Китай наздоганяє Tesla у перегонах зі створення роботів гуманоїдів
Китай наздоганяє Tesla у перегонах зі створення роботів гуманоїдів

Китай наздоганяє Tesla у перегонах зі створення роботів гуманоїдів

Китай домінує на ринку електромобілів, і тепер він переслідує Tesla в перегонах зі створення гуманоїдів, що живляться від акумуляторів, які, як очікується, замінять людей, що збирають електромобілі на складальних лініях.

Про це повідомляє агентство Reuters.

На Всесвітній конференції роботів цього тижня в Пекіні понад два десятки китайських компаній продемонстрували гуманоїдних роботів, призначених для роботи на заводах і складах, а ще більше - прецизійні деталі, виготовлені в Китаї, необхідні для їхнього створення.

Поштовх Китаю в індустрію, що розвивається, ґрунтується на формулі, яка стояла за початковим розвитком електромобілів більше десяти років тому: державна підтримка, нещадна цінова конкуренція з боку широкого кола нових учасників і глибокий ланцюжок поставок.

«Китайська індустрія людиноподібних роботів демонструє явні переваги в інтеграції ланцюжка поставок і можливостях масового виробництва», - сказав Арджен Рао, аналітик китайського науково-дослідного інституту LeadLeo.

Розвиток робототехніки підтримується політикою президента Сі Цзіньпіна щодо розвитку «нових продуктивних сил» в технологіях - про це йдеться в брошурах до заходу цього тижня.

У січні Пекін створив державний фонд робототехніки з бюджетом $1,4 млрд, а в липні Шанхай оголосив про плани створити фонд гуманоїдної індустрії з бюджетом $1,4 млрд.


Роботи, представлені на виставці цього тижня, походять від тих самих вітчизняних постачальників, які підхопили хвилю електромобілів, включаючи виробників акумуляторів і датчиків.

У січні Goldman Sachs прогнозував, що до 2035 року щорічний світовий ринок людиноподібних роботів сягне 38 мільярдів доларів, при цьому буде здійснено майже 1,4 мільйона поставок для споживчих і промислових застосувань.

За оцінками банку, вартість матеріалів для їх створення впала до 150 000 доларів за штуку в 2023 році, без урахування витрат на дослідження і розробки.

«Є великий простір для зниження вартості», - сказав Ху Дебо, генеральний директор Shanghai Kepler Exploration Robotics, компанії, яку він заснував минулого року, натхненний людиноподібним роботом Optimus від Tesla.

Компанія Tesla показала нового гуманоїдного робота Optimus Gen 2. Удосконалена версія робота стала легшою на 10 кілограмів та почала швидше пересуватися.

Ілон Маск визнав, що відео, де робот Tesla Optimus складає сорочку, було не до кінця справжнім, але він запевнив, що це стане можливим у майбутньому.

Источник материала
loader
loader