Найбільш недооцінений птах планети: вчені вважають, що голуби набагато розумніші, ніж усі думають
Найбільш недооцінений птах планети: вчені вважають, що голуби набагато розумніші, ніж усі думають

Найбільш недооцінений птах планети: вчені вважають, що голуби набагато розумніші, ніж усі думають

Вчений використав комп'ютерне моделювання і виявив, що голуби насправді можуть бути розумнішими, ніж ми про них думали.

Десятиліттями люди по всій планеті спостерігають за поведінкою голубів і ставлять собі питання, чому вони мчать під колеса авто або велосипеда, стрімголов і не помічаючи небезпеки. У результаті багато хто дійшов висновку, що голуби, мабуть, не надто розумні, чим і пояснюється їхня поведінка, пише Inverse.

Так думав і автор нового дослідження Едвін Далмаєр із Бристольського університету, аж поки не натрапив на роботу біологів Такао Сасакі та Дори Біро, опубліковану 2017 року. Результати роботи вчених показали, що голуби відлітають додому, коли їх випускають з певного місця: спершу їхній шлях дещо звивистий, проте з кожною новою спробою птахи, здавалося, рухалися одним і тим самим шляхом.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Біологи об'єднали голубів у пари з більш досвідченими і їхній новий маршрут виявився набагато ефективнішим. Таким чином, протягом кількох поколінь дослідники замінювали найдосвідченіших птахів у парі на наївну. У результаті стабільні пари продовжували літати одними й тими самими маршрутами знову і знову, тоді як зміна партнерів наближала пару до найпрямішого маршруту від заданої точки до дому.

Деякі вчені припустили, що така поведінка голубів є прикладом кумулятивної культури — нової поведінки, що передається іншим за допомогою соціального навчання. Зазначимо, що кумулятивна культура голубів та її схожість із людською — досі є причиною суперечок серед науковців. Однак у своїй новій роботі Едвін Далмаєр зосередився на розумінні того, як голубам вдалося поліпшити свої маршрути.

Сасакі та Біро припускали, що птахи можуть об'єднувати інформацію та оцінювати свої дії. Водночас Далмаєр зацікавився, чи може шлях до сукупного поліпшення маршрутів не вимагати інтелекту.

У своєму новому дослідженні вчений використав комп'ютерне моделювання та розробив спрощену модель навігації птахів. У такий спосіб він прагнув створити голубів-роботів, які могли б показувати поліпшення маршруту без необхідності спілкування або складного мислення. Використана модель робота-голуба складалася з чотирьох компонентів:

  • голуби використовували магнітне поле Сонця і Землі, щоб приблизно орієнтуватися, де знаходиться їхній дім;
  • голубам подобається літати разом, а узгодження напрямку їхнього руху є важливою частиною стандартної поведінки;
  • пам'ять маршруту;
  • траєкторії польоту голубів мають тенденцію бути безперервними.

Фактично Далмаєр повторив експеримент колег і дозволив своїм голубам-роботам "літати" поодинці, парами й зі зміною поколінь. У кожному поколінні найдосвідченішого робота заміняв наївний. Вчений виявив, що навіть найпримітивніші роботи, без спілкування і мислення, успішно літали з точки А в точку В, запам'ятовували маршрути та демонстрували кумулятивні поліпшення.

Вивчивши комп'ютерну модель, автор дослідження виявив умови, в яких пари зі зміною поколінь зазвичай перевершували пари в контрольному стані. Він також міг відключити кожен із компонентів, щоб показати, що напрямок до мети, соціальна близькість і пам'ять маршруту необхідні для появи сукупних поліпшень маршруту.

Далі вчений зосередився на тому, чому голуби в попередньому дослідженні продовжували знаходити все більш ефективні маршрути. Виявилося, що в цьому їм допомагали наївні голуби. Річ у тім, що у них не було запрограмованого маршруту, проте вони приблизно розуміли, де розташований їхній дім. Це збільшувало ймовірність того, що птахи відхиляться від маршруту в напрямку мети, що трохи змінювало шлях пари загалом.

Дослідження показало, що сукупні поліпшення маршрутів протягом поколінь можуть відбуватися за відсутності спілкування або складного мислення. Він ґрунтується на приблизному уявленні голубів про те, де знаходиться мета, їхній пам'яті про минулі шляхи та їхній схильності триматися разом.

Чи справді голуби дурні?

За словами Далмаєра, його модель показала, що птахи можуть діяти нерозумно. Однак оцінки параметрів моделі були вельми різноманітними й різнилися залежно від того, чи літали птахи самі, стабільними парами або змінювали партнерів.

Таким чином учений вважає, що насправді голуби можуть поводитися по-різному і можуть пристосуватися до різних обставин. Простими словами, хоча поведінка голубів загалом відповідає моделі, вони також можуть робити розумні речі, які модель не відображає.

Попереднє дослідження 2021 року також показало, що парна навігація в голубів є вельми демократичною: як наївні, так і досвідчені голуби ініціюють дослідження для покращення маршруту. Схоже, це може бути свого роду інтелектом — навіть якщо ці нові маршрути іноді випадково перетинають велосипедну смугу.

Раніше Фокус писав про те, що вчені "клацнули" рідкісного голуба, який переховувався останні 140 років.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом