1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Спазми в шлунку — що робити з делікатною проблемою
Спазми в шлунку — що робити з делікатною проблемою

Спазми в шлунку — що робити з делікатною проблемою

Спазм — це раптове спонтанне скорочення м’язів. Цей процес через активні скорочення часто виникає у ШКТ, а якщо м’язи скорочуються і спазмуються, це може заважати природному травленню та перистальтиці. Полегшити біль та зняти спазми можна за допомогою спазмолітиків — препаратів, які впливають на патогенез порушення (до них відноситься, наприклад, Спазмалгон). У більшості випадків спазми в шлунку – незначне відхилення, і додаткова діагностика не потрібна. Якщо вони трапляються часто, є сильними або тривають понад добу, це може бути ознакою більш небезпечної медичної проблеми. 

Причини спазмів шлунка та кишківника

Спазми шлунка та кишківника можуть бути викликані різними факторами, включаючи дієтичні звички, стрес, інфекції або хронічні захворювання. Основні причини спазмів ШКТ включають:

  1. стрес та тривогу;
  2. неправильне харчування;
  3. інфекції;
  4. синдром подразненого кишківника;
  5. харчову непереносимість;
  6. запалення кишківника;
  7. приймання певних медикаментів.

Лікування такого стану залежить від причини шлункових або кишкових спазмів.

Характерні симптоми

Спазмування м’язів шлунково-кишкового тракту може супроводжуватися різноманітними симптомами, які залежать від причини та локалізації тривалих скорочень. Основні симптоми включають:

  1. біль та дискомфорт у животі;
  2. здуття живота;
  3. газоутворення;
  4. діарею або закреп;
  5. нудоту та блювання;
  6. втрату апетиту.

Якщо у вас є такі симптоми, важливо звернутися до лікаря для точної діагностики та призначення відповідного лікування, адже деякі причини спазмів можуть призвести до більш серйозних станів та значного зниження якості життя. Якщо вчасно їх діагностувати, вдасться уникнути ускладнень.

Лікування спазмів шлунка та кишківника

В першу чергу, необхідна заміна дієти. Вона полягає у зменшенні споживання жирної, гострої та важкої їжі. Необхідно їсти меншими порціями, але частіше. Обовʼязково додати у раціон більше клітковини для покращення травлення. А також варто уникати продуктів, які викликають газоутворення (капуста, боби, газовані напої).  

Не менш важливий питний режим — треба пити достатньо води та зменшити кількість напоїв з кофеїном та алкоголем. Якщо розлад повʼязаний з психоемоційними факторами, то застосовують керування стресом. Він полягає у використанні методів релаксації, таких як йога, медитація, глибоке дихання, та підтримці регулярного розкладу сну. Регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити спазми та поліпшити загальний стан травної системи. З медикаментів можна використовувати антиспазматичні засоби, пробіотики для покращення стану мікрофлори кишківника, антибіотики у разі бактеріальної інфекції та ліки для лікування основного захворювання (при СПК, запальних захворюваннях кишківника тощо).

Источник материала
Поделиться сюжетом