Припинення воєнних дій не означатиме перемоги України - історик
Припинення воєнних дій не означатиме перемоги України - історик

Припинення воєнних дій не означатиме перемоги України - історик

Навіть якщо воєнні дії в Україні закінчаться сьогодні, це не означатиме закінчення війни, а лише її перенесення на наступні роки.

Таку думку в інтерв'ю Укрінформу висловив один із найбільш відомих і впливових американських та українських істориків, директор Гарвардського українського наукового інституту професор Сергій Плохій.

Він наголосив, що поняття перемоги за останні десятиліття дуже змінилося. За словами науковця, наші уявлення про перемогу сформовані травнем 1945 року, ліквідацією нацистської Німеччини тощо.

«Це – ключова парадигма, яка існує. Світ із травня 1945-го року змінився. Він став ядерним, змінилися правила гри і розуміння перемоги. Я би хотів звернути увагу на закінчення холодної війни, у якій, безумовно, перемогли Сполучені Штати і союзники. І, безумовно, програв Радянський Союз. Це інше розуміння перемоги від того, яке ми пов'язуємо з травнем 1945-го року. Нам треба брати до уваги те, чим може бути чи не бути перемога», – зазначив Плохій.

За його словами, перемога – це багатоярусне явище, і за останні сто років було багато різних моделей перемог та поразок. «Однак ключове – і для перемоги, і для поразки – це те, що відбувається на полі бою. Не має бути ілюзій, що на полі бою щось іде не так, як треба, і це раптом виправить Саміт у Швейцарії. Дипломати оформлюють результати того, що досягли чи втратили військові на фронті», – сказав історик.

На думку професора Плохія, перемогою України буде збереження нації, держави, ідентичності та свободи вибору.

«В умовах, коли не тільки незалежність України, а існування держави Україна, української нації стало об'єктом агресії, і до кінця це питання не вирішено. Збереження нації, держави, ідентичності, свободи вибору – це є центральна частина. Це те, як ми маємо думати про перемогу. Компроміс щодо будь-якого з цих ключових компонентів буде ... поразкою. Компроміс щодо речей, які не торкаються головних цілей, – імовірний. Можливо, це не буде мир, якого ми хочемо. Або він не буде зараз, не буде зразу. Але це може бути кваліфікована перемога. Є перемоги, як у боксі – нокаутом чи нокдауном. Такою була перемога 1945-го року. А є перемоги – по очках. Як перемога у холодній війні. Тож думаю, нам треба намагатися перемогти нокдауном, але перемога по очках – теж перемога. Бо це збереження нашого існування, незалежності й гарантії безпеки на майбутнє. Теоретично війна, у розумінні воєнних дій, може закінчитися сьогодні. Але це не означатиме закінчення війни. Згадаймо, як було у 2015 році. Тоді було не закінчення, а перенесення війни. Такі варіанти також можливі», – наголосив Плохій.

Як повідомляв Укрінформ, раніше високий представник ЄС Жозеп Боррель у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій написав, що будь-які пропозиції щодо припинення вогню за умови збереження репресивного окупаційного режиму на тимчасово окупованих Росією територіях України є небезпечними як для України, так і для європейської безпеки, оскільки такий розвиток міг би лише спровокувати країну-агресора на подальші територіальні зазіхання.

Теги по теме
война История
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader