Отримати довідку в школу стане легше. МОЗ ухвалило важливе рішення
Отримати довідку в школу стане легше. МОЗ ухвалило важливе рішення

Отримати довідку в школу стане легше. МОЗ ухвалило важливе рішення

Міністерство охорони здоровʼя (МОЗ) України затвердило єдину форму медичної довідки, яка видається сімейним лікарем для зарахування дитини до закладів освіти всіх рівнів. Відтепер школярам і дошкільникам не доведеться відвідувати кількох фахівців, що сприятиме полегшенню отримання документа.

Про це стало відомо з офіційного сайту МОЗ. Таке рішення було ухвалено для того, щоб уникнути довгих черг і покращити проведення обстежень лікарями. Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко зауважив, що віднині система буде орієнтована на реальні потреби кожної дитини, а не формальні довідки для закладів освіти.

"Міністерство охорони здоров’я виступає чітко проти сидіння в чергах влітку заради отримання папірця для садочка чи школи, проти оглядів, проведених лікарями поспіхом, бо в черзі ще 50 пацієнтів за довідками, проти масових направлень на флюорографію тільки тому, що дитині виповнилося 14, 15, 16 або 17 років, бо так вимагає наказ. Тому ми скасували такі морально застарілі норми. Натомість будуємо нову систему профілактики, яка орієнтована на реальні потреби кожної дитини, а не на формальні папірці-довідки для школи", – сказав чиновник.

У МОЗ зауважили, що медичні довідки, які було видано до 1 жовтня 2023 року, дійсні протягом року.

Під час обстеження сімейний лікар враховує всі базові вимоги для зарахування до закладу освіти. У випадку виявлення відхилень чи хвороб фахівець даватиме направлення на інші обстеження або до лікаря-спеціаліста.

Окрім того, пройти огляд можна буде у будь-який зручний час протягом року.

Водночас МОЗ підкреслило, що для отримання довідки у дитини мають бути обовʼязкові щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як записати дитину в перший клас і що потрібно знати батькам майбутніх школярів.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом