Як приготувати хлібний квас у домашніх умовах: кухар розповів про надзвичайно простий рецепт
Як приготувати хлібний квас у домашніх умовах: кухар розповів про надзвичайно простий рецепт

Як приготувати хлібний квас у домашніх умовах: кухар розповів про надзвичайно простий рецепт

Потрібні всього кілька інгредієнтів, і вийде квас з неймовірними смаковими якостями.

Квас є одним із найулюбленіших напоїв українців. Його часто споживають не тільки влітку, а в будь-яку пору року. Але такий напій можна не лише придбати у магазині, а й приготувати у себе вдома. Як зробити квас із хліба власноруч, розповів відомий український кухар Євген Клопотенко.

"Я вам розкажу, як зробити квас "Сирівець". Рецепт цього квасу я знайшов у рецептурах 300-річної давності. Насправді все максимально просто, без ніяких ускладнень, просто кілька маніпуляцій – і в нас буде крутий напій. Для цього вам потрібно буде 3-5 днів, але я думаю, що можна почекати", – зазначив кухар.

Отже, що покласти в квас, щоб він був дуже смачним. Потрібен цукор, трішки дріжджів, "Бородинський" або інший житній хліб та очищена вода.

За словами Клопотенка, можна готувати цей квас і без дріжджів, адже можуть спрацювати і ті, які є в самому хлібі. Але для того, щоб отримати стовідсотковий результат, краще все-таки взяти трішки дріжджів – це гарантуватиме, що квас точно вийде.

Житній хліб потрібно нарізати та обсмажити на сковорідці, щоб з’явилася рум’яна скоринка. Далі потрібно взяти приблизно 200 мл води.

"Але важливо, щоб вода була без хлору. Якщо ви берете воду з крана, то там є хлор, і потрібно два дні, щоб така вода настоялася і хлор розщепився. Краще використовувати воду з фільтра або джерельну", – пояснив кухар.

До 200 мл води додати 2 грами живих дріжджів, а також 70 грамів цукру, і лишити на 5-10 хвилин. Таким чином буде створена "харчова атмосфера" для дріжджів. Але варто пам’ятати, що не можна нагрівати воду більше 36 градусів, адже якщо вода буде перегріта, то дріжджі можуть при такій температурі померти.

Хліб покласти у 3-літрову банку і додати очищену або джерельну воду, не доливаючи доверху, щоб у ємність ще помістився розчин дріжджів. Потім змішати обидві суміші.

Далі потрібно, щоб 10 днів за температури 12 градусів банка стояла і там відбувалися процеси бродіння. Але якщо температура буде 13-14 градусів, то банці треба буде стояти 9 днів. Якщо ж температура підніметься до 20 на один день, то термін зменшиться до 6 днів.

"Зазвичай, коли я роблю квас вдома, то це день 4-5 днів, але температура 18-20 градусів. Я просто кожного дня куштую. Якщо смак мені подобається, то я проціджую все, закриваю банку і ставлю в холодильник. А дріжджі в холодильнику вже припинять бродити", – сказав Клопотенко.

Кришку на банці під час бродіння потрібно закрити не дуже сильно, щоб повітря з банки могло виходити. Якщо закрити занадто сильно, то кришку може зірвати.

Дивіться відео про те, як приготувати хлібний квас у домашніх умовах:

Хто такий Євген Клопотенко?

Клопотенко Євген Вікторович – український шеф-кухар, ресторатор, громадський активіст, блогер та телеведучий. Співзасновник ресторану "Сто років тому вперед" (Київ) і бістро "Інші" (Львів), автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com, пише Вікіпедія.

Вас також може зацікавити:

Источник материала
Поделиться сюжетом