Австрія зможе обійтися без російського газу – канцлер
Австрія зможе обійтися без російського газу – канцлер

Австрія зможе обійтися без російського газу – канцлер

Австрія зможе компенсувати поставки російського газу у разі їх припинення.
Як передає Укрінформ, про це федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявив в інтерв’ю швейцарському виданню NZZ.

"Як і Німеччина та Східна Європа, ми були підключені до трубопровідної інфраструктури, яка транспортувала газ зі сходу на захід через наше розташування як країни, що не має виходу до моря. Але коли Росія почала тиснути на нас, скорочуючи поставки у 2022 році, ми почали захищатися. Зараз у нас є річний обсяг споживання, який ми зберігаємо як стратегічний резерв. Це великі гроші платників податків. Водночас ми почали перебудовувати систему із заходу на схід, з газом з Норвегії та країн Перської затоки. Навіть якщо повністю припиняться поставки російського газу, ми зможемо це негайно компенсувати", - сказав він.

Негаммер також вважає, що непродовження Україною контракту з "Газпромом" на транзит газу після 2025 року відкриває також можливості для австрійської нафтогазової групи OMV. "Так, у групи є можливість переорієнтуватися і вжити заходів проти "Газпрому" в разі порушення контракту", - сказав глава австрійського уряду.

Коментуючи укладення у 2018 році австрійською OMV контракту з "Газпромом" про продовження поставок російського газу до 2040 року, Негаммер заявив, що на той час було неправильне сприйняття Росії як надійного партнера.

"За Ангели Меркель Німеччина також тривалий час дотримувалася принципу "зміни через торгівлю", щоб наблизити Росію до Європи. Це була помилка. Але це було спокусливо, тому що інфраструктура між Сходом і Заходом працювала. Радянський Союз завжди постачав газ до Європи, навіть під час Карибської кризи. Це змінилося лише у 2022 році. Ми недооцінили Володимира Путіна", - заявив австрійський канцлер.

Він також прокоментував питання, чому це усвідомлення прийшло так пізно, адже "окупація Росією Криму в 2014 році була чітким попереджувальним сигналом", але Путіна все одно приймали у Європі, особливо в Австрії. "Знаючи те, що ми знаємо сьогодні, політику слід було змінити раніше", - заявив Негаммер.

Як повідомляв Укрінформ, у 2018 році частково державна австрійська компанія OMV продовжила контракт на постачання газу з російським "Газпромом" до 2040 року.

На момент повномасштабного вторгнення РФ Австрія купляла в Росії 79% свого природного газу.

Попри певне скорочення поставок, у грудні 2023 року Австрія імпортувала 98% свого природного газу з РФ.

Російський газ до Австрії надходить через Словаччину та українську газотранспортну систему.

Теги по теме
Россия газ Австрия
Источник материала
Поделиться сюжетом