COVID-19 обзавівся новим союзником: після нього люди все частіше хворіють на рак
COVID-19 обзавівся новим союзником: після нього люди все частіше хворіють на рак

COVID-19 обзавівся новим союзником: після нього люди все частіше хворіють на рак

Глобальна система охорони здоров'я вже котрий рік не спускає очей зі зростаючих показників розвитку раку. Однак минула пандемія внесла в неї цілу низку неприємних сюрпризів для людства.

Ще 2021 року, у розпал пандемії COVID-19, лікарі з Carolina Blood and Cancer Care Associates помітили одну тривожну тенденцію, що виникає знову і знову. Під час звичайного обіду один із них розповів про незвичний випадок із пацієнтом середніх років, у якого було діагностовано холангіокарциному — рідкісний рак жовчних проток, який зазвичай трапляється вже в літніх людей. На його подив, колеги розповіли про схожі випадки, що лише зміцнило їхні побоювання з приводу загадкового зростання кількості рідкісних і агресивних видів раку. Протягом року в їхньому відділенні було зареєстровано сім випадків холангіокарциноми, що було безпрецедентним, пише The Washington Post.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Досвід доктора Кашьяпа Пателя, який спостерігав цю страшну картину знову і знову, виявився далеко не поодиноким. Онкологи по всій країні відзначали зростання кількості випадків раку на пізніх стадіях і незвичайних захворювань, що викликало підозри наукового світу про зв'язок між COVID-19 і цими подіями. Незважаючи на скептицизм багатьох експертів, які пов'язують цю тенденцію з порушеннями в системі охорони здоров'я, спричиненими пандемією, деякі вчені вважають, що цей зв'язок потребує подальшого вивчення і не є вигадкою. Так, уже встановлений зв'язок між деякими вірусами та ВПЛ і гепатитом В лише підкріплює гіпотезу вчених про те, що COVID-19 може аналогічним чином впливати на розвиток онкологічних захворювань.

Важливо Річ у ненадійності організму: вчені дізналися, чому з віком ризик розвитку раку підвищується

Провідними голосами в дискусії наукового світу, що розгорілася, стали доктор Асутош Гор і генетик доктор Дуглас К. Воллес. Вони заявляють про необхідність проведення нових масштабних досліджень довгострокових ефектів COVID-19, які звертають особливу увагу на потенційні наслідки розвитку онкології та рідкісних хвороб. Крім того, Воллес припускає, що повторні зараження COVID-19 можуть мати набагато серйозніші наслідки для здоров'я, ще не відомі науці.

Хоча прямих і впевнених доказів зв'язку COVID-19 із раком поки що немає, перші дослідження та думки експертів вказують на потенційну його наявність. Доктор Джон Т. Шиллер із Національного інституту здоров'я США нагадав, що респіраторні віруси, як правило, не затримуються в організмі надовго, на відміну від відомих вченим вірусів, що викликають рак. Однак інші експерти, як-от доктор Девід Тевесон із Лабораторії Колд-Спрінг-Гарбор, вважає, що вірус COVID-19 може побічно сприяти розвитку раку через запальні реакції й ушкодження тканин, які спостерігалися під час розтину його жертв.

Різке збільшення кількості випадків захворювання на рак було зафіксовано в різних установах в одних лише США. Так, в одній науковій статті Lancet Oncology йдеться про помітне зростання кількості діагнозів раку 4-ї стадії наприкінці 2020 року, що, втім, може пояснюватися затримкою медичної допомоги через саму пандемію. Наукова директорка Сюесон Хань з Американського онкологічного товариства визнала, що необхідно вивчити, чи можуть біологічні механізми COVID-19 також відігравати роль у цьому зростанні, перш ніж робити якісь конкретні висновки, однак списання подібної ймовірності з рахунків може бути небезпечною помилкою.

На сьогодні дослідники, такі як доктор Афшин Бехешті, вже вивчають ці потенційні зв'язки. Бехешті разом із доктором Пателем організував симпозіум, на якому обговорювали докази, що вказують на зв'язок між COVID-19 і раком. Їхні спільні дослідження спрямовані на виявлення і вивчення складних і загадкових взаємодій між вірусом і розвитком раку. Деякі дослідження вже засвідчили, що COVID-19 може пробудити сплячі ракові клітини в мишей, хоча ці результати потребують обережної інтерпретації, оскільки дослідження на тваринах не так просто перенести на людей без ретельних процедур їхнього підтвердження.

Доктор Патель продовжує вивчати ці незвичайні форми раку, що з'являються дедалі частіше, співвідносячи їхні прояви з вірусом, який надовго залишив сліди на нашому суспільстві. Він сподівається, що його висновки можуть призвести до ефективного раннього скринінгу та профілактичних заходів для пацієнтів із групи ризику, таким чином даючи надію мільйонам людей.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розробили аналіз, який визначає небезпечний дефіцит рідкісного гормону. Хоча надмірне споживання води зазвичай обумовлюється різними нешкідливими факторами і минає саме по собі, деякі випадки становлять небезпеку для здоров'я без належного лікування.

Також Фокус писав про розробку тесту на рак, який можна пройти вдома. Дослідники вважають, що нова технологія може діагностувати рак на ранній стадії.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Коронавирус пандемия Здоровье исследование Медицина наука
Источник материала
Поделиться сюжетом