найближчому майбутньому курсу 50 грн/долар і вище не буде.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом