24 июня, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Загадковий рідкісний синдром змушує організм людини «варити» алкоголь
Загадковий рідкісний синдром змушує організм людини «варити» алкоголь

Загадковий рідкісний синдром змушує організм людини «варити» алкоголь

Уявіть, що ви звернулися до лікарні в пошуках допомоги, тому що у вас запаморочилося в голові і ви не можете перестати говорити невиразно, але вам сказали, що ви просто п’яні. Але ви не випили ні краплі алкоголю. Нещодавно це сталося з жінкою в Канаді, яка пережила сім епізодів загадкової хвороби, через яку вона почувалася п’яною, хоча вона не вживала алкоголю. Минуло два роки, перш ніж їй нарешті поставили діагноз: у неї «автопивоварний синдром».

Синдром автопивоварні — це дуже рідкісний і малозрозумілий стан, коли мікроби у вашому кишківнику починають виробляти алкоголь. Симптоми автопивоварного синдрому багато в чому схожі з ознаками зловживання алкоголем, такими як сонливість, зміна настрою та блювота. Це ускладнює доступ до необхідної медичної допомоги.

Дійсно, ще одну людину з синдромом автопивоварні в Бельгії опинилися під загрозою водіння в нетверезому стані, незважаючи на те, що він не вживав алкоголю. Пізніше його зняли звинувачення після того, як кілька лікарів погодилися, що він страждає від синдрому автопивоварні.

Точна кількість людей, які страждають синдромом автопивоваріння, невідома, і в медичній літературі описано лише декілька випадків. Можливо, людей із цим захворюванням набагато більше, ніж ми знаємо, але отримати діагноз може бути важко, що може обмежити загальну кількість повідомлень.

Зібрані на сьогодні докази показують, що люди не народжуються з синдромом автопивоварні. Натомість хвороба спровокована порушенням мікробіома кишківника.

Дріжджі та бродіння

Для виготовлення алкогольних напоїв ми використовуємо дріжджі (різновид грибів) для бродіння цукру у вуглеводах. Це утворює алкоголь у пиві, вині та спиртних напоях. Вважається, що у людей із синдромом автопивоваріння в кишківнику спостерігається надмірний ріст подібних видів дріжджів. Це ферментує їжу, яку вони їдять, особливо вуглеводи, такі як хліб і цукор, і перетворює її на алкоголь.

Найвагомішим доказом, який ми маємо на підтримку цієї гіпотези, є те, що протигрибкові препарати, здається, допомагають людям із синдромом автопивоварні. Протигрибкові препарати вбивають дріжджі, що ростуть у кишківнику. Кілька пацієнтів із цим захворюванням повідомили, що таке лікування допомогло їм позбутися симптомів.

У пацієнтки з Канади дієта з низьким вмістом вуглеводів також допомогла зменшити кількість «епізодів» невиразної мови та запаморочення, які вона відчувала. Обмеження кількості дріжджів у кишківнику, а також джерел їжі, які дріжджі використовують для росту, може допомогти уповільнити внутрішнє вироблення алкоголю. Але важливо зазначити, що ми ще не маємо конкретних клінічних доказів того, що це працює на пацієнтів, тому це залишається теорією.

Які саме дріжджі відповідають за автопивоварний синдром, поки що невідомо. Це через те, наскільки рідкісним є цей стан, що обмежує те, скільки ми можемо про нього дізнатися.

Але останні дослідження дослідили типи дріжджів, які ростуть у кишківнику людини, і яку користь для здоров’я можуть принести ці мікроби. Ця робота може дати нам деякі підказки про те, що відбувається з людьми з синдромом автопивоварні.

В одному дослідженні порівнювали виробництво алкоголю з різних видів дріжджів, знайдених у кишківнику людини. Результати показали, що дріжджі під назвою Saccharomyces cerevisiae здатні виробляти найбільше алкоголю в досліджуваних умовах.

Saccharomyces більше відомий як «пивні дріжджі», і це той самий вид, який зазвичай використовують для приготування хліба та пива. Те саме дослідження також виявило виробництво алкоголю з інших видів, які належали до сімейства дріжджів під назвою Candida, які зазвичай викликають дріжджові інфекції у людей.

У пацієнтів із синдромом автопивоваріння «сплеск» росту дріжджів, таких як Saccharomyces і Candida, у кишківнику може викликати кожен епізод їхнього захворювання. Це може бути пов’язано з типами споживаної їжі, як-от дієта з високим вмістом вуглеводів, і її можна полегшити, дотримуючись дієти з низьким вмістом вуглеводів, як це спостерігалося у пацієнта з Канади.

Інші можливі тригери синдрому автопивоварні також можуть включати використання антибіотиків або хірургічне втручання на кишківнику, оскільки обидва вони були пов’язані зі збільшенням росту кишкових грибків. Хоча дріжджі Saccharomyces часто зустрічаються в дослідженнях людського мікробіому, незрозуміло, чи є ці дріжджі справжніми мешканцями кишківника людини, чи вони просто проникають через нього після того, як ми з’їли їжу, що містить дріжджі (наприклад, хліб).

З іншого боку, види Candida добре прийняті як регулярні мешканці людського мікробіому – принаймні на заході. Незважаючи на те, що дріжджів у нашому кишківнику набагато менше, ніж бактерій, вони все одно можуть мати великий вплив на наше здоров’я та стати потенційним джерелом інфекції. Надмірний ріст Candida в кишківнику був пов’язаний з розвитком грибкового сепсису у хворих на рак.

Було також показано, що у пацієнтів із важкою формою COVID у кишківнику посилився ріст Candida. Ранній ріст Candida в кишківнику новонароджених також пов’язаний з розвитком астми в подальшому житті. Ці асоціації викликані тим, що Candida в кишківнику впливає на функцію імунної системи. Потім це визначає ймовірність того, наскільки добре ми справляємось з іншими інфекціями (такими як COVID) або розвиненими імунними захворюваннями, такими як алергія.

Хоча синдром автопивоваріння може бути рідкісним, очевидно, що наші кишкові грибки мають широкий вплив на наше здоров’я та імунну систему. Ми тільки починаємо розуміти, як ці чарівні дріжджі впливають на наше здоров’я. Вивчаючи їх далі, ми можемо просто дізнатися більше про інтригуючі стани, схожі на синдром автопивоварні.

Источник материала
Поделиться сюжетом