30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію
У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію

У подкасті «Поговоримо» розвіюють міфи про вакцинацію

Еспертно про вакцинацію розповів голова Національної технічної експертної групи з питань імунопрофілактики, лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Сімейна лікарка Анна Сєрова, завідувачка педіатричного відділення медичної мережі «Добробут» записала розмову із головою Національної технічної експертної групи з питань імунопрофілактики Федором Лапієм, у якій фахового спростовували найпоширеніші міфи та страхи, пов’язані зі щепленнями. Інтерв’ю є частиною подкасту з діалогами лікарів про здоров’я дітей «Поговоримо».

На запитання, чи доцільно вважати «додаткові» щеплення менш важливими, а відтак не робити їх, Федір Лапій порадив відносити до таких лише щеплення для подорожуючих, до часу, поки відвідини певної країни не плануються.

За його словами, «рекомендовані» щеплення, які наразі не входять до Національного календаря, отримають офіційне роз’яснення: ці щеплення забезпечуються коштом держави, а ось ці входять до календарів багатьох інших країн і є настільки ж важливими. Йдеться про щеплення проти пневмококової інфекції, проти вірусу папіломи людини, проти ротавірусної інфекції, які не покриватимуться коштом держави.

Фахівець підтвердив, що вакцини проти гепатиту В та вірусу папіломи людини можна віднести до вакцин проти раку.

«Звісно, це не "вакцина проти раку" в тому ж сенсі, що й вакцини проти раку легень чи раку молочної залози, які зараз розробляються. Проте ми знаємо, що певні види раку мають інфекційне походження. Вірус гепатиту В може призвести до хронічного гепатиту В, який, в свою чергу, може викликати рак печінки – наприклад, гепатоцелюлярну карциному. Таким чином, попереджаючи гепатит В шляхом вакцинації ми попереджаємо хронічний гепатит В і, відповідно, рак печінки. – розповів Федір Лапій – Те саме можна сказати й про онкопатологію, пов’язану з вірусом папіломи людини, зокрема, з раком шийки матки. Кожна жінка, що живе статевим життям, рано чи пізно зустрінеться з вірусом папіломи людини. Тривале перебування вірусу в епітеліальних клітинах може призводити до раку шийки матки. Тож якщо методом вакцинації ми попереджаємо інфікування вірусом папіломи людини, то таким чином попереджаємо й тривале перебування вірусу в організмі та віддалені наслідки цього у вигляді раку шийки матки».

Експерт негативно оцінив те, що батьки влаштовують своїм дітям так звані «вітрянкові вечірки».

«Це як з порушенням правил дорожнього руху: можна перебігти на червоне світло один раз, другий, третій без наслідків. Але всі ми розуміємо, що врешті-решт недотримання правил дорожнього руху призводить до смертельних наслідків. – сказав він – Що стосується вітряної віспи, то я бачив, як це захворювання призводило до ампутації кінцівок, ураження нервової системи в до того абсолютно здорових дітей та дорослих. Бачив стани, що потребували серйозних хірургічних втручань; стани, що загрожували життю. У випадку вітряної віспи ми маємо не піддавати себе ризику зараження, тим більше свідомо, і за можливістю вакцинуватись».

  • Читайте також: Для українців стартує другий цикл ютуб-проєкту «Онкосвідомість»

Висловився він і відносно упереджень стосовно сезонної вакцинації проти грипу та коронавірусної інфекції.

«Людська память зазвичай коротка. Лікарі пам’ятають 2009 рік та пандемію грипу. Але є більш молоді лікарі, які цього не застали. Тоді багато вагітних гинуло від грипу, і не було можливості їх врятувати. Якщо ми говоримо про COVID-19, то поки наша пам’ять свіжа, адже багато хто втратив рідних чи друзів під час пандемії. – вважає лікар-інфекціоніст – Хоча вакцина проти COVID-19 не настільки ефективна, як, наприклад, вакцина проти кору, є беззаперечні наукові дані, що вона знижує ризик смерті та госпіталізації. Тож вчасно зроблене щеплення допоможе пацієнтові вижити й на власні очі побачити закінчення війни, наприклад».

Повну версію бесіди Анни Сєрової та Федора Лапія можна переглянути за посиланням.

Фото: випуск подкасту «Поговоримо», присвячений питанням відносно вакцинації

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Коронавирус Здоровье Медицина
Источник материала
Поделиться сюжетом