Людина з травмою не повинна пів року чекати на МСЕК, реабілітація має починатися відразу - ОП
Людина з травмою не повинна пів року чекати на МСЕК, реабілітація має починатися відразу - ОП

Людина з травмою не повинна пів року чекати на МСЕК, реабілітація має починатися відразу - ОП

Держава нині працює над створенням нових інструментів реабілітації людей з інвалідністю. Над відновленням фізичного та ментального здоров’я потрібно працювати не тоді, коли така людина пройде Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), а відразу, щойно вона потрапляє до лікарні.

Про це під час Всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» розповіла заступниця керівника Офісу Президента Юлія Соколовська, передає Укрінформ.

«Якщо ми візьмемо державну політику стосовно людини, яка отримала травму, поранення, захворіла, то що у нас відбувалося раніше? Людина потрапляла в лікарню, де їй робили хірургічне втручання і орієнтовно пів року ця людина мала чекати на МСЕК (Медико-соціальну експертну комісію), щоб їй встановили інвалідність. Вже після того, у людини з’являлися законодавчі сервіси: реабілітація людини з інвалідністю, зайнятість людини з інвалідністю, пільги, виплати», - розповіла Соколовська. 

У цій системі, за її словами, є прірва між людиною, що постраждала, і тим, як держава допомагає їй з цього стану вийти, і її час змінити. 

«У нас реабілітація почнеться з першого дня травми чи захворювання, щоб людина не втрачала час відновитися фізично. Вже 300+ лікарень мають реабілітаційні відділення, де працюють мультидисциплінарні команди. Якість роботи ще потребує змін, але там уже з’явилися лікарі ФРМ (фізичної та реабілітаційної медицини), соціальні працівники, психологи. Це команда, яка відразу починає працювати з людиною, для того, щоб відновити її функціонування», - відзначила Соколовська.

Окрема увага держави, за її словами, буде звернена на перепрофілювання людей, які отримали інвалідність. «Треба дивитися, як ми можемо допомогти отримати таким людям нову професію», - сказала заступниця керівника ОПУ.

Як повідомляв Укрінформ, міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко оголосив, що до кінця червня близько третини кластерних лікарень мають створити у себе реабілітаційні відділення. Він зазначив, що станом на травень 2024 року в країні є близько 9 тисяч реабілітаційних ліжок, і вони постійно створюються, але не всі кластерні лікарні мають реабілітаційні відділення, де працюють мультидисциплінарні команди.

Источник материала
Поделиться сюжетом