Підвищення ставки акцизного податку на пальне не вплине на ціни
Підвищення ставки акцизного податку на пальне не вплине на ціни

Підвищення ставки акцизного податку на пальне не вплине на ціни

Підвищення ставки акцизного податку на пальне, перший етап якого передбачене законопроєктом з 1 липня, значно не вплине на вартість бензину та дизпального.

Таку думку висловив експерт з ринку пального Сергій Куюн під час брифінгу «Ринок пального в Україні: чи підвищаться ставки акцизного податку та яких цін варто очікувати?» в Медіацентрі.

«Всі розуміють, що цього року Україна має велику дірку в бюджеті, цифри озвучуються від 200 до 400 млрд грн, тож уряд шукає можливості, щоб заповнити цей фінансовий вакуум. На жаль, це можна зробити тільки за рахунок внутрішніх резервів і ці гроші потрібно на потреби оборонного комплексу. Адже кошти, які ми отримуємо від західних партнерів цільовим чином використовуються лише на гуманітарні потреби. Тому з'явилася потреба в підвищенні податків, в тому числі і на пальне», — зазначає Сергій Куюн.

За його словами, зміни, які запропоновані законопроєктом, в другому півріччі 2024 року дозволять залучити додатково в бюджет України 37 млрд грн акцизу та ПДВ. 

«Згідно законопроекту з 1 липня планується перший етап цього підвищення ставки акцизного податку на пальне. Але це не означає, що буде підвищення цін на пальне. Запропоновано впровадити збільшення податку на бензин 1,5 грн\л, дизпальне — 2 грн\л. Податкова складова підвищується, але цінова ситуація залежатиме від кон'юнктури ринку на момент введення цих податків. Зараз світова ціна на пальне тримається на досить низьких рівнях, якщо в березі вона була 93 $\барр то зараз 80 $\барр», — пояснює експерт.

Він додає, що навіть якщо ці витрати перекласти на  поточні ціни, то це незначне підвищення, адже коливання цін в 1,5-2 грн\л є буденними для паливного ринку.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua

Источник материала
Поделиться сюжетом