7 июля, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Proton щойно запустив, орієнтовану на конфіденційність, альтернативу Google Docs
Proton щойно запустив, орієнтовану на конфіденційність, альтернативу Google Docs

Proton щойно запустив, орієнтовану на конфіденційність, альтернативу Google Docs

Proton Docs дуже схожий на Google Docs: білі сторінки, панель інструментів форматування вгорі, живі індикатори, які показують, хто є в документі з іменем, прикріпленим до курсору, і все це. Це не особливо дивно з кількох причин. По-перше, Документи Google надзвичайно популярні, і все одно є дуже багато способів стилізувати редактор документів. По-друге, Proton Docs існує здебільшого для того, щоб бути всім тим, що є чудовим у Google Docs — лише без Google.

Документи запускаються сьогодні всередині Proton Drive, як остання програма в наборі робочих інструментів Proton, орієнтованого на конфіденційність. Компанія, яка починалася як клієнт електронної пошти, тепер також включає календар, систему зберігання файлів, менеджер паролів тощо. Додавання Документів до екосистеми має сенс для Proton, оскільки він намагається конкурувати з Microsoft Office і Google Workspace, і, здавалося, незабаром після придбання Proton Standard Notes у квітні. Стандартні нотатки нікуди не зникають, каже мені PR-менеджер Proton Вілл Мур — просто Docs запозичує деякі функції.

Здається, перша версія Proton Docs має більшість із того, що ви очікуєте від редактора документів: параметри форматованого тексту, спільне редагування в реальному часі та підтримку мультимедіа. (Якщо Proton може впоратися із вставленням зображень краще, ніж Google, він може мати успіх саме через це.) Наразі він оптимізований лише для веб-інтерфейсу та настільного комп’ютера, хоча Мур каже мені, що з часом він з’явиться й на інших платформах. «Усе, що має Google, є в нашій дорожній карті», — каже він.

Уявіть собі Документи Google... ось і все. Ви знаєте, як виглядає Proton Docs. Зображення: Протон

Оскільки це продукт Proton, безпека — це все: компанія каже, що кожен документ, натискання клавіш і навіть рух курсора наскрізно шифруються в режимі реального часу. Компанія Proton давно пообіцяла ніколи не продавати та іншим чином не використовувати ваші дані користувача, що може зацікавити більше людей, ніж будь-коли, оскільки є так багато запитань про те, як ваші документи та інформація використовуються для навчання моделей ШІ. (Якщо це варте, Google каже, що також не використовує ваш вміст для навчання своїх моделей.)

Proton — це лише одна з компаній, які намагаються запропонувати орієнтовані на конфіденційність альтернативи Google і Microsoft, і поки що жодна з них не порушила домінування цих компаній. Але продукти Proton значно покращилися за останні кілька років, і вони наближаються до того, щоб запропонувати всі речі, які можуть знадобитися деяким користувачам. (Чого не вистачає? Електронні таблиці. Успіхів у роботі з Excel, Протоне.)

Источник материала
Поделиться сюжетом