Кореспондент Укрінформу Юрій Стригун звільнився з агентства
Кореспондент Укрінформу Юрій Стригун звільнився з агентства

Кореспондент Укрінформу Юрій Стригун звільнився з агентства

Юрій Стригун писав заяву на звільнення під відеозапис.

Кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун, який раніше заявляв про «темники», звільнився із державного інформаційного агентства, повідомляє ІМІ. 

Він також розповів, що писав заяву на звільнення під відеозапис. Цього нібито вимагав керівник відділу кадрів. Його, зокрема, запитували, чи звільняється він під тиском.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун розповів, що написав заяву в четвер, 27 червня, звільнений сьогодні, 1 липня.

За словами Стригуна, головна причина звільнення — позиція колективу регіональних кореспондентів.

«1 червня редакторка відділу Ольга Коростельова та її заступниця Ольга Опанасенко синхронно написали пости в Фейсбуці, де звинуватили мене в намаганні очорнити нового генерального директора Сергія Череватого. Крім того, були вжиті фрази на кшталт «хайповщик, маніпулятор», «хлопець просто рятував свою шкуру, хтось купує інвалідність, щоб не йти до військкомату, хтось підкуповує воєнкома, хтось каже про переслідування». Коростельова, правда, згодом свій пост скоригувала, Опанасенко лишила без змін. Більшість членів колективу регіональних кореспондентів поставили вподобайки під цим постом. На мій пост і відповідь ніхто з них не засудив дії керівництва і, навпаки, деякі назвали мене ухилянтом. Жодна людина не солідаризувалася зі мною, хоча напередодні всі голосно заявляли, що вони всі одностайно виступили проти «темників». У цій ситуації я вирішив, що залишатися в колективі, який висловив своє ставлення до мене, немає сенсу. Тому написав заяву на звільнення», — розповів Юрій Стригун.

Також щодо повістки він розповів, що уже пройшов медогляд, отримав він-код.

«У ТЦК сказали чекати, якщо знадоблюся вони викличуть мене й дадуть повістку. Визнаний придатним», - додав журналіст.

Нової роботи Юрій Стригун поки не знайшов, тож відкритий до пропозицій.

29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників темники, тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, генеральний директор Укрінформу Олексій Мацука повідомив, що йде з посади, а новим генеральним директором агентства призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

30 травня кореспондент Укрінформу в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун повідомив Суспільному, що в грудні 2023 року справді отримав від свого редактора темник з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

Вже наступного дня, 31 травня, 57-річний Юрій Стригун повідомив, що отримав повістку. Крім цього, новопризначений гендиректор Укрінформу Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з’явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун припустив, що між тим, що він отримав повістку і вголос сказав про темники в Укрінформі, може бути зв’язок.

Після цього генеральний директор Укрінформу Сергій Череватий повідомив, що підписав розпорядження про звірку даних військовозобов'язаних стосовно п’ятьох працівників Укрінформу, серед яких і Юрій Стригун. За його словами, розпорядження про необхідність цим працівникам агентства прибути до ТЦК було відправлено 22 травня, а Укрінформ отримав цей документ 31 травня.

Читайте також: 

  • «Оскар» для медійників. Скандали, «темники» і повістки: що відбувається з державним «Укрінформом»?
  • Громадська рада при Комітеті свободи слова закликала дослідити факти поширення «темників» в «Укрінформі»
  • «Поки ми не дізнаємось, хто автор темників, історія не завершена». Медійники — про ситуацію в Укрінформі

Фото: Юрій Стригун/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
увольнение
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны