У надрах Ісландії знайдено "водопровідну систему": десятки років народжуватиме люті виверження
У надрах Ісландії знайдено "водопровідну систему": десятки років народжуватиме люті виверження

У надрах Ісландії знайдено "водопровідну систему": десятки років народжуватиме люті виверження

Після 800 років відносного спокою вулкани на ісландському півострові знову прокинулися і будуть вивергатися з особливою люттю.

З 2021 року на ісландському півострові Рейк'янес сталося вже вісім вивержень, і дослідники вважають, що це тільки початок. Нове дослідження показує, що сплеск вулканічної активності викликаний неглибоким резервуаром магми завширшки лише близько 10 кілометрів, захованим на глибині близько 9-12 кілометрів під поверхнею Землі, пише IFLScience.

Передбачення конкретної дати виверження вулкана — непросте завдання, однак воно має вирішальне значення для постійної безпеки жителів регіону. Особливо тепер, коли вчені виявили, що резервуар магми під поверхнею планети здатний живити виверження вулканів у цьому районі протягом багатьох років, а можливо, і десятиліть.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

За словами провідного автора дослідження, геолога Валентина Тролля з Уппсальського університету у Швеції, вони з колегами порівняли нинішні виверження на півострові з історичними подіями й виявили переконливі докази того, що Ісландії слід готуватися до тривалого періоду вивержень.

У своїй роботі вчені використовували дані сейсмічних хвиль від вивержень вулканів і "роїв" землетрусів — це допомогло їм скласти карту надр півострова Рейк'янес на південному заході Ісландії, де проживає велика частина населення країни.

Результати дослідження показують, що виверження 2021 року були спричинені кишенею магми, яка згодом просочилася геологічними лініями до Сундхнукура, де вулкани продовжують вивергати магму.

Цікаво, що обидва регіони вивергають магму зі схожими геохімічними "відбитками". Це дає змогу припустити, що дві вулканічні системи насправді з'єднані "магматичною водопровідною системою".

Передбачається, що загальний магматичний басейн утворився десь між 2002 і 2020 роками, а потім знову проявився у 2023 році та до цього моменту продовжує постачати магму з невеликих глибин у тріщини, розташовані на поверхні півострова. Танення породи глибше в мантії поповнює запаси магми, тому це може сприяти виверженням на десятиліття вперед.

За словами Тролля, сьогодні важливо поліпшити наше розуміння системи подачі магми, що живить нинішні виверження, оскільки в найближчому майбутньому на ісландський півострів, ймовірно, чекає ще безліч вивержень. Ба більше, вчені вважають, що їхня частота буде лише збільшуватися.

Зазначимо, що тепер, коли джерело магми визначено, вчені можуть нанести басейн на карту і відстежувати його, щоб підготувати населення до того, що може статися в майбутньому. Усе це, за словами команди, надалі дасть змогу завчасно проводити евакуації населення, а також дасть змогу визначити об'єкти критичної інфраструктури, які можуть бути пошкоджені внаслідок чергового виверження вулкана.

Раніше Фокус писав про те, що в Ісландії так багато розпеченої лави, що її видно з космосу.

Теги по теме
ученые исследование Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом