5 неочевидних причин їсти черешню і скільки її потрібно їсти, щоб відчути користь
5 неочевидних причин їсти черешню і скільки її потрібно їсти, щоб відчути користь

5 неочевидних причин їсти черешню і скільки її потрібно їсти, щоб відчути користь

Дієтолог зі США Карлі Седлачек пояснив численні переваги споживання черешні для здоров'я. Поспішаємо вас запевнити, що поки триває сезон, на черешню варто "налягати".

Профілактика раку, хвороб серця і діабету

Колір черешні зумовлений вмістом антоціанів та поліфенолів, таких як флавоноїди. Ці фітонутрієнти мають антиоксидантні властивості. А, як відомо, антиоксиданти захищають організм від запалення і допомогають боротись з вільними радикалами, які власне і можутьп ровокувати пошкодження клітин і сприяти розвитку хронічних захворювань, серед яких – рак, діабет і хвороби серця.

Черешні містять антиоксиданти:

  • Вітамін А (бета-каротин)
  • Вітамін С
  • Вітамін Е

Покращують стан м'язів

У дослідженні, де брали участь бігуни на довгі дистанції, виявили, що терпка черешня і сік з ягоди можуть полегшити запалення і заспокоїти запелені м'язи після тренування.

"Протизапальні та антиоксидантні властивості вишні діють подібно до нестероїдних протизапальних препаратів. Фактично це природній ібупрофен, для зменшення або запобігання болю", – заявив дієтолог Карлі Седлачек.

Ба більше, бігуни, які приймали добавку із черешні упродовж 10 днів перед півмарафоном, фінішували на 13% швидше, ніж ті, хто приймав плацебо. І вони відчували себе менш втомленими після забігу.

Полегшують біль при артриті

В іншому дослідженні 1 з 4 людей з подагрою, які вживали черешню, заявили про полегшення болісного загострення недуги. Річ у тім, що накопичення сечової кислоти спричиняє запальний артрит, через який великі пальці ніг та інші суглоби можуть відчувати себе так, ніби вони горять.

Натомість, як пояснив Седлачек, вживання черешні щодня, або ж соку з неї може знизити рівень сечової кислоти та полегшити біль і набряк при артриті.

Захистять здоров'я серця

Щодо цього ефекту, то користь черешні полягає у вмісті калі. У чашці черешні містить 260 міліграмів калію,трохи натрію і багато рослинних стеролів (фітостеролів).

Продукти з високим вмістом калію і низьким вмістом натрію, вжиті в помірних кількостях, можуть допомогти знизити кров'яний тиск і зменшити ризик серцевих захворювань,
– пояснив Седлачек.

Також черешня допоможе знизити рівень холестерину, що теж позитивно впливає на здоров'я серця.

5 неочевидних причин їсти черешню і скільки її потрібно їсти, щоб відчути користь - Фото 1
Із консервованими черешнями не усе так однозначно, краще їсти свіжі ягоди / Фото Unsplash

Допоможе контролювати рівень цукру в крові

Ця ягода має низький глікемічний індекс, а тому не провокує стрибків цукру в крові. Також черешня містить клітковину (у шкірці), що теж цьому сприяє. Тож, люди, які страждають на діабет спокійно можуть ласувати черешнею на десерт.

Учені під час дослідження запропонували людям з діабетом пити 40 грамів вишневого соку щодня упродовж 6 тижнів. В усіх учасників зафіксували значне зниження рівня цукру в крові.

Скільки черешні варто їсти

Дієтолог Седлачек радить з'їдати одну чашку свіжих вишень на день або чверть чашки сушених ягід. Урзноманітнюйте свої страви цими ягодами: вони можуть смакувати не лише із млинцями, а додадуть пікантості салату з капусти чи навіть плову.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
loader
loader